Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

INNER FEAR - Symbiotry CD 2003 - Élysion Music

Tak tohle je opravdu pracovitá kapela. Za zhruba 6 let existence již prakticky 3. album (teoreticky 2., protože prvotina Akhu oficiálně nevyšla) a předtím ještě demáč, v průměru nahrávka co rok a půl. Novinka symbiotry vychází u sympatických Élysion music, pozoruhodných už jen tím, že ceny nosičů na jejich webu jsou nejnižší v našich končinách. To je chvályhodné, méně chvályhodný se mi ale jeví booklet propíraného CD. O předním coveru radši snad ani nebudu psát, ten je opravdu příšerný, jakási koláž ničeho. Ani vnitřek se netváří přátelštěji, stroze pouze anglické texty, základní info o nahrávce a v dnešní době již spíše zbytečná děkovačka. Raději bych přivítal překlady textů do nějakého světového jazyka, třeba češtiny, ba i foto sličné pěvkyně by potěšilo? Ale jak říkají paliči, obal nehraje, tak šup s placičkou do playeru. Nejdřív do počítače s plastovýma bednama, pak do stolního přehrávače přes sluchátka a pak pěkně do solidnějších beden. Na rovinu, první dvě metody moc nedoporučuju, plasťáky sice splní účel třeba v práci, ale zvuk je nic moc. Ani sluchátka mě nepřesvědčily, z beden je to ale úplně jiná písnička ? zvuk je opravdu dobrý a kdo říká opak, může mě navštívit na kontrolní poslech?

Symbiotry mě chytlo hned na první poslech a zajímavé je, že čím déle to poslouchám tak se mi to líbí víc. Nahrávka nemá již s black metalem nic společného, sami hudebníci označují svůj styl jako dark cyber orchestra, do češtiny přeloženo znamená svižná hudba s minimem pomalých pasáží, spousta melodií, strojové rytmy a výrazný ženský vokál, který nahrávce dominuje. Přirovnání k nějaké jiné družině není zrovna jednoduché, snad s přivřenýma očima jakýsi mix Nightwish s našimi Demimonde? Chvílemi je patrná inspirace v klasické hudbě (a to nejen ve zpěvu), chvílemi zabrousíme do industriálních vod.

Sedm skladeb je zbrusu nových a těžko mezi nimi hledám nějakou jó hitovku, stejně tak ale nenalézám vyloženě slabý kus. Úvodní The Coma Faktor je jízda od začátku do konce, dvojka Our Crimson Deeds je naopak pomalejší, s hlubším zpěvem. Třetí Odeum of Silence? otevírá chřestýš, resp. pohyb jeho ocasu; pak se ale pazvuky vytrácí a "tichá koncertní síň" pokračuje v tempu předešlé skladby, Prelude?, operní zpěv a po pomalejším rozjezdu zase rychlejší vál ? navíc s výraznou basou. I pátá věc je svižná jízda, chvílemi se zdá, že by to klidně mohla být instrumentálka, protože zpěvu je tu méně a zdá se mi i nejméně nápaditý. A Trip To Dream Diagonal je asi nejlepší z celé desky, chvíli rychlá, chvíli experimentální, spousta změn. Závěrečná Harlekýnka je zase rychlá a je důstojnou předtečkou. Když považuju sedmičku za závěrečnou, není to tak úplně pravda. Osmá v pořadí, oddělená chvílí ticha (pomůže tlačítko >>) je remix starší věcičky ještě s bývalým zpěvákem a z celkového konceptu alba trochu vybočuje, popravdě řečeno mi smysl tohoto kroku uniká, navíc se mi moc nezamlouvá ani zvuk, ani monotónní bicí. Ale to je asi jediná výtka k jinak podařenému počinu.

čas: 41:19

Skladby:

1. The Coma Factor

2. Our Crimson Deeds

3. Odeum Of Silence

4. Prelude To My Tragedy

5. Bless The Endless Universe

6. A Trip To Dream Diagonal

7. Morphia?s Harlequin

8. Lustmistress (wave of dream remix)

http://www.innerfear.org/


Zveřejněno: 05. 11. 2003
Přečteno:
3574 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář