Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

AVENGER - Godless CD 2003 - DEATHGASM Records

No to to trvalo pravil rádce Hálí svým kolegům po návratu z Čech do sultánství Solimánského ve filmu Lotrando a Zubejda a totéž říkám já na předmět recenze. Jestli mě paměť neklame, tak tohle CD se mělo objevit snad už někdy  v roce 2001. Aspoň z té doby pochází první verze ? promo 2001, které obsahovalo prakticky týž materiál. Ale jednak neustálé personální změny, jednak zaneprázdněnost lídrů Rámuse a Honzy (oba ještě donedávna hráli v Dark Storm /Rámus to zabalil/, pořádají Open Hell Festy a další koncerty, Honza bubnuje kde se dá a navíc stavěl na nohy vlastní studio) mají za následek pořádné zdržení. Teď se nabízí otázka, jestli se čekání vyplatilo. Rovnou říkám, že jo. Původně se mělo nahrávat v Hostivaři, ale peníze na pořízení nahrávky byly raději použity na vybavení vlastního studia Hellsound, ve kterém si mstitelové svoji novinku nahráli. A jak u nich bývá zvykem, zase jen ve dvou lidech. Rámus si vzal na starost kytaru a Honza všechno ostatní (bicí, zpěv, basa, el. a akustická kytara) včetně masteringu a produkce. Oba si rozdělili také autorství ? Rámus slova, Honza hudba.

Hned první pohled na CD dává tušit o čem to tentokrát (opět) bude. Andělé na křížích, další se plazí po zemi, rozbouřené nebe a název Godless jsou jasným znakem ideové náplně desky. Kresba na zakázku je dílem španělského malíře J. J. Castellana a tak má Avenger poprvé na kompaktu originál (předchozí počiny se honosily ?kradenými? obrázky). Uvnitř bookletu najdou gramotní texty v češtině i anglické překlady, sestavu ?on this masterpiece? i sestavu koncertní (která ale nesedí se sestavou z živáku ? tam hrál na kytaru ještě hostující Mortifilista Petr) a žel i dvě stránky věnované reklamě na studio, starší nahrávky a nové počiny vydavatele Deathgasm ? osobně bych raději viděl fotky nebo třeba historii a reklamy na vloženém letáčku ? koho asi bude za tři roky zajímat, že Pagan Winter měl nové CD? Vlastní kompaktík je  potom potištěnej výřezem z titulky.

Někdo možná nevěnuje textům zvláštní pozornost, ale myslím, že u Avengeru by to byla škoda. Jak jsem již naznačil, jsou silně antináboženské. Ne primitivně jednoduché, ale pěkně zaobalené, že je třeba číst (či poslouchat) pozorně a jejich poselství odhalovat postupně. I když poslední dva otextované fláky jsou jasné napoprvé ? cituji: ?Navždy ve válce proti Kristu!? nebo ?Jsem bezbožný!!!?

Ale honem k muzice. Ta vychází ze staré dobré školy 80-tých let. Těžko říct, jestli je to death nebo black, nejspíš nějakej kříženec, ale často se objeví thrashové, doomové či heavy pasáže. Hned úvodní instrumentálka má opravdu skvělý začátek (skřehotající hlas pozve posluchače, ?který chce vstoupit a má ve svém srdci plno zloby?) a poté pokračuje v poklidném tempu, na můj vkus je ale krapánek dlouhá. Až do morku kostí, spoustou koncertů prověřený flák, je rychlá sypačka. Pak přichází zvolnění Před bouří ? hutný, valivý začátek, skoro doommetalově ponurý se postupně zrychluje, zpěv je chvílemi asi přes nějaký efekt a kytary opravdu mrazivé, závěr je opět smutek sám. Čtyřka Návrat apokalypsy, další rubanice, kde zaujme třeba echo u zpěvu a či propracovaná střední pasáž. Ona vlastně každá skladba má melodickou část a ty melodie se pak vrací a člověk si je bezděčně pobrukuje. V temnotách se ocitáme s trackem č. 5, kde zaujme třeba recitace, škoda, že trochu utopená a jen v jedné sloce; song je spíše ve volnějším tempu se sólíčkem uprostřed. Poprava duše je blackovka v rychlém tempu a pak přichází dva vrcholy alba ? Navždy proti a Godless jsou majstrštyky jako hrom. I ty jsou součástí koncertního setu již drahnou dobu a není divu. Závěr patří druhé veledlouhé instrumentálce ne nepodobné té úvodní a zazní v ní dokonce i akustická kytara. Speciální ocenění si zaslouží ?pěvecký? výkon. Celá deska je nařvána s maximální razancí, většině textů je v pohodě rozumět a dost marně u nás hledám nějaké přirovnání ? napadá mě vlastně jen leader legendárního Mistrova kladiva.

Z jedné věci jsem měl původně obavy. Bůklet totiž obsahuje varování, že je to ?vyrobeno pro maximální hlasitost?, což někdy signalizuje horší zvukovou kvalitu. To ale není případ bezbožného dílka a je slyšet, že ve studiu si Honza dal dost práce a zřejmě i času, než nahrávku pustil ven.

Letecky ještě pár slov k bonusovému živáku z letošního Open Hellu, který je vlastně jakýmsi best of Avengeru za dvanáctiletou existenci. Tři skladby jsou z novinky, tři z předchozích dvou desek a závěrečná je coververze Roswell 47 od Hypocrisy. Překvapí vcelku dobrý zvuk a special poklonu skládám zpívajícímu bicmenovi, kterému sem tam vypomáhá i Rámus a v závěrečném songu také Kudla (jinak krákající vrána Dark Storm).

Resumé: nahrávka pro celou rodinu (?metalovou?), protože fanoušci všech odnoží těžkého kovu si v hudbě Avengeru najdou to své. Jak je u tohoto stylu zvykem, nebude se křtít, ale znesvěcovat, a sice 26. prosince ve Volyni na tradičním Satan Klaus Festu.

čas: 45:02 Limitovaná edice včetně bonusového CD Live at Open Hell Fest 2003 (čas: 36:11)

Skladby:

Godless:

1. Vstup do mé temnoty

2. Až do morku kostí

3. Před bouří

4. Návrat apokalypsy

5. V temnotách

6. Poprava duše

7. Navždy proti

8. Godless

9. V náručí smrti

Live at Open Hell Fest:

1. Navždy proti

2. Nelze zapomenout

3. Až do morku kostí

4. Zlo, nenávist, válka

5. Kořeny zla

6. Godless

7. Roswell 47

www.avenger.web.wo.cz


Zveřejněno: 07. 11. 2003
Přečteno:
3431 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář