Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

úterý 16.05.2006, prostor Abarton, Na Košince 8, Praha – Libeň, MARDUK, Impaled Nazarene, Necrodeath, Master, Stoneman, Avatar, tisková zpráva o koncertu

V úterý 16. května zavítá již po několikáté do České republiky švédská blackmetalová legenda Marduk. Kapela, která vznikla začátkem devadesátých let, v době největšího rozmachu blackmetalu, jako jedna z mála přežila, dokázala si udržet vlastní tvář a dodnes objíždí svět a získává si nové a nové posluchače.
Jejich hudba zůstává věrná blackmetalu, i když postupem času je kapela ovlivněna hodně deathmetalem. České publikum má možnost vidět Marduk na živo poměrně často, a tak asi všichni zaznamenali zatím poslední personální změnu na postu nejvýraznějším. Nový zpěvák Mortuus je členem Marduk od roku 2004 a je třeba říci, že kapela si jeho příchodem rozhodně neuškodila.
Zatím posledním studiovým albem v bohaté diskografii kapely je deska s názvem Plague Angel, vydaná v září roku 2004. V letošním roce ovšem vyšla živá nahrávka z polského koncertu ve Varšavě, nazvaná jednoduše Warschau, která je nutnou součástí sbírky každého fanouška temné smrtící muziky.
 
Impaled Nazarene patří mezi špičku undergroundové scény a bezesporu jde o jednu z nejvýznamnějších finských black kapel (ovšem s trochou energického punkového nádechu) posledních deseti let. Svými posledními dvěma studiovými alby, Absence of war does not mean peace a All that you fear potvrdili fanouškům i kritikům, že jsou skutečně profesionální kapela, ať už se jedná o muzikantské či skladatelské schopnosti, podpořené výbornou zvukovou kvalitou nahrávek. Koncem března vydali IN své deváté studiové album nazvané Pro Patria Finlandia, které vyšlo opět u Osmose Productions a ti, kteří ho ještě neslyšeli, si můžou být jisti výbornou kvalitou celkové desky.
Jako kapela na sebe IN poprvé více upozornili kontroverzním albem Suomi Finland Perkele, v té době už za sebou měli koncertování s takovými finskými veličinami, jako byli nebo stále jsou Beherit, Sentenced nebo Amorphis. Za více než patnáctiletou historii koncertovali IN snad se všemi významnými blackmetalovými a deathmetalovými kapelami, účastnili se všech velkých nejen evropských festivalů (včetně českého Brutal Assault před dvěma lety) a projeli několik světadílů, kde se jim nezřídka podařilo vyprodat sál.
Za zmínku stojí také dvouleté působení Alexi Laiha (Childern Of Bodom) na postu kytaristy. Poté ho nahradil Teemu „Somnium“ Raimoranta (ex - Finntroll), který ovšem po třech letech účinkování v IN tragicky zahynul a kapela byla nucena najít si nového kytaristu. Přes všechny tyto personální kotrmelce na sobě ale Impaled Nazarene nepřestali pracovat, o čemž nás mohou přesvědčit právě na koncertě v Abatonu.
 
Italská kapela Necrodeath, kterou podle jejich vlastních slov v počátcích ovlivnili Slayer, Celtic Frost nebo také Bathory, bude pro publikum tohoto večera neméně zajímavá. Jejich hudba, jež by se dala charakterizovat jako black/death metal říznutý thrashovými prvky, ovlivnila mnoho významných kapel devadesátých let, vezměme třeba Cradle Of Filth, Mayhem nebo The Haunted. Jako své oblíbence je dokonce označili také Marduk. Kapela ovšem kvůli personálním problémům koncem osmdesátých let ukončila činnost a její členové se věnovali jiným projektům. Z těch je třeba zmínit bubeníka Pesa, který se stal zakládajícím členem Sadist.
V roce 1999 se ale Necrodeath vrací na scénu s vynikajícím albem Mater of all evil, které je patřičně rychlé, agresivní a temné, takové, jaké si je fanoušci této jediné italské black/thrash legendy přáli mít. V letošním roce vydají šesté studiové album, na kterém by měl spolupracovat také Cronos z Venom, a na koncertním turné oslaví svoji dvacetiletou kariéru.
 
V současné době česko-americká kapela Master s ústřední postavou zpěváka/baskytaristy Paula Speckmanna se stala inspirací pro mnoho deathmetalových kapel, jejich vliv nepopírají takové veličiny jako jsou Exhumed, Benediction, Napalm Death, či Obituary. Jejich tvrdá, úderná hudba stála u zrodu výrazné grindcoreové a deathmetalové scény počátku devadesátých let, Speckmann se spolu s Chuckem Schuldinerem stal jedním ze zakladatelů charakteristického deathmetalového zpěvu.
Pro české publikum je jistě zajímavý fakt, že po spolupráci s  deathmetalovou legendou  Krabathor zůstal Paul Speckmann v České republice a v současnosti hrají v Master dva vynikající muzikanti ze skupiny Shaark. V této sestavě natočili Master zatím poslední studiové album nazvané Four more years of Terror, které vyšlo v listopadu loňského roku a na kterém se mísí oldschoolový deathmetal s thrashmetalem.
 
Předkapelami tohoto temného večera budou goticko-industriálně-rockoví Švýcaři Stoneman a švédská thrash/deathová úderka Avatar. Koncert začíná v 18,00, bližší informace na www.shindy.cz
 
Související linky:


Zveřejněno: 13. 05. 2006
Přečteno:
3348 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář