Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

Adultery vyšlo před nedávnem druhé album Age Of Rebirths. Recenzi jste mohli přelouskat před pár dny, teď je na řadě povídání s náčelníkem Elraborem.

1. Buď zdráv! Doufám, že jsem začal tím správným slovanským pozdravem. Jak se vlastně staří Slované zdravili? Ví se to nebo už je to zapomenutá historie?

Tak to opravdu nevím, celkem jsi mě překvapil. Teď abych se styděl. Asi to někdo ví, ale já se o tom zatím nedočetl – ono i vzhledem k tomu, že těch pramenů je málo tak to asi i bude trvat. První písemné materiály na našem (nikoliv o našem) území jsou až z doby křesťanství, tak nevím.

2. No, po veselém úvodu na historické téma jdeme do současnosti. A protože v případě Adultery jde o první pokec pro náš zine, rád bych začal stručnou rekapitulací vaší dosavadní dráhy. První nahrávku, kterou jsem od vás zaregistroval, bylo demo CD Age Of Seven Towers. Splnilo očekávání?

Asi i více než to. To demo vyšlo dříve, než jsme vůbec začali hrát koncerty. Tím pádem jsme ihned měli materiál na prodej i na reklamu a propagaci. To byl v té době asi velmi dobrý tah. Tehdy ještě ten hlad po demech byl. Samozřejmě tu akustickou skladbu bych dnes udělal lépe, ale tehdy to bylo jediné levné řešení.

3. Na tomto demu je poprvé k vidění logo, které používáte dodnes. To se Ti opravdu tak líbí, že jste si ho nechali? Kdo je jeho autorem? Já si nemůžu pomoci, ale mě moc povedené nepřijde.

Tehdy nikdo šikovnější (možná i nešikovnější) nebyl po ruce. Nějaké logo to chtělo. Udělal jsem ho já a na lidi, co by udělali lepší, jsem narazil až velmi pozdě. Už jsem to nechtěl měnit, deska byla venku, plachta na koncerty a k tomu další věci. I tomu chyběl takový celkový impuls v kapele, nikdo nespokojenost neprojevoval a dnes to vůbec neřešíme. Asi jen já jsem to chtěl jednu dobu změnit – jenže zase nebyli lidé. Taky jsem pak chtěl používat jenom ten symbol co máme dnes (byl už i na první desce) – ale mělo to přijít dříve. A vlastně vždyť hlavní je muzika, přece.

4. Další věcí je zpěv, který byl na demu česky a anglicky. Mezi těmito jazyky oscilujete dodnes. Proč?

Texty na první desku jsou starší než kapela. Napsal jsem je předtím pro svůj projekt, jenže ten se nikdy nerozjel – byly hotové za dvě hodiny, měl jsem tehdy šílené políbení múzy. První oficiální píseň pro ADULTERY byla Píseň slovanských mečů, ale nechtěl jsem se orientovat tak jednostranně a navíc jsem ty texty chtěl využít. Doteď si myslím, že jsem udělal dobře. Navíc je problém psát české texty. Na druhou desku jsem psal texty 110 minut zatímco na Slovanskou krev asi tři měsíce. Není problém v tématu, jde o rýmování a sepjatost s hudbou. V angličtině si toho můžeš dovolit daleko více. Je to více o fantasy a uvolněnosti a snění.

5. Po demu mizí Maerin a s ní ženský zpěv, který už v budoucnu nevyužíváte. Proč Maerin odešla – už jste nechtěli ženský zpěv nebo to Maerin táhlo do Greedy Invalid a vy jste nesehnali náhradu? A proč odešla Maerin nedávno i z GI?

Maerin nestíhala obě kapely a samozřejmě více doma byla v Greedy Invalid. Když ji vzali zpátky, neváhala ani na chvíli. Když potom nestíhala koncerty rozhodla se pro Greedy. Náhrada se už po domluvě nesháněla – v kapele to byl většinový názor. Co se jejího odchodu z GI týče, tak má spoustu práce se studiem a stojí si za názorem, že je lepší dělat jednu věc pořádně než dvě napůl. (já zase dělám opak :-) )

6. Debutní album Age Of Winter Kings s novými členy v sestavě je postavené na příběhu o fiktivní zemi. Inspiroval Tě k sepsání libreta autor Pána prstenů? Jak se ti líbila filmová trilogie?

Samozřejmě je to jedna z inspirací, jako i spousta dalších knih. Samozřejmě celý příběh jsme promýšlel tak asi dva roky po přečtení knih, někdy v roce 2000. Pak jsem ho naráz napsal. Preferuji knihy, protože v člověku probudí o hodně více fantazie než film, ale jsem rád, že to někdo aspoň takhle v parádě udělal. Méně už se mi líbí ten humbuk kolem. Spousta věcí překonala mé očekávání – ovšem našla se i nějaká zklamání.

7. AOWK vyšlo u Avalanche – jaká byla s touhle mini firmou spolupráce? Máš představu, kolik kousků jste do dnešních dnů dostali mezi fanoušky?

Měli jsme velké štěstí, že Smrk o to projevil zájem. My jsme byli úplně nová kapela, naprosto neznámá, bez zkušeností. Pro nás to bylo každopádně vynikající řešení. Ta čísla z hlavy nevím – snad něco kolem 600 CDs – přesné číslo ví Smrk.

8. Následující mini CD Slovanská krev, jak už název napovídá, je pro změnu nazpíváno česky. Téma tentokrát historické, sahající do dávné české historie. Zajímáš se nějak o naší minulost? Proč nevyšlo mini u Avalanche, ale u Tvého Dawnartu?

V době natáčení Slovanské krve jsem i chtěl vydávat sám. Měl jsem trochu jinou představu – ne proto, že bych byl nespokojený, chtěl jsem do toho jít sám. Ani jsem se Smrka neptal jestli by to vydal – od počátku jsem počítal s tím, že to bude vydávat Dawnart. Ale spolupráci jsme nijak neukončili. Co se historie týče, zajímám se o ni stále více. Chtělo by to možná i něco vystudovat, ale není čas. Spíše se omezím na nějakou obrodu, a to věcí, které lidé nemají možnost vědět. Protože se tady nevyučují a tím pádem jsou zapomínány.

9. Na Slovanské krvi nahráváš jen akustickou kytaru a čisté zpěvy – to byl Edrogh o tolik lepší kytarista? A ještě jedna pozoruhodnost – coby takřka výhradní autor muziky pak nevezmeš kytaru ve studiu do ruky?

Samozřejmě, svůj kytarový neum nemůžu snad srovnávat s nikým. Opravdu už hodně dávno jsem pochopil, že dokážu zahrát jen to co složím, ovšem ostatní to umí lépe. Nemá cenu se s něčím trápit když jsou v kapele lidé co to dokáží lépe. Přesto se snažím složit každou píseň jinak. Jestli se mi to daří, nechť posoudí posluchači. Každopádně jsem se věnoval vždy produkci a to je myslím o hodně těžší práce než nahrávání. Navíc u nás se nikdy až do finálního nahrávání nevědělo jak ty písně budou znít, proto také nic nového nehrajeme na koncertech – čest výjimkám. Tím pádem šlo více o ten dozor.

10. V roce 2005 vydáváte znovu pod Dawnart DVD, na české ug poměry docela netradiční věcička, navíc má DVD velice solidní kvalitu a nabízí hodně materiálu, od koncertu, přes klipy, reporty z turné a rozhovor. Má to v našich poměrech smysl, vydávat DVD? Jak se prodává?

Díky za pochvalu. Bylo s tím strašně moc práce a opravdu všechno na tom bylo náročné. Snad jen ten rozhovor byl takový oddechový – však taky podle toho vypadá. My jsme tam kecali snad 30 minut, a jestli jsi viděl výsledek, tak je to hodně krátké. (Viděl, viděl, Herdronova řeč potřebuje české titulky, jak je utopená – pozn. Johan). Někteří skákali do řeči, Herdron moc nahlas mluvit neumí a spíše to byla taková improvizace. Sic to byl záměr, nedopadl zrovna moc úspěšně. Mělo to vyjít jako promo na nové CD, vydavatel se ovšem ozval ještě dříve než proběhl pilotní koncert na toto DVD, takže částečně to bylo i zbytečné. Ale jsme rádi, že to nakonec je hotové. Já si myslím, že se odvedl pěkný kus práce a fanoušci si to zaslouží. Prodej je v současné době na 180 kusech – obrázek si udělej sám. Je ovšem pravdou, že už tak půl roku neměním.

11. S aktuální fošnou dochází k další podstatné změně v sestavě, protože odchází kytarista Edrogh. Proč odešel? Kytary jsi tedy nahrával Ty - jak jsi se svou prací spokojený:-)?

No nahrál jsem to jak nejlépe to šlo – v rámci mých možností samozřejmě. Jiné východisko nebylo, basák neměl čas se to učit a tak to zůstalo na mě. Co se týče Edroghova odchodu, tak už jsem byl obviněn z embarga, tak u něho zůstanu.

12. A jak jsi spokojený se zvukem made in Hellsound a produkcí? Jak se Ti líbilo mezi šumavskými hvozdy v Česticích?

No co se týče parametrů a podmínek, tak je to OK – není to Abyss, ale s tím se počítalo a nikdo od toho žádné zázraky neočekával. Byl trochu problém s množstvím stop, ale vše se zdárně vyřešilo. Jinak v Čechách je všeobecně pěkně, ale byla zima a mráz jak cyp. Tím pádem jsme se věnovali práci a hře Člověče, napij se. Vypilo se toho hodně a i Honza musel jeden den odpočívat. No, aspoň nebyla nuda.

13. S novým albem již třetí firma. Proč ne Smrk a Avalanche, proč ne Dawnart, ale polský East Side?

Nabídl dobré podmínky, dobrou spolupráci a myslím si, že ani jiná firma, zvlášť u nás, by zájem neměla. Spíše námi všichni pohrdají, takže jsme i rádi, že se někdo takhle projevil a chce pro nás něco udělat.

14. Na kotoučku je nápis Slavonic Folklore Black Metal, ale mě ten slovanský přívlastek nějak k angličtině a smyšlené zemi plné divných, snad severských jmen, moc nejde. Nepřemýšlel jsi o použití jiného termínu, třeba Pagan?

Tak se to dalo na první demo a tak to s námi pokračuje. Asi máš pravdu, ale není důvod to nějak řešit – trochu toho slovanství tam je a tak se za to stydět nemusíme. Navíc je pěkné, že můžu v nějakém zahraničním rozhovoru vysvětlit pojem Slavonic, tím pádem to dostává úplně jiný rozměr.

15. V black metalu populární war paint nepoužíváte, zato jste většinou k vidění nahoře bez. Na DVD tvrdíte, že je to kvůli ženským, ale je to opravdu tak :-) ?

Samozřejmě to byl tehdy žert :-). Každopádně tuto volbu prezentace jsme udělali kvůli dvěma věcem. Za prvé jsme chtěli nějaký jednotící prvek a za druhé jsme se předtím vždy šíleně potili. Tím pádem toto bylo kompromisní řešení. Nyní ale máme už ušité pláště a vystupujeme v nich na všech koncertech. Vypadáme sice trochu jako Batmani, ale vypadá to snad celkem zajímavě a umocňuje to tu atmosféru, kterou se snažíme navodit – tím myslím tajemno a trochu tu představu snů.

16. Už jsem nakousl tvé vydavatelství Dawnart. Jak to s ním teď vypadá? Chystáš něco nového? Jestli se nepletu, tak zatím jsi vydal pouze Adultery a Abstract...

No Dawnart je u ledu. Doprodávám zbytky své distribuce a nyní se věnuji pouze prodeji ADULTERY. Nikdy jsem nestihl udělat velikou síť výměn a distribuce a spolu s všeobecně malým prodejem to dám k ledu. I toho času je málo a mám i další zájmy, které mi alespoň přinášejí radost. Takže proto takové rozhodnutí.

17. Další Tvé aktivity se týkají grafiky, tvoříš obaly (Greedy Invalid, Euthanasia) – kde na to všechno bereš čas? Jestli to není tajemstvím, jaké máš zaměstnání?

Pracuji jako skladník v servisu pracovních strojů. Asi jako většina metalistů, podle toho, jak to znám z okolí. Každopádně ke grafice jsem přičuchl hlavně kvůli prvním obalům ADULTERY. Dnes už to ale umí každý, a tak si to dělají všichni sami. Každopádně baví mě vymýšlet nějaký grafický pohled a pak ho převést do reality – někdy to hledání je opravdu dlouhé a ten výsledek potom potěší o to více. Každopádně nejsem žádný profesionál a tím pádem jde asi spousta věci snadněji – ale život je o tom, že se stále učíme.

18. Sleduješ českou blackovou scénu? Já v recenzi psal, že novou deskou jste se zařadili do šiku aspirantů na český černý trůn. Kdo na něm teď podle Tebe sedí a kdo na něj aspiruje?

Za prvé stále beru pouze československou scénu – já se nikdy nesmířím s rozdělením a stále beru Slováky jako bratry. Neslyšel jsem všechny aktuální nahrávky a taky nejsme zrovna oblíbení v black metalové mašinérii. Nemohu vůbec tuto otázku posoudit. Maximálně řeknu, že mě hodně zaujalo CD ALGOR.

19. Máte pěkné webové stránky a na nich velké plány do budoucna. To takhle plánuješ vždycky na dlouhou dobu dopředu? Nemáš strach, že něco nevyjde? Ja hodláte řešit nepřítomnost v ČR třeba měsíc (americké tour), to vás všechny pustí z práce na tak dlouho?

No zpěvák to tam vypsal trochu zmateně, ale snaha bude se tam podívat. Jestli to vyjde anebo ne – to se ukáže až v lednu. Do té doby to prostě bude spousta práce. Samozřejmě proto to řeším s takovým předstihem, ať si stihneme zařídit volno v práci.

20. Kam bys to chtěl s Adultery dotáhnout? Máš nějaký sen, touhu, bezbožné přání?

Poznat co nejvíce lidí a zemí, a pokusit se aby se naše kapela aspoň trochu dostala do povědomí. Když ne po celém světě, tak aspoň u nás. Je to běh na dlouhou trať a my jsme už dost staří na velké sny. Spíše se snažíme spolu vycházet a bavit se. Hlavně jako lidi. Proto si také myslím, že naše současná sestava si výborně rozumí a to je to hlavní, jak se dá pracovat. Snad nezůstaneme jen u té zábavy a natočíme další dobrý materiál – když ne pro posluchače, tak aspoň pro nás.

21. Na závěr zkus odpovědět na otázku, kterou jsem Ti zapomněl položit:-), navíc máš neomezený prostor k doplnění, pozdravům a tak...

Těžko říct co na závěr. Přeji všem pohodu a klid. Věnujte pozornost radám starších – je v nich spousta moudrosti, kterou si dnes málo lidí uvědomuje. Buďme tolerantní, pravdomluvní a upřímní. To je tak asi vše, co je na tomto světě důležité.

http://www.adultery.cz


Zveřejněno: 25. 04. 2006
Přečteno:
3587 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář