Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Na Světu nerezové oceli jsme s Bendisem vyzpovídali Lerryho ze Scenery. Rozhovor v přátelské atmosféře u pivka se dotýkal témat o nové desce, všeobecně o muzice, o tom co je nového a o dalších věcech?

Vnímáte druhé CD jako posun ve vývoji kapely? Nebo i posun ohledně stylu, nebo jestli se chcete držet toho co jste hráli na prvním CD, tahle otázka souvisí i s tím, že teď máte o jednoho člena navíc, o klávesáka a zpěváka Petra?

Ono je těžký mluvit v tomhle směru za všechny, protože každej máme na tuhle věc jinej názor, ale co se mě týče, tak určitej hudební posun jsem tam chtěl. Co se ale stylu týče tak na tom se shodneme všichni a tam by jsme chtěli zůstat co nejblíže tomu současnému. S Mikem jsme se domlouvali, že bychom chtěli tu muziku jakoby více zprůhlednit, aby to působilo, že ty skladby jsou jednodušší a jasnější, ale v konečné fázi to může působit jinak.

Jako míň změn a střídání?

Ano přesně tak, protože na té první desce bylo těch rifů a nálad vcelku dost a teď jsme se  spíše zaměřili na aranže, to znamená  2-3 motivy a zkusit to nějak proaranžovat. Ona ta první deska byla přece jen taková více hektická no a teď jsme se zaměřili spíše na samotné téma. No A tím, že přišel Peťa a umí navíc hrát na klávesy, tak o to by ta muzika měla být zajímavější. Chtěli jme jimi jen částečně zpestřit naší muziku. Na desce je dle mého názoru docela dobře cítit, že ten posun tam sice určitým směrem je, ale my se tomu samozřejmě nebráníme.

Takže těma klávesama jste chtěli fakt jen zpestřit muziku?

Jo zpestřit, ony ty klávesy tam nejsou schválně moc, chtěli jsme to jen tak decentně obohatit  a zachovat si svůj vlastní styl, protože kdyby jsme je dávali všude, tak by to nebylo ono. Hlavně jsme měli z toho trošku strach. Jelikož jsme věděli, že tím ta muzika bude trošku jiná, a tak jsme si řekli, že je tam dáme jen pro podmazávání a jen nějaký nějaký hlavní motivy. Hlavně je taky jinej zpěv.

Jo zpěv je jinej, ale lepší, podle mě do toho sedne perfektně. Všim sem si, že hodně používáš efekty a střídáš si zvuk.

Když máš tu možnost, tak proč to neudělat, že jo.

Když už jsme u té kytary?.. kde všude hraješ, mluvil jsi o nějakém funky??

To sem rád, že se ptáš, to bude reklamička?.:))) Tak v prvé řadě Scenery, to je jasný. Další kapelka se jmenuje  ToTo NoNo. Jestli vám něco říká kapela Appostasy a Section Brain, to byly starý mohelnický kapely a z těch to v podstatě vzešlo, jelikož ji založil bubeník a basák z Appostasy a teď tam hraje i další bubeník ze Section Brain. Máme takovou zvláštnost, máme totiž dva bubeníky. Je to v podstatě seskupení mohelnických muzikantů, takovej fusion, každej tam dává něco svýho. Já tam dávam něco málo od rocku, klávesák je jazzman tak je tam trošku jazzu, basák s bubeníkem jsou do funky. Teď jsme sehnali i tubu, trombón a máme tři borce, který hrajou na didgeridoo. Takže je to opravdu takovej fusion, je tam od všeho trochu.

Taky každej rok jezdím do Jižních Čech k Prachaticím, kde se pod záštitou Muzikusu konají rockový kurzy a jezdí tam kytaristi, bubeníci, zpěváci, basáci,no a tam se taky docela dost jamuje. Hlavně se tam potkáš se spoustou lidí no a já jsem tam potkal  člověka ze Slovenska, kterej má strašně krásnej melodickej zpěv, něco jak zpěvák z Dream Theater.Jmenuje se Peter.Tak jsme se domluvili, že uděláme takovej projektík. Jen kytara, basa, bicí a hlavně ten zpěv. Je to pro mě takovej kontrast ve srovnání se Scenery. Už dříve jsem si chtěl zkusit, jestli člověk umí udělat taky jednoduchou muziku než jakou momentálně hrajeme ze SCENERY. Kolikrát jsem četl recenze na  SCENERY, že to je muzika příliš překombinovaná a tak jsem si řekl, že zkusím něco jednoduššího. Ne že by to byl nějaký cílený kalkul to rozhodně ne, je to jen docela odlišná muzika od SCENERY. Ale myslím si, že to není zase tak fádní nebo primitivní, prostě jsem si chtěl vyzkoušet, jestli jsem schopen složit ?obyčejný? písničky a zatím to vypadá, že je to dost povedený.

A jak to všechno stíháš?

Já v podstatě nic jiného nedělám, než hraju a chodím do práce.

Tak to je pohoda. Ale aby jsme nebyli pořád jen u té kytary? kdo vám píše texty?

My na to máme dvorního textaře Feru, je to borec z Brna začal psát texty už na naší první desku. Když vznikalo Scenery, tak jsem začínali v Brně jelikož  bubeník Martin je z Brna a odtud je i Fera, kterej je s náma od úplného začátku.On píše přesně takový texty k zamyšlení, takový filozofický a to se mi líbí, protože se mi to naší muziky hodí. Říkali jsme si, že nehrajeme muziku pro široký masy, hrajeme trošku takovou specifickou muziku, tak jsem chtěl aby i ty texty byly specifický, aby se člověk zamyslel i nad těma textama. A to se Ferovi podařilo. Konkrétně o obsahu by ti řekl víc on  já to vím jenom tak obecně.

A muziku skládá kdo?

Muziku dělám asi ze 70 % já, něco mě napadne přednesu to klukům, no a pak jdeme do zkušebny a pilujeme a pilujeme, něco třeba zavrhneme a něco si i člověk prosadí. A nakonec aranže a ?omáčka? okolo. Bicí si dělá Martin sám a basu děláme s Mikem napůl. Když mám základní motiv, tak mu ho navrhnu, když mě tam nic nenapadá tak si Mik dodělá basu sám, klávesy vycházejí z kytar no a zpěv teď necháváme částečně na Peťovi.

Basák MIK hraje hodně slapem, to hrál vždycky?

Já bych neřekl, že hodně, já si myslím, že by tam toho slapu mohlo bejt ještě víc!!! :)) Na prvním albu byl jinej basák MARES a měl tam jen pár takovejch pasáží. No a Mika jsme dotlačili k tomu aby používal všechny techniky, protože čím víc umíš, tím víc toho můžeš prodat a muzika je o to zajímavější. Není to prostě jen o tom, že drhneš éčko, takže když umíš hrát na bezpražec, tak proč nepoužít bezpražec, když umíš slap techniku, tak proč nevyužít slap.

Jste hodně technicky a nápadově zdatná kapela, všechno v pohodě šlape, ale připadá mi, že propagace je slabá. Čím to je a co bys chtěl zlepšit?

To vychází z toho, že leader kapely, jestli to tak můžu říct, jsem já a veškerá tíha propagace a toho všeho padá tedy na mě. V tomto já moc chodit neumím a podle toho to asi tak vypadá. Ale tvrdím jednu věc: Máme textaře, kterej nám dělá dobrý texty, já se snažím dělat dobrou muziku a snažím se jí dělat maximálně, jak jí umím. Myslím si tedy, že by měl člověk dělat jen to co opravdu umí a pokud to umí, tak by to měl dělat na 100%. A to co neumí by měl přenechat jiným. Já jsem muzikant a chci dělat jen muziku, na to ostatní prostě nemám. Nevím, co mám dělat, kam mám volat, koho se pořád doprošovat?.. Třeba: pošleme někomu CDčko a on řekne, jasně, zavolej za měsíc. Tak já mu zavolám za měsíc a on mi řekne no, my to ještě nevíme, zavolej za další měsíc. A já už na to nemam žaludek mu tam volat znovu a znovu. Spousta kapel se takhle někam dostala a je fakt, že to tak asi funguje, ale já to dělat rozhodně nebudu. Přijde mi to že se spíše někomu vnucuji což jsem nikdy nedělal a dělat ani nechci. Takže tohle je moje chyba. Naštěstí jsme už sehnali management a jsme rádi, že Míra se té propagace a těchhle věcí ujal, a že vlastně bude a dělá tuhle ?špinavou? práci za nás, protože víme, že je to naše slabá stránka.

Nové CD jste si vydali zase sami??

Tradičně. Já jsem poslal něco málo asi 300-400 emailů firmám, že hledáme vydavatele na naše nové CD. No a  to je právě ta propagace, já nevím, co mám přesně dělat, jestli stačíPoslat jen email nebo mám posílat MP3 či rovnou CD, takže jsem to poslal jen tak na vědomí různejm firmám a z toho se nám ozvali asi 4 nebo 5 firem. Nějací Kanaďani, Francouzi, 2 firmy z Německa a jeden Čech, jistá Tortuga records. Tak jsme jim všem poslali CD promo a čekali co se stane. Potom se nám ozvali pouze ti Kanaďani, že je to super muzika, že je jim to líbí a že by to snad chtěli vydat a jaký máme požadavky atd., takže teďka momentálně řešíme tuhle věc.

No a z větších ug firem v Čechách se nikdo neozval??

No poslali jsme to asi 5-6ti velkým firmám v Čechách a každej nám v podstatě napsal to samý, že buď má plán už plnej na 2 roky dopředu a nebo že nesplňujeme styl který vydává. Asi tady není žádná firma která by vydávala tenhle druh metalu nebo co.

První CD jste si kompletně míchali a masterovali sami, bylo tomu stejně i u druhého CD??

Tohle druhé CD bylo ještě víc v naší režii, to první jsme natáčeli v Shaarku a pak jsme to akorát doma asi měsíc míchali a masterovali, než jsme zjistili, že to snad teda bude hrát.Nové CD jsme i kompletně točili sami. Měli jsme totiž zkušebnu o dvou místnostech. Tak jsme si půjčili aparát, mix a mikrofony od kámoše který zvukař, pořídil jsem si 8mi vstupou zvukovou kartu do PC a začlo se točit. Bicí jsme točili do 8 stop, pak jsme dotáčeli basu, kytary, potom jsme to nahrubo smíchali a dotočili zpěvy a doma jsme dodělali klávesy, sóla atd. takže práce klasicky jako ve studiu. Nakonec finální míchaní a mastering. Celkově jsme to dělali asi tak půl roku, s tím ještě že jsme během toho přišli o zkušebnu, ale to už jsme naštěstí pracovali doma. Potom je tu ještě jedna perlička, poslední věc co je na CD je dělaná pouze na PC, kluci jí ani neumí, haha, přišlo nám že máme málo skladeb, v tu chvíli už jsme přišli o zkušebnu, takže jsem si sednul, naprogramoval bicí, nahrál kytaru, pak basu a pak zpěvy atd? taková home skladba :). Z toho důvodu je taky až poslední !!!

Jak to vidíš na tomhle fesťáku?

Já jsem strašně rád, že tu jsme, že si tady můžeme zahrát, že se tu potkáme se spoustou lidí a kapel. Jenom mě mrzí, že ta organizace je taková trošku flegmatická. Jinak zaplať pánbůh, že takovýhle fesťáky jsou, protože si zahraješ na pořádnej aparát, poznáš další lidi, pokecáš a tak. My jsme opravdu rádi, protože je to vlastně náš druhej velkej festival, nejdřív byl Brutal Assault a teď je tohle. Hrálo se nám fantasticky, slyšeli jsme se výborně, jen jsme nebyli rozehraní, protože jsme přijeli z hospody, kde jsme se byli najíst a  borec nám řekl, že máme jít rovnou hrát. Na rozehrání jsme měli, asi deset minut, ale snad to nebylo poznat. A zvuk byl prej dobrej.

Ok, takže díky za rozhovor a zase někdy.

Jo, taky díky.

PS: Díky za prostor ať se Vám daří !!!


Zveřejněno: 26. 11. 2003
Přečteno:
3627 x
Autor: Bendis | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář