Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

MORIORR - Cholera + Death metal session II. CD 2005, vlastní náklad + Blackfuneral music

Po demáčích Root, Debustrol, Krabat(h)or vychází i jedno ze dvou dem jedné z prvních extrémně metalových kapel v Čechách. Moriorr se dal dohromady v létě 1988 a hned první vystoupení měl na památném Death Metal Session II. na podzim téhož roku (na témž koncertu odstartoval svou cestu také Root). Právě tenhle koncert tvoří tak trochu nelogicky ? nechronologicky druhou polovinu tohoto CD. Tu první pak demo Cholera z roku 1989.

Já ale začnu logicky čili chronologicky, tudíž live songy. Sestavu tehdy tvořili Jarda Pracna ? kytara (ex-Orient), Mirek Nedvěd ? bicí (ex-Arakain, ex-Orient), Slávek Brada ? basa (ex-Projektil) a Jirka Šujanský ? kytara a zpěv. Po pár zkouškách rovnou před kotel natěšených mániček na za komančů neskutečné akci. O úvodní slovo se postaral Vlasta Henych, který nabádal ke slušnému chování a posléze konferenciér (ano, tehdy se i koncerty metálistů uváděly) Jirka Koula. Ten kapelu stručně představil a rozjel se solidní mazec. Když jsem nahrávku po dlouhé době slyšel, přinutila mě k vyhledání videokazety s tímhle vystoupením a vzpomínkám na prehistorii českého metalu. Koncert si ještě docela dobře pamatuju, i když už je to skoro 18 let. Ale pár slov k muzice, hned první skladba Invaze je thrash ? black nátěr, kytarové sólo taky nechybí, Nedvěd to řeže a Šujanský tak trochu nuceně chroptí. Moriorr pak postupně trochu zpomaluje, ubývá i invence a zbytečně vytažený zpěv lehce ruší ? ale na to, jak stará nahrávka je a za jakých podmínek vznikala, je zvuk vlastně docela dobrý. Textově to bylo slabší, z dnešního pohledu tak trochu k smíchu, ale tenkrát to k tomu patřilo. Po několika poslechách se nemůžu ubránit dojmu, že silnou inspirací byl Törr a jeho demo Witchhammer. Krátce po DMS kapelu opouští duo Pracna ? Brada, aby spolu s Karlem Jenčíkem a Michalem Roháčkem založili Assesor a vydali první post-komunistické tvrdě metalové album Invaze ... ale to už je jiný příběh ... i když některé postupy Jardy Pracny se na obou nahrávkách hodně podobají.

Po odchodu zmíněné dvojky nastupuje do Moriorru kytarista Pavel Kohout (ten je známý z pozdějšího působění v Törru už pod přezdívkou Mr. Monroe) a basu přebírá (po krátkém intermezzu Jindry Pavlišty - Orient před Moriorrem a dokonce i dnes) Jirka Šujanský.  Hudebně už je to ale trochu jinde. Hudba je pomalejší, ponurá, valivá, snad doom ? deathová. V podobném duchu se nese album Institut klinické smrti od již zmiňovaných Törr.  Zvuk je na dobu pořízení přímo skvělý (své možná udělal i remástr) a poslouchat se to dá docela dobře. Zpěv už není tak nucený, chvílemi (Toulaví psi) hodně připomíná Vlastu Henycha, dojde dokonce i na šepot, recitaci, ale převažuje drsný syrový chrapot. Za nejlepší kousky považuju docela promakaný songy Hoře a Vendetta - v té jsou slyšet dokonce i klávesy, za nejslabší Mauglí, kde mě bicí v rychlých pasážích dost iritujou.  Těžko říct, jestli tenhle demáč dneska někoho posadí na prdel, ale jako kus historie to určitou hodnotu má, aspoň si mlaďasové můžou udělat obrázek o začátcích metalového běsu na přelomu osmdesátých a devadesátých let.

Moriorr se poté zkraje devadesátých let dočkal dvou asfaltových záseků, z kterých jej asi posluchači znají nejlépe. Na samplery Ultrametal resp. Death Metal Session tehdy nahrál skladby Termonukleární jatka, Extrémní kreativita a Vendetta. Po druhém demu Řev alkoholika z roku 1990 se ale kapela rozpadá.

Návrat a ne zrovna slavný přichází v roce 2004 na Basinfire festu a Open Hell Festu. Ani další koncerty nestojí za moc, ale Jirka Šujanský (jediný pamětník starých časů v sestavě) se nenechá odradit, vymění kolem sebe pár muzikantů a jede dál. Ohlasy se přecejen trochu lepší, už bez živého bicmena, ale zato s klávesami Moriorr natáčí dvě krátká dema. V jednom rozhovoru Jirka mluví hodně sympaticky a sebekriticky uznává tak trochu uspěchaný návrat bez patřičné přípravy. Věřme, že při vstupu do studia už podobnou chybu neudělá ? právě teď totiž Moriorr natáčí dlouhohrající desku v Hellsoundu a dokonce s hostujícím živým bicmenem, kterým není nikdo jiný, než Honza Kapák, jednak majitel studia, jednak bývalá mlátička Avengeru. A jsem opravdu hodně zvědavej, s čím Moriorr v roce 2006 přijde.

Bodovat téměř 20 let starý nahrávky je věc nelehká a ošemetná, bejt to čerstvej matroš, asi bych dal míň, ale s vědomím doby vzniku, nostalgie a krásných vzpomínek na Death Metal Session dávám 7, právě tolik je i pekelnejch bran a bratrů v textech Moriorru:-).

Čas: 78:28

Seznam skladeb:

Cholera

  1. Intro
  2. Hoře
  3. Přítel pláč
  4. Toulaví psi
  5. 7 pekelnejch bran
  6. Notorik
  7. Cholera
  8. Mauglí
  9. Vendeta

Death Metal Session II.

  1. Intro
  2. Invaze
  3. Znetvořená duše
  4. Zlý
  5. Štěstí a válka
  6. Apokalypsa
  7. Tormentace
  8. Likvidátor AIDS   

Web: http://www.blackmetal.cz


Zveřejněno: 02. 02. 2006
Přečteno:
3647 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 03. 2006 09:33 napsal/a Ka
diskuze
Ježišmarjá co je to za diskuzi a ten Ifa za primitiva?
13. 02. 2006 12:21 napsal/a peklop
lochness
Me taky Lochnessky rozlozily. V dobe,kdy jsem z metalu poslouchal jen par veci a o cesky scene nevedel nic (mimo prvni kazety Root), jsem v budejcich na lannovce v Levnych knihach prochazel veci, co by me zaujaly, a mimo Full Circle, promo singlu Slayeru, genialni japonky kompilace Japanese Homegrown (kterou nemuzu najit) a par dalsich CD tam objevil Black Metal Session na vynilu. Jestli si to dobre pamatuju, meli to i na CD vystavene za vylohou, ale neprodali, ze uz je to zamluvene. Mrchy. Tu desku mam nekde zalozenou a chtel jsem si to po par letech poslechnout, ale mam rozbitej gramec, takze jsem neslysel ani novy Gride. Ta pisnicka se ale zapomenout neda. Nazev kapely mi ale nejak vypadnul, na Lochness jsem si v tu chvili nevzpomnel.
11. 02. 2006 18:41 napsal/a manafob
Lochness
kazdopadne kdyz jsem ten song kdysi slysel tak jsem malem upadnul a kamarad prohlasil, ze by to nemely brat radeji do ruky :-)))))
09. 02. 2006 21:16 napsal/a peklop
lochnessky
Kdyby to mel nekdo na kazete, nebo rovnou v MP3, docela bych si to poslechnul. O prehistorii naseho metalu nemam moc prehled a musim to napravit.
09. 02. 2006 08:16 napsal/a Lubor
LOCHNESS
LOCHNESSky nahráli ještě demo Strašidlo z Canterwille,ale zvuková kvalita je prachbídná