Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
INSANIA

Dalším odpovídajícím pořadatelem je Mechanik, který organizuje sedmý ročník Fit Of Rage Festu.

1. Představte prosím ve stručnosti našim čtenářům váš fest – stručná historie, dramaturgie, místo konání… Letos je to už sedmý ročník.

Tento ročník považujeme za přelomový, neboť jsme se s ním vrátili do místa, kde se konaly původní 4. Poslední 2 festivaly nebyly totiž příliš úspěšné, a to i přes očividně lepší polohu místa konání. Naopak v Boru byly akce vždy perfektní, jak co se návštěvnosti týče, tak i atmosféry. Změna oproti prvním „borským" festům je, že tentokrát je to dvoudenní, takže snad to tohle malebné městečko vydýchá. Dramaturgie je jasná – veškeré tvrdé odnože metalu tj. death, black, doom, metalcore, odlschool HC, grind…

2. Lidi, kteří se na váš fest chystají poprvé (případně je fest přesunut do nové lokality), by určitě zajímalo zázemí – takže popis areálu, sociální zařízení, možnosti noclehu, nabídka jídla, pití, zboží… Chystají se nějaké významné změny proti minulému roku?

Zázemí a vůbec areál festivalu je jeho hlavní přednost. Akce se totiž koná v areálu borského zámku, přímo v jeho zámeckém parku. Tzn. příroda + nádherná kulisa historického zámku. Stanování, chlastání, vyměšování (samozřejmě v rámci záchodů) – to vše přímo v areálu. Dostatek stánků s jídlem a pitivem, pivko Gambrinus. Změna oproti předchozím festivalům je přítomnost veganské kuchyně. Zámek se svým areálem je navíc v centru města Bor, takže všude okolo je spousta putik pro odreagování se. Kdo má nějaké kulturní sklony, může se jít podívat na zámek a na jeho věž – z té bude určitě velice zajímavý výhled na festivalové dění. V parku je rovněž zámecké jezírko, takže když bude vedro…

3. Která kapela je letos v roli headlinera? Na jaké další kapely se návštěvníci mohou těšit letos? A na kterou se těšíš třeba ty?

Letos jsme nechtěli vyloženě nějaký supertahák. Očividně se to nevyplatí, vyhazovat neskutečné sumy za zámořské kapely, aby pak nezbyli finance na další kvalitní a hlavně známé grupy. Tento způsob se nám neosvědčil. Letos jsme radši finanční prostředky festivalu rozprostřely do celkové vyšší kvality účinkujících kapel. Mezi takovou tu vyšší elitu patří bezesporu německé sypačky MAROON a DEADLOCK, dále z těch „lepších" vystoupí DEPRESY (SK), PANDEMIA, FALL OF SERENITY (D), S.S.O.G.E., RAMMSTEIN CZ, NCC, DESPISE, ADOR DORATH, CRANIOTOMY (SK) a také HYPERION, což je trojice mladičkých špičkových hudebníků, kteří hrají revivalové kusy od APOCALYPTICY.

4. Podle čeho kapely na festival vybíráte? Funguje festival na bázi výměn? Budou hrát kapely, které si za vystoupení platí?

U headlinerů se snažíme hlavně o to, aby byly co nejznámější, to je jasné, ale rozhodně se nám musí líbit. Také dost záleží na finančních požadavcích kapel – to co se nám zdá přehnané, vypouštíme. Dále pak probíráme a posloucháme CD, které nám na naší adresu dorazily. Když nás to zaujme, tak kapelu kontaktujeme. Upřednostňujeme výměnné akce pro naší skupinu ANIMAL HATE, ale rozhodně to není podmínkou… V žádném případě u nás nevystupuje někdo, kdo by si za to musel zaplatit, touto otázkou si mě docela dostal, ani se mi nechce věřit, že nějaký takový festival existuje, je to svinstvo a ubohost.

5. Můžete (chcete?) trochu odkrýt finanční záležitosti okolo fesťáku? Výše vstupného asi tajemstvím nebude, ale existuje předprodej? Jaký je rozpočet letošního ročníku, kolik z toho dělají kapely, kolik to „ostatní" a co to „ostatní" obnáší?

Rozpočet zveřejňovat nebudeme, ale není malý. Předprodej existuje, ale rozdíl vstupenek není tak markantní, aby byl nějak výrazněji motivující. Důvod je prostý, níže s cenou už jít nemůžeme a extrémně vysoko také ne… Vstupné na oba dny činí 350,-, pouze sobota je za 290,-. Pokud se dostavíte v pátek do 19:00 hodin máte rovněž vstupné za 290,- na oba dny!! Cena vstupenky v předprodeji je 290,-.

6. V čem spatřujete odlišnost svého festivalu od těch ostatních? Na co byste chtěli fanoušky nalákat, aby dali přednost zrovna vaší akci?

Určitě děláme odlišný festival v tom, že v jeho rámci je možné slyšet vícero stylů, ale vždy extrémně tvrdých, samozřejmě až na minimum výjimek, jako je třeba revival APOCALYPTICA. Takový mix u nás žádný festival neposkytuje, samozřejmě festival obdobné velikosti, nepočítám monstrozity jako je Basinfire fest, ale i tam je to v rámci rozdělených pódií, takže to smysl našeho konání nevystihuje. Je únavné poslouchat dva dny pořád dokola black nebo death, člověk zákonitě otupí. Na našem festivalu si lidé můžou při kapelkách, které dotyčného příliš nezaujmou, trošku oddychnout a vyrazit na pokec s pocitem, že mu nic neuteče. Možná si to mnozí neuvědomují a spoustu lidí odrazuje přítomnost jiných žánrů, ale je to opravdu méně stresové a více uvolňující. Letos jsme navíc pro ještě větší zpestření připravili neobvyklý prográmek a to v podobě vystoupení spolku, který převede středověký způsob boje. Tahle vsuvka hodně lidí 100% pobaví.

7. Kolik návštěvníků potřebujete na pokrytí nákladů a jakou návštěvu tipujete?

Bez komentáře:-).

8. Nějaký vzkaz na závěr, doporučení pro návštěvníky apod…

Letos to bude síla. www.fitofrage.czechian.net


Zveřejněno: 29. 05. 2006
Přečteno:
3999 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 05. 2006 08:59 napsal/a Petrtyl
Hyperion - violoncellové trio s vlastní tvorbou
Rád bych jen doplnil, že Hyperion, i když hraje na klasická violoncella, nejsou revivalovou kapelou Apocalypticy.Bylo by to stejné jako říct, že Rammstein jsou revivalem Beatles - však taky hrají na kytary, néé. Hyperion má vlastní tvorbu a cover verze ostatních kapel ( nejen Apocalypticy) jsou spíše zpestřením. A mezi námi - ani nápad hrát rockovou a metalovou muziku na violoncella není původně od Apocalypticy. Podobné soubory např. v Německu byly dlouho před tím. Apocalyptica tím pouze více prorazila.