Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

EPITAF - Piraňa CD 2005, vlastní náklad/Česká muzika

Klasický zábavový bigbít k nám do redakce až tak často nepřichází. Těžko říci, co k tomu kapelu Epitaf vedlo, že nám poslala své aktuální cedlo :)). Naše směřování je spíše metalově undergroundové, ale když si někdo myslí, že by nás mohla jeho tvorba oslovit, stylovému zaměření se meze nekladou.

Mohl bych CD Piraňa jednoduše shodit jako trapný agro (terminus technikus často používaný na nejmenovaném spřáteleném webzinu :))). Ale nechce se mi ze dvou důvodů. Tím prvním je moje přesvědčení, že to Epitafové myslí upřímně (a nemyslím to ironicky jako onen pán v textu jejich skladby), že jim prostě tahle muzika jde od srdce a baví je. Tím druhým pak fakt, že na podobné muzice jsem kdysi začínal, v 80. letech minulýho století sjížděl zábavy a teprve později jsem přešel od bigboše k metálu. Dodnes si s chutí zavzpomínám při poslechu starých pecek Extrabandu, Odyssey, Cody, Orientu a dalších. A jak je na tom ve srovnání s uvedenejma partama Epitaf?

Hudebně klasická zábavovka ? tvorba vlastní, většinou svižné skladby s chytlavými melodiemi a zpěvnými refrény. Samozřejmě nemůžou chybět ani ploužáky. Když láska umírá je klasický cajdák včetně srdceryvného textu, Myslím to upřímně tak trochu připomíná tvorbu Petra Nováka. Z rychlých songů mě nakonec nejlépe vychází Tajemství šéfa kuchyně, něco mezi Kabátem a Premiérem a na bigbítové poměry je to celkem nářez ? akorát střední pasáž bych vynechal a řezal bych to od začátku do konce. Opakem budiž nemastnej neslanej jednoduchej Ikarův pád. Mezi hity východočeských zábav určitě proniknou i další skladby ? Vodník, Piraňa, Šeherezáda ? všechny mají ukrutně nakažlivé refrény a lidi je brzy budou umět zpívat s kapelou nazpaměť. Potud tedy jakž takž ? žádná sláva, žádná bída, prostě průměr.

Kámenem úrazu jsou texty ? sice snadno zapamatovatelné, ale na druhou stranu infantilní až trapné. Je mi jasný, že je to jen ?legranda?, ale mimo můj dosah. Ono je to něco jinýho poslouchat tyhle slova na vesnickým sále s pár pivkama v žaludku, něco jinýho v obejváku. Ani jeden text není aspoň trochu originální. Postupně posluchače čeká touha vzlétnout, sex na internetu, dravá ryba, vodník (totální hrůza), končící láska, kuchař vařící lidské maso, Ikaros, Šeherezáda, tuha zastavit čas, prasopes (taky děs) a politika. Bonusová pohádka o hrnečku nepobaví ani dospělce, ani děcko (10-ti letá dcera je důkazem).

Na druhou stranu se albu nedá upřít řemeslná zručnost, solidní zvuk z Benasu a slušnej booklet s textama, fotkama a dalšíma nezbytnýma informacema (akorát titulní cover se moc nepovedl). Trochu mě ruší východočeské nářečí ? takové to ultra měkké ?i? na konci některých slov (5 let jsem to poslouchal na koleji od jednoho východočeského spolubydlícího), ale ani zpěv není špatnej, frázování v pohodě, více poloh a kromě kousku v Šeherezádě neslyším falešné tóny.

Ač mě nahrávka nějak výrazně neoslovila, nemusí mít Epitaf strach o nezájem fanoušků. Jednoho totiž mají i ve Strakonicích - CD ulovila dcera a nutí mě to poslouchat pořád dokola (ještě, že má vlastní pokoj a vlastní CD přehrávač :)), nejvíce ?sjíždí? Šeherezádu a nelíbí se jí akorát Hrnečku smaž. Většinu textů už zná nazpaměť, zpívá je s kapelou a dokonce si pod stromeček přeje další nahrávku téhle partičky.

Čas: 64:09 

Seznam skladeb:

  1. Dobyvatelé nebes
  2. Sex on-line
  3. Piraňa
  4. Vodník
  5. Když láska umírá
  6. Tajemství šéfa kuchyně
  7. Ikarův pád
  8. Šeherezáda
  9. Zajatci času
  10. Prasopes
  11. Myslím to upřímně
  12. bonus: Hrnečku smaž

Web: http://epitaf.xf.cz


Zveřejněno: 25. 10. 2005
Přečteno:
4216 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář