Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

UCHÁZÍM - Geprüft vole CD 2006, Bidiger v zenitu records

Prachatická punk core sebranka Ucházím (Pája ? kytara, hlas, Pöpö ? kytara, hlas, Bodza ? basa, hlas, Willy ? bicí, hlas) asi nemá tušení, že v roce 1986 vydal Luboš Pospíšil desku s prakticky totožným motivem na přední straně obalu. Potrhaný karton se holt líbí i dnes. Vnitřek obalu zdobí obraz Romana Janouška, přes něj jsou vytištěny texty, ale na světle zeleném podkladu nejsou žlutá písmena zrovna dobře čitelný. Navíc jsou texty přeházený, punkové jsou holt tak trochu bordeláři:-). Hudební obsah mě ale celkem překvapil, a to příjemně. Deska je hodně pestrá, obsahuje jak core nářezy, tak pomalejší punkové kousky a na závěr recitované básně za minimálního hudebního doprovodu.

Když to vezmu popořadě, tak první skladba patří k těm průměrnějším, střídá se nářezová pasáž s volnější, pějící chlapík občas trochu drmolí a nemít texty před očima, občas se nechytám. Úvod dvojky je taky trochu rozpačitý, ostatně moc mě skladba nebere ani po změně rytmu. Zato s třetí peckou přichází destrukce, skvělá, hodně tvrdá skladba, která nemá chvílemi daleko k thrash core a i klidnější mluvená pasáž se povedla. Nahý vánoce jsou taky hodně pestrý, ale monotónní závěrečná pasáž je tam trochu navíc. Chytlavá melodie a hostující zpěvačka Lenka Tchibook ? to je Epos o bižuterii, další povedená záležitost. Telex jako vyšitej ? Světovej anglik jako by průkopníkům HC ze Strakonic vypadl z repertoáru, a regae pasáž zase silně připomíná Visáče, takže se mi to taky líbí. A líbí se mi i sedmička, která má tah na branku a na koncertech se při ní asi strhne pěkná mela. Manuál je kravinka k ničemu a .. si tě ochočí chvílemi sklouzne až k neo punku, opět pomáhá dívčina a na konci se z ničeho nic objeví motiv vypůjčený od Angela Michajlova, autora hudby k dětskému seriálu o plastelínových chobotničkách ze 2. patra. S optimismem v koncích je lehce chaotická skladba s nepovedenými zpěvy. Poslední regulární skladba zase úroveň zvedá, má ?taneční? rytmus a do paměti se okamžitě zarývající melodii.

Zhudebněné básničky si recitují asi sami autoři, k té první si Pája drnká na kytáru, k Bodzovu triptichu hraje na klavír zvukař Luďa melodii, kterou možná starší ročníky pamatují coby znělku Nedělní chvilky poesie, sem tam se ozvou i nějaké pazvuky. Básničky a texty k písním se trefují do věcí, který asi pánům muzikantům leží v žaludku, a těmi jsou komunisti, fašisti, anglicky zpívající neumětelové, ekologické problémy, sociální starosti či pocity marnosti:-). Texty mají vcelku solidní úroveň, nejsou to (až na Manuál) úplný hlouposti a občas je vidět, že textař dlouho hledal vhodná slova, a třeba Zmatky jsou toho důkazem. 

Instrumentálně jsou na tom prachatičáci taky slušně, aby taky ne, když už tejrají nástroje 15 let. O zpěvy se podělili všichni a asi by nebylo od věci si na nich dát trochu víc záležet, chvílema není kloudně rozumět, chvílema je frázování všelijaký. Nahrávalo se v Trhových Svinech loni na podzim, booklet uvádí že živě a na daný styl je zvuk tak akorát. Ostatně celé CD je tak nějak akorát, navíc se pyšní kulatým razítkem německého certifikačního a zkušebního úřadu TÜV:-).

Seznam skladeb:

  1. Tehdá u tý sochy
  2. Tupá hmoto
  3. Zařaď se a kuš
  4. Nahý vánoce
  5. Epos o bižuterii
  6. Světovej anglik
  7. Veď mě ve tmě
  8. Manuál
  9. ... si tě ochočí
  10. S optimismem v koncích
  11. Zmatky
  12. Neznám tě nebe
  13. Hořká poezie
  14. Těžké být rebel
  15. Pocta neziskovkám
  16. Vysněný banán

Čas: 30:07

Web: http://www.uchazim.wz.cz


Zveřejněno: 10. 04. 2006
Přečteno:
3455 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

12. 04. 2006 07:46 napsal/a marty
nojo
omlouvam se, fakt to mel dobre, ale me se to takhle zformatovalo lip :-)
12. 04. 2006 07:15 napsal/a Johan
Skladby
Skladby zmastil administrator:-), ja to mel ve wordu dobre. Jinak diky za chvalu, v posledni dobe si vsichni jenom stezovali
11. 04. 2006 12:37 napsal/a Bodza (Ucházím)
ad skladby
V seznamu skladeb je to trochu popletený. Ve skutečnosti jich je 13 a 3 porce, které sou tu uvedený jako poslední maj souhrnej název Hořká poezie. Texty přeházený nejsou, jen nejdou za sebou jako skladby na desce, což si vyžádala grafická úhlednost. Jestli je Manuál navíc? Dyť je to pár sekundovej fórek... Jináč díky za za objektivitu a nebraní si servítek. Z dobře napsaný recenze je znát, že Johan poslech neodfláknul. Mějte se.
11. 04. 2006 12:13 napsal/a Bodza (Ucházím)
ad skladby
V seznamu skladeb je to trochu popletený. Ve skutečnosti jich je 13 a 3 porce, které sou tu uvedený jako poslední maj souhrnej název Hořká poezie. Texty přeházený nejsou, jen nejdou za sebou jako skladby na desce, což si vyžádala grafická úhlednost. Jestli je Manuál navíc? Dyť je to pár sekundovej fórek... Jináč díky za za objektivitu a nebraní si servítek. Z dobře napsaný recenze je znát, že Johan poslech neodfláknul. Mějte se.