Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

ARALLU - The demon from the ancient world CD 2005, Epidemie Records

A máme tady trochu tónů z ne úplně tradičních  metalových končin. Epidemie opět lovila na východě ? tentokrát ne tak vzdáleném jako v případě pákistánských Dusk, ale také Izrael je možné považovat za exotiku. Zajímalo by mě, jestli by Martin Čech tuhle nahrávku vydal, kdyby vznikla u nás nebo v přilehlých končinách, osobně si myslím, že asi ne. Ale dost úvah, co vlastně Arrallu nabízí?

No, booklet tvrdí, že Arallu jsou průkopníci pravého ug mezopotámského barbarského black metalu. Já v jejich hudbě kromě old schoolového blacku registruju jednak thrash, jednak občasné východní motivy podpořené nějakým tím lidovým nástrojem. Nejedná se o kopírování slavnějších kapel, takhle totiž nehraje nikdo. Proč? Protože postupy, rytmy, kytary ? tohle všechno je sakra netradiční. Chvílemi až disharmonické. Ve chvíli, kdy Izraelci lehce evokují Slayer z Reign In Blood, najednou ujedou úplně jinam. Marně hledám v paměti, kdo by se hodil jako přirovnání a napadají mě snad jen Amíci Averse Sefira, ti také hrají tak trochu na nervy. V jednom songu zazní zvuky bitevní řeže a tím chci naznačit, že textová složka je válečných témat plná. Poslední skladba je dokonce nazpívána hebrejsky (zbytek anglicky) a východní motivy a rytmy převažují nad klasickými metalovými. Nejlepší song ? pro mě nášleh pod číslem 3, tak trochu připomíná již zmiňovaný Slayer, ale nechybí ani ty prapodivné rytmy a docela zajímavý a hlavně pestrý zpěv. Zpěv je samozřejmě nečistý, střídají se hlavně polohy chraptivé a skřehotavé.

Dvě drobnosti kvalitu téhle extravagance trochu snižují. Tou první, důležitější, je zvuk. Když napíšu, že je průměrný, ještě bych tím laťku nadsadil, takže konstatuju, že je slabý. Natáčelo se sice bez moderní techniky a počítačů, ale to je tady spíše na závadu než důvodem pro větu v bookletu. No a jsme u druhého průšvihu ? tím je právě booklet, respektive patlanina, na které se grafik opravdu vyřádil. Bez ladu a skladu namrskaný fotky by mě ani tolik nevadily, horší je to s čitelností písma ? bílý na žlutým, žlutý na bílým, bílý na bílým ? tohle by si mohli pohlídat.

Závěr? Netradiční black / thrash, svérázné postupy, horší zvuk ? takže lehce nadprůměrné dílko a tudíž i body.

Čas: 47:30

Seznam skladeb:

  1. Dingir Xul
  2. The Devil?s Massacre
  3. The Dead Will Rise Again
  4. War Spirit
  5. Battleground
  6. Sierra Nevada
  7. The Seven Chosen Genii
  8. The Sumerian Worlds
  9. Kill, Kill, Kill
  10. Tzvaot ARRALU

Web: http://www.arallu.com


Zveřejněno: 27. 12. 2005
Přečteno:
3397 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář