Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

NEMESIS - Goddess of revenge CD 2003 - Underground Symphony

I když nejsme pro fanoušky speed/power metalu asi zrovna zemí zaslíbenou, přecejen máme několik kapel tohoto žánru a donedávna jsem si myslel, že mezinárodního srovnání se nemusí obávat hned dvě ? Cruel a Salamandra. Silná konkurence se z ničeho nic objevila v Brně a jmenuje se Nemesis. Skupina vznikla sice již v roce 1994, ale moc (vůbec) o ní slyšet nebylo. Prošla několika personálními změnami a po změně názvu z Otter na Nemesis (což nechápu, protože kapel se stejným názvem je jak šišek pod borovicí) se podařilo ulovit zahraničního vydavatele pro debutní album. Ten je z Itálie, země patřící právě speedu, a říká si Underground Symphony. Jeho práci můžu posoudit jen podle titulního coveru, protože mám k dispozici pouze promo, ale ten se mi líbí (i když někdo může říci, že je to klišé jak prase). Moc hezká malba krásky vstávající z rozbouřeného moře, akorát její mírumilovný výraz moc nekoresponduje s názvem desky, který jsem snad přeložil správně jako Bohyně pomsty. Logo je opatřeno maličkým ?cz? (vcelku podařeně), aby nedocházelo k mýlce ohledně původu kapely.

Na CD se nachází 10 melodických písní, kromě úvodní a závěrečné je i sedmička Crystal Eyes čistě instrumentální. Otevírák The Mission navozuje tu správnou atmosféru pro poslech tohoto druhu muziky a docela si ji dovedu představit jako hudbu k nějakému romantickému filmu do klíčové scény? Hned poté se ale z beden vyvalí speedový nářez jako hrom, vyjící kytary, svižné bicí, spousta kláves a skvělý zpěv ve vysokých polohách. Takže se italskému labelu není co divit, že sáhl po troše té východoevropské exotiky. V polovině desky se zvolňuje ? samozřejmě nemůže chybět pomalá píseň neboli ploužák, ve kterém mají hlavní slovo klávesy a zpěv. A nutno uznat, že tato písnička patří bezesporu k vrcholům alba, a to nejen díky vynikajícímu zpěvu. Následuje trochu zbytečná instrumentálka (již zmiňovaná Crystal?) a pak se zase zrychluje a do konce nepolevuje. Za nejlepší songy považuji, vedle pomalého Rain, druhý Servant Of Will, čtvrtý Queen Of Fate (ten se mi líbí nejvíce, skvělá melodie, která se zažere do mozku a pořád se vrací) a předposlední Heaven?s Fall. Naopak Mercenary a Host From Kingdom Of Lion se mi zdají poněkud dlouhé a kratší stopáž by jim jistě prospěla. Závěr patří půlminutové instrumentálce zahrané jen na španělku.

O studiové práce se postarala trojice muzikantů, pravda posílena o několik hostů. Nemesis nemají basáka, tak se o nahrání basových partů podělili zpěvák V. Majtner, kytarista, klávesista a výhradní autor hudby L. Křivák a také hostující Ashok (Root, Equirhodont,?). Do škopků tluče T. Sucháček a se sbory pomohlo několik kámošů. Vůbec zpěv je na úrovni a (jestli není na webu kapely chyba v datu narození) téměř padesátiletý V. Majtner podává lepší výkon než leckterý mladík. Zvuk je také na naše poměry v pohodě, nahrávalo se ve čtyřech studiích a mastering dokonce dělal M. Jussila ve Finnvox studiu.

Z výše uvedeného je snad jasné, že pro příznivce takových Stratovarius, Rhapsody či Nightwish jsou Nemesis správnou volbou a ze srovnání s uvedenými veličinami vycházejí se ctí. Zbývá jen věřit, že pánové seženou schopného basáka a vyrazí na nějaké ty koncerty.

www.nemesis-band.net

čas: 46:04

Skladby:

1) The Mission [1:08]

2) Servant Of Will [5:40]

3) Desert Of Your Sins [4:20]

4) Queen Of Fate [3:30]

5) Host From Kingdom Of Lion [7:06]

6) Rain [6:55]

7) Crystal Eyes [2:34]

8) Mercenary [8:36]

9) Heaven's Fall [5:50]

10) Last Heretic [0:26]


Zveřejněno: 19. 11. 2003
Přečteno:
4001 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář