Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Zhruba měsíc po vydařeném Satan Klaus Festu přichystala kooperace Rámus - F.O.B. metalovou akcičku ve Strakonicích v klubu Křemelka.

Tahákem měla být zejména rakouská parta Ars Moriendi, ale i zbývající kapely, každá z trochu jiného ranku, slibovaly příjemně strávený večer. To si žel uvědomil ne zrovna velký počet návštěvníků, takže ze začátku to vypadalo na totální průšvih. V průběhu večera se sice Křemelka jakž takž zaplnila, ve špičce se po klubu mohlo potloukat tak 70 ? 80 duší, což při odečtení muzikantů, pořadatelů a mě znamená zhruba padesátku platících. Opravdu nevím, co víc by lidi chtěli za těch pár korun a tak se vkrádá myšlenka o smysluplnosti vynakládání úsilí s pořádáním koncertů ve Strakonicích. Ale dost lamentace, jde se na dojmy.

Pražští MANTHAS mají na kontě kritikou vcelku pozitivně přijaté album Declaration of Decadence a jejich tvorba je přirovnávána k Death ? takže jsem na ně byl patřičně zvědavej. A hned první kapela mi přichystala největší překvapení celého večera. ?Hlasy? nelhaly, Manthas opravdu stojí za zvýšenou pozornost. Pravda, nic extrovně novýho nepředvádí, spíše by se dalo říci, že stojí po krk ve starých časech, kdy Death a Slayer vládli extrémnímu metalu (nakonec se loučili právě cover verzí Slayer). Tahákem pro oči (a uši samozřejmě taky) byl bicmen, který držel každou paličku jináč a to se na metalovém koncertu opravdu nevidí každý den ? já si toho všiml poprvé (Honza z Avenger mě poučil, že to bylo jazzové držení a exkurze na stránky Manthas mu pak dala za pravdu, páč tento chlapík hrál či stále hraje v několika jazzem načichlých projektech). Jediné, co bych snad kapele doporučil, je častější využití vokálu kytaristy, protože chvíle, kdy doplňoval převážně zpívajícího basáka, byly nejzajímavější.

Tradičně kvalitní výkon předvedl i táborský spolek F.O.B. Loňské cedlo Default přineslo zajímavý technický death metal a totéž i jeho živá prezentace. Korba jako vždycky nešetřil vtipnejma průpovídkama a myslím, že lidi se celkem dobře bavili. Dál už o šéfech naší redakce netřeba více ... stejně je všichni z častého koncertování znají víc než dobře.

Rakušáci ARS MORIENDI měli být hlavní hvězdou, mě se ale paradoxně líbili nejméně. Nutno uvést, že jsem byl v menšině, lidí pod pódiem přibylo a vytvořil se jakýsi minikotlík, jestli se tomu tak pod pódiem vysokým asi 30 centimetrů dá říci. Jinak AM podle mě hrají takovej nijakej thrash black metal, kterému hodně chybí druhá kytara, protože basa jede klasický linky (ne jako třeba u F.O.B., kde je používána jako kytaře rovnocenný nástroj). Zpěvák je sice dobrej šoumen, ale hlas má taky takovej průměrnej.

Jako poslední to v HC tempu rozjeli SLAX ze Sušice. A i ti se mi líbili, a mnohem více než loni v létě na Šumavském medvědovi. Do klubu dorazivší ctitelé hárd kóru se dali do tance, zpěvák vykřikoval české texty víceméně zaměřené proti systému a zbytek kapely to rozjel jako o závod. Lidi si zaklepali palicema, zpěvák se mezi nima vyřádil a výsledkem byly asi dva přídavky.

Kolem jedné hodiny ranní ?malá noční hudba? skončila, a oslava 250. výročí narození W. A. Mozarta, které připadlo právě na pátek, se nakonec vydařila. Tři kapely se mi líbily moc, jedna moc ne, ale celkově spokojenost.

P.S. V sobotu večer sedím pěkně v teple, píšu tenhle report a najednou telefon ? a on pan šéfredaktor. Jestli prej jsem doma (ano), jestli mám čas (ano), jestli bych mohl dojít na Křemelku (ano), poněvač nemůže najít činely (matla) a nejspíš je zapomněl na Křemelce (sklerotik), tak kdyby tam byly (ty činely), že by si pro ně přijel (Márty), až pojedou (F.O.B.) hrát do Přeštic (koncert). Co bych pro něj neudělal, že jo, takže vzhůru na Křemelku, kde vzadu za bubnama stojí dvě tašky s činelama zapomětlivého umělce. Všechno dobře dopadlo, F.O.B. mohli do těch Přeštic i s činelama a snad tam i dojeli, a třeba napíšou i report.


Zveřejněno: 29. 01. 2006
Přečteno:
3226 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 02. 2006 12:37 napsal/a Hanka
cinely a vysavac
posledni odstavec je sice trochu zakernej ale zaroven ohromne zabavnej......:-))))) to corbow: nevim o jakym vysavaci mluvis, ale kazdopadne kdyby se cinely nenasly, tak by to byla smrtelna rana pro nas napjaty rozpocet
30. 01. 2006 11:05 napsal/a goro
cinely
kralovsky jsem se pobavil! Ale proc nejet do Prestic pres Strakonice... Ale z Prestic si mistri uz cinely odvezli. Osobne jsem na to dohledl :o))) A ten report spacham do nekolika mala dnu. Koncik v Presticich se povedl.
30. 01. 2006 09:20 napsal/a corbow
vysavac
jj, nastesti se nasly, jinak by Hanka zase musela cekat na ten novej vysavac:))
29. 01. 2006 16:56 napsal/a marty
cinely
ten posledni odstavec je zakernej :))) ale zase na druhou stranu, nebyli jsme nijak staty, proste ty tasky tam v tom chumlu veci nebyly videt nooo :))