Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

"Obsah musí být promýšlen, prožíván, prociťován"

XI. PRAŽSKÝ INDUSTRIÁLNÍ FESTIVALmezinárodní avantgardní a multimediální akce

9. - 10. prosince 2005, KINO AERO, Biskupcova 31, Praha 3

19 - 02 hod, vstup 18 hod

"Obsah musí být promýšlen, prožíván, prociťován"

Tradiční zimní setkání světové hudební avantgardy a multimediálního umění vstupuje do druhé dekády své existence. Přehlídku nezávislých tvůrců a novátorských experimentátorů na poli industriální, ambientní, integrované, hlukové a laptopové hudby, multimediální performance a audio-vizuální tvorby připravila příznivcům nekonformního uměleckého projevu pražská Ars Morta Universum. Díky zázemí Kina Aero budou obě noci zasazeny do širšího vizuálního rámce než dosud - akci provázejí filmová představení a výstava fotografií. Svým rozsahem a specifikem patří Pražský industriální festival mezi nejsledovanější akce svého druhu ve Střední Evropě. Je setkáním sociálně-kulturních komunit, které událost vyhledávají jako otevřené fórum směřující k hlubšímu náhledu na mezinárodní trendy a tendence audiovizuální umění.

PROGRAM

Pátek 9. prosince

Film:

Pražský industriální festival - Retrospektiva 1996 - 2005Předpremiéra nejnovějšího DVD-titulu hudebního vydavatelství Ars Morta Universum a videoprodukce Industrial Gallery, připraveného k vydání ve spolupráci s českým vydavatelstvím Epidemie Records.

HERBST9 (d)

Uhrančivý temně-ambientní projekt, využívající především pomalých rytmických sekvencí, působivých sborů a perkusí. Pozornost a renomé získali již prvním albem "From a Dark Chasm Below" a dalšími alby "Eta Carinae" a aktuálním "Buried Under Time and Sand" svou pozici nadále upevnili. Herbst9 pracují s dokonale vyváženým bohatým zvukem, jenž je neproniknutelně hustý a pevný. Jejich hudba, opředená mytologií starověkých civilizací a východními náboženstvími, je právem považována za vrchol žánru. Živá vystoupení souboru jsou provázena velkoplošnou videoprojekcí. Poprvé v Čechách!

www.herbst9.de

JOB KARMA (pl)

Ojedinělý audiovizuální elektronický projekt z Wroclawi založili v roce 1998 Maciej Frett, Aureliusz Pisarzewski a Jacek Groszek.  Pomocí analogových syntezátorů, počítačů, vysoko- a nízkofrekvenčních generátorů vytvářejí rytmické struktury a potemnělé krajiny v post-industriálním prostředí. Celou tvorbu Job Karma od počátku provází působivé velkoplošné videoprojekce, videoinstalace a diapozitivy, převážně z dílny vynikajících malířů a animátorů Areka Bagińskiho a Wojteka Majewskiho. Skupina vydala 4 cd tituly, aktuální "Strike" vyšlo letos na italské značce Ars Benevola Mater. Pražská premiéra nejnovějšího programu!

www.jobkarma.pl

MK9 (usa)

Počátky projektu MK9 sahají do roku 2001, kdy jeho tvůrce Michael Nine ukončil sérii konfrontačních a sebezničujících představení v rámci konceptu Death Squad. Emociálně-vypjatou videoprojekcí, atakující audiokonstrukcí a fyzickým pódiovým projevem pokračuje MK9 ve výzkumu hraničních poloh lidské existence. Jeho tvorba, silně inspirovaná vídeňským akcionismem, se zároveň zaměřuje na témata a perspektivy soudobých globálních a sociálních otázek. Zvláštní důraz tvůrce klade na téma sílícího náporu vjemů a informací a jejich dopadu na psychologický stav jedince současné epochy.

www.mk9.org

FRAGMENT KING (usa)

Hudba Fragment King spojuje elementy breakbeatu a digital hardcore s prvky power-electronics a hlukové hudby. Jeden muž -  Mark Kammerbauer - vytváří zvuk takové intenzity a spektra, že především příznivci intenzivního zvukového působení otevírá možnost následné katarze. Základem jeho hudby je experiment s digitálními beatovými sekvencemi a moderními technologiemi, čímž se etabloval v evropské undergroundové elektronické scéně. Výrazná a vitální akvizice!

www.nexialist.com

DOROTA KLESZCZ (pl - fr)

Výjimečný projev Doroty Kleszcz provázejí náměty obsese, fetiše, sexu, očisty, cesty a návaznosti. Její současná tvorba nachází ve Francii nový směr a ve festivalových projektech "Bílá" a "Černá" pracuje interaktivním způsobem. Námětem je systém komunikačních nástrojů, prázdnota/plnost, uvnitř/vně či přitažlivost a energie protikladů - dvě bedny na scéně obsahují nástroje a předměty, určené k naplnění či vyprázdnění vlastních pocitů. Z plátna plynou interaktivní pokyny, přičemž protagonistka volí mezi dvojí možnou reakcí. Mechanická iniciace trvá až do chvíle, kdy jsou její touhy plně uspokojeny. Projekt "Bílá" a "Černá" byl připraven spolu s pařížskou uměleckou asociací pro současné umění L'entreprise.

www.lentreprise.net/dorota_kleszcz.htm

DJ MALDOROR (usa)

O závěr pátečního večera se postará DJ Maldoror setem kombinujícím ambientní hudbu s industrialem ve všech jeho podobách - od orchestrálních hymnů přes silovou elektroniku až po hlukovou hudbu. Tento stále známější zvukový experimentátor se v poslední době objevuje na většině významnějších akcích žánru.

Sobota 10. prosince

Film:

Červená tma (1992, režie: Martin Mička) Syrová výpověď prezentovaná na festivalu u příležitosti Dne lidských práv.

Z´EV (terra)

Průkopník industriálního žánru, konceptuální umělec, tanečník, hudebník, filozof a básník Stefan Weisser se jako výrazná osobnost prosadil již v 70. letech. Svými vystoupeními vytyčil novou cestu hry na perkusivní nástroje a vyvolal pozornost rockového symfonika Glenna Brancy, tanečnice Simone Forti, kytaristy Rudolpha Greye a mnoha dalších protagonistů avantgardní scény. Hypnotické a dynamické perkusivní kompozice předvedl tento legendární hudebník v 19 zemích světa. Jeho mistrovskou a svébytnou práci s perkusivními nástroji shlédneme ve středoevropské premiéře!

www.rhythmajik.com

ANIMA MUNDI (sk)

Jednočlenný slovenský projekt, jehož nejvýraznějším rysem je používání bohatého a pestrého instrumentáře. Anima Mundi spojuje rozdílné kultury a jejich tradiční zvuky s náladami tvůrce. Za déle než deset let existence se jeho tvorba proměnila v působivou hudební koláž. Značnou pozornost vyvolalo poslední album "Another World II" vydané na italské značce Old Europa Café.

INSTITUTION D.O.L. (a)

Rakouský tvůrce B.B. zastupuje alternativní kulturu současnosti, kdy úpadkové spotřebitelské návyky a nové komunikační a informační technologie ničí západní civilizaci kulturně nezakořeněným způsobem myšlení a vnímání. Hlavním motivem tvorby I.D.O.L. je udržení životního stylu a ducha, hájícího bytí poznáním, reakcí a tvorbou. Zvuk je základní materií a jako výraz životní energie se stává pohonem všech věcí. Uspokojuje programovanou lidskou potřebu informace a skýtá k tomu smysluplné a užitečné nástroje. "Industriální hudba pro industriální lidi" (Monte Cazazza, 1977). Cultura Vita!

www.herzschmerz.tk

AGHIATRIAS (cz)

V Aghiatrias pokračuje od roku 1999 vzájemná spolupráce dvou výrazných tváří domácí postindustriální scény - pražského skladatele a tvůrce integrované hudby Vladimíra Hirsche, hráče na syntezátory, bicí a perkuse, a jeho protipólu Toma Saivona, obsluhujícího hlukové generátory a elektroniku. Propojením tonální kompoziční složky Hirschovy a atonálních hlukových struktur Saivonových jsou temné, mnohdy militantní orchestrální pasáže s důmyslnou architekturou skladeb. Apokalyptickou nekompromisnost vyvažují klidnější dark-ambientní plochy a "humánnější" rozměr přináší emotivní mezzosoprán Martiny Sanollové a sbory. Scénická provedení souboru jsou často považována za "liturgické mše konané uprostřed tovární haly". Koncert představí skladby ze čtvrtého alba "Ethos", připraveného k vydání na značce Epidemie Records.

www.vladimirhirsch.com

THOROFON (d)

Výjimečná německá formace Thorofon patří mezi nejvýraznější objevy nové vlny německého industrialu. Dvojice Anton Knilpert a Genevieve Pasquier navazuje na tradici hudební ideologie legendárních Throbbing Gristle. Jejich plodná dráha v power-elektronické scéně začala prvním albem "Maximum Punishment Solutions" a singlem "Littleton", na který navázala živá nahrávka "We Kicked the Audience". Zde A. Knilpert a Genevieve Pasquier, J. Gospodard a Mr. Mmishii provázali nejlepší momenty různých živých vystoupení v Německu v letech 1996 - 2000. V Praze se konečně představí poprvé a můžeme očekávat velice důraznou výpověď.

www.umbkollektiff.com

ENILAS VIDEOPERFORMANCE (fin)

Pro tvorbu ženského finského dua Enilas je typické používání zvuků okolního prostředí a podprahových melodií. Vizualizace, které při živém vystoupení provázejí jejich hudbu, ztvárňují osobní mikropříběhy poskládané z různých částí. Hudební a obrazový materiál je zčásti živě mixován a zčásti je výsledkem improvizace. Do vystoupení zapojují i diváky, čímž dochází k neočekávaným situacím, které dodávají každému z nich zcela ojedinělý charakter. Progresivní audio-vizuální experiment s vyzývavou prezentací!www.mikseri.net/sun

DJ NIKA77 (cz)

Elektronicko-ambientním setem festival zakončí přední česká DJ Nika77, která se představila ve většině nejznámějších klubů v Čechách i v zahraničí. Hrála v Anglii, Maďarsku, Německu, Švédsku, Rusku, Polsku, Belgii, Chorvatsku, Srbsku a Bosně. V Praze je residentkou akce Connect Yourself (Radost FX, Roxy) pořádanou www.techno.cz. Doposud vydala několik titulů na českém labelu TechEx (002 a 003), Fylo, Ambsine (Vol.1), momentálně se věnuje studiové práci a  vlastnímu vydavatelství.

www.nika77.com

Doprovodný program

< digitalní video> oRx-Qx (cz) www.visions.cz

< audio-vizuální laboratoř >

Industrial Gallery www.industrialgallery.com

Ars Morta Universum (cz) www.arsmorta.org

< výstava >   "Svět, v němž není nic vyřešeno" - fotografie a umělecké tisky Jana Vávry, Karla Cudlína, Adama Kabašty, TZnd3a, Phila Graye, MK9 a dalších se upírají na jevy obecně lidské a souvislosti sociální, politické i filozofické. Pro originální, tvořivé osobnosti vystavujících tvůrců je charakteristické neustálé sledování nových technologií, experimentování a volný pohyb v rámci uměleckého projevu. Mnozí z vystavujících provázejí tradici Pražského Industriální Festivalu již řadu let, a tak je výstava také živoucím dokumentem desetileté historie festivalu, umožňujícím zviditelnit a zastavit unikavou esenci koncertní akce. Výstava je pořádána pod záštitou UNHCR.

Vstupné  300,- Kč den / 450,- Kč oba dny

Předprodej Kino Aero pokladna denně od 16.00, Světozor kino pokladna celodenně, Ars Morta Universum (mailem ars.morta@tiscali.cz)

Možnost závazných rezervací mailem - lístky k vyzvednuti 9.12. do 18 hod na pokladně Kina Aero

Místa k sezení limitována < 336 >

Informace:

www.pragueindustrial.org

www.kinoaero.cz

www.arsmorta.org

Credits:

www.epidemie.cz

Srdečně zve

Ars Morta Universum


Zveřejněno: 28. 11. 2005
Přečteno:
3308 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář