Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TELEPATIE VI

WYRM - Wandering Northwards CD 2005 - Panda Music

Pagan metalová skupina Wyrm vznikla původně jako projekt v roce 97, ale postupně se poskládala v regulérní kapelu. Už v roce 98 vzniká promo  Tempest From Beyond, následuje demo The Glyph v roce 2003 a naposledy se kapela připomíná loňským titulem Wandering Nortwards, kterému ještě předcházelo stejnojmenné promo CD. Nás teď bude zajímat předposlední jmenované. Tedy plnohodnotné album Wandering Northwards, které bylo nejdříve vydáno vlastním nákladem, ale nakonec se ho ujala firma Panda Music.

První čeho si nejde nevšimnout je skutečně pěkně udělaný obal od akademického malíře Jiřího Lhoty. V dnešní době, kdy už snad bylo všechno použito je těžké vymyslet něco nového a přece tradičně metalového. To je první krok pro zaujetí případného kupce. Ovšem, aby ten mohl být spokojen, musí být i stejně precizně zpracovaná hudba na blýskavém kotouči, o kterou jde v první řadě.

Skupina nastoupí do svého debutu velice odvážně. In Embrace Of War (A Vision Of Kralizec) je silně útočná skladba, která hned v prvních tónech naznačí o co tady asi půjde. Rychlost sice trochu brzdí refrén a vyhrávka uprostřed skladby, nic méně se i tak jedná o řádně syrovou black metalovou svačinku na úvod.  Mě ale moc nejede, tak jí raději nestravuji. Za to druhá porce Through The Gates Of Glory  už je lépe okořeněná a to o melodičtější motivy, je jemnější a pochopitelnější.  Další skladby mi ale připadají spíše jako vata. Těžko hledám nějaký bod, kterého bych se mohl uchopit. Skupina jen málo kdy vystoupí z šedého průměru jako je to u Through The Gates Of Glory. Ještě si všímám skvělého nápadu, který zvedá vlajku Wyrm u páté německy zpívané Das Tor zur Ewigkeit. Tam je honosně zazpívaný rif, který na chvíli zapíná mé smysly. Škoda, že takových lahůdek tam není víc. Tedy alespoň v každé skladbě jeden. Chybí mi tady celkový skladatelský potenciál. Celou desku táhne pouze zpěv a bicí. Kytary hluboce zaostávají. Navíc nejsou podpořeny ani zvukově. Kapela zní stejně jako hraje -  neuchopitelně. Zvuk je až dost zahuhlaný. Vím, že se to tak u pagan metalu dělá, ale čeho je moc, toho je příliš. Následkem je to, že se z desky vytrácí údernost a agresivita a všechno se to slévá do jednoho guláše a výsledkem je pouze průměrná chuť.

Cesta, kterou se kapela vydala je hodně trnitá a mlhavá. Je to jako s tím poslechem. Na chvíli se zapomenete a přestanete se orientovat. K dispozici je vám jen málo záchytných bodů. Zbývá se rozmyslet zdali jít dál a nebo se vrátit a už tu cestu nikdy nepokoušet. Já jsem prošel tuto desku hned několikrát a nenechala ve mně nic co by mě ohromilo a donutilo jí znova vyhledat. Doba si žádá víc. Průměr nestačí.

Seznam songů:

  1. In Embrace Of War  (A Vision Of Kralizec)
  2. Through The Gates Of Glory
  3. Echoes Of The Olden Fatherland
  4. Solitude Of the Wise
  5. Das Tor Zur Ewigkeit
  6. From The Epoch faraway (Song Of hermit)
  7. Wandering Northwards
  8. Tempest From Beyond
  9. Krajina mrazu ? Landscape Of Frost

Zveřejněno: 27. 03. 2006
Přečteno:
3509 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 10. 2006 14:09 napsal/a Venca (Metal Forever Zine)
Sranda
Tož v této diskuzi jsem se věru velmi zasmál. Jak to jeden člověk dokáže rozjet :-))) Jenom bych se vyjádřil, Rogalo, k tomu urážení a nadávkám... Jelikož jsem si to celý pročetl, tak můžu říct, že jediný, kdo tady někoho uráží jsi ty. Brečíš nad tím, že Ifa taky někoho pošpiní, přičemž by měl všechny český kapely jenom podporovat. Zajímavostí ale je, že ty osobně urážíš jeho vydavatelství a práci pro tuzemský metal. Takže jsi svým způsobem úplně to samý. Místo abys byl rád, že je někdo, kdo se to tu snaží pořádně podporovat, tak hledáš mouchy. A ještě jedna věc. Mělo by nějaký význam, kdyby se všechny kapely chválily? K čemu by potom tohle všechno bylo? V mém příspěvku není nic osobního. Nevím, kdo jsi, ale opravdu jsem se zasmál... Peace
15. 10. 2006 00:52 napsal/a Hanka
to Rogalo
No jen se vypovídej. evidentně netušíš která bije a nejspíš jsi v životě žádně CD z Ifova vydavatelství ani neviděl, ale diskuse je od toho, aby se každý mohl vyjádřit :-)))))
14. 10. 2006 20:13 napsal/a marty
recenze
no vypada to afro ze blbecek budes asi ty, protoze jsi nepochopil od ceho jsou recenze :)))))
13. 10. 2006 15:43 napsal/a Afro
Blbecek...
...ten kdo to psal, hudba neni ani krasna ani hnusna, hudba se muze libit nebo nelibit, a kdyz se tobe nelibi tak nevim proc to cpes celymu svetu, komplexy se lecej jinde.
03. 04. 2006 22:05 napsal/a marty
jj
urcite!