Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

ANTARES - Mind Collectors CD 2005, vlastní náklad

Slovenská scéna čas od času vyplivne opravdu zajímavou nahrávku. Za poslední dva roky to byli třeba Lunatic Gods či Wayd, teď k nim přibývají Antares. Ti právě vydávají třetí CD, zatím vlastním nákladem, ostatně i předchozí deska Made in Fear byla vydána na vlastní triko. Kapela posbírala na minulé album velmi dobré ohlasy, odehrála i nějaké koncerty (u nás třeba na Open Hellu v roce 2004) a je tedy s podivem, že se opět nepodařilo zaujmout oficiálního vydavatele ? ale což, já jsem přesvědčenej, že kvalitní produkt si cestu k lidem najde ať ja na něm logo firmy nebo ne, akorát to budou mít chalani těžší s propagací.

Když někde na stánku zahlédnete hodně nepovedenej titulní cover s mozkem v rukách s dlouhými a načerno nalakovanými nehty, nedejte na první pohled. I pod  klišovitým obrázkem, navíc ne zrovna podařeně nakresleným, můžete najít kreativní a zajímavé dílko. Docela mě ten nepoměr mezi titulní kresbou a vydařeným vnitřkem bookletu překvapil. Vnitřek je totiž velice hezky zpracovanej - jednoduchá grafika, texty, sestava, track list a tři fotky (každá ukazuje jinou náladu v kapele).

No, dost úvah ne méně podstatná témata, jdeme na to nejdůležitější, hudební obsah. Antares na Mind Collectors produkují moderní technický death metal s klávesami. Stačí? Že ne? No tak se na to koukneme trochu podrobněji. Smrtící kov model Antares 2005 je samá změna, samá parádička, vyhrávčička, sólíčko, ale nezapomíná se ani na pořádné přitvrzení. Úvodní skladba dávající název i celému albu začíná krátkým klávesovým intrem, ale po pár tónech se rozjíždí rychlá rytmika, řezavé kytary, všudypřítomné klávesy a variabilní zpěv sahající od blackového skřehotu po deathový murmur. Od třetí skladby (v té Antares chvilku sahají až k heavy metalovým prostředkům) dostává prostor hostující vokalista, jehož čistý zpěv dává nahrávce další rozměr. Někde dostává místo jen na pár slov, jinde na docela dlouhé úseky a hlavně ve čtyřce, která se mi líbí ze všech nejvíce, exceluje kvalitním čistým hlasem. Výborná je též následující Fly with Breeze a tak bych vlastně mohl pokračovat až do konce. Pořád se něco děje, pořád se něco mění, ale skvěle to všechno do sebe pasuje. Když bych měl vybrat nejslabší místo, tak asi druhá Unirony, ta mě baví nejméně, je to taková klasická deathovina, ale kořenících přísad je v ní nejméně.

Zvuk z Exponentu je výstavní, tady není co vytknout, stejně jako výkonům muzikantů. Vše je zahráno výborně, nevím koho dřív chválit, všechno do sebe zapadá, možná klávesy by snesly extra pochvalu. Za pozornost možná stojí fakt, že v kapele nepůsobí basák, baskytaru ve studiu nahrála dvojice kytaristů a na koncertech to pánové smaží bez basy.

Ještě přidám pochvalu za zařazení bonusového videoklipu k titulní skladbě. Klip se točil ve staré tovární hale, kapela jede, zpěvák hraje s nějakou fešnou slečnou šachy, ale tahy na šachovnici oba provádějí na dálku, docela pěknej nápad, samozřejmě limitovanej financema, takže nějakých grafických parádiček se nedočkáte, mě tam třeba na konci partie chybí exploze poraženého krále:-), ale na tuzemské poměry je to podařená práce, často je v Madhousu vidět mnohem horší, a nejen z domácích zdrojů.

Suma sumárum, moc pěkná záležitost. Pro fanoušky melodického technického death metalu, kteří ocení neortodoxnost a vlastní ksicht takřka nutnost.

Čas: 39:01

Seznam skladeb:

  1. Mind Collectors
  2. Unirony
  3. Dialogue III:
  4. Deamon(s) Within*
  5. Fly With Breeze
  6. The Triumph
  7. Guilty Or Not
  8. Requiem

* booklet uvádí na každém místě jiný název

Web: http://www.antaresonline.sk


Zveřejněno: 24. 11. 2005
Přečteno:
3623 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 11. 2005 12:54 napsal/a Martin
Fakt
nechápem, že kapela na úrovni Antares stále nemá poriadneho vydavateľa, pretože tento album je vynikajúci a v rámci melodického death metalu disponuje dosť svojským ksichtom.