Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

Rovnodennost je za námi, zimní slunovrat v nedohlednu, přesto je pro příznivce pohanství, pagan a blackmetalu přichystána slavnost v podobě Pagan Carnival Tour, kde Adultery, Trollech a Skyforger společně vzdají hold dávným bohům a bohyním.

Obloha se topí v oslňující záři blesků, mocné burácení hromů otřásá vším živým i neživým. Nebeský kovář Perkons právě započal práci ve své božské kovárně. Kuje meče synům Boha Nebes a šperky dcerám Slunce. Léta Páně 1995 stvoří i družinu bojovníků nesoucích jeho jméno - Skyforger.

Skyforger jsou ovlivněni všemi odnožemi kovového umění, od černého metalu po thrash z let 80tých, to vše kombinují s prvky lidové hudby své vlasti, Lotyšska. K tradičním metalovým nástrojům přidávají flétnu a časem i další folklorní nástroje. Roku 1997 si sami vydali první demo - Semigall´s Warchant. Opěvuje hrdinství posledního baltského kmene Semigallů, který ještě koncem 13. století odolával nátlaku křížového Řádu německých rytířů,  jenž ve službách křesťanstva dobyl postupně celé Pobaltí. Téma starých lotyšských kmenů a pohanské tradice se objevilo i na prvním CD Kauja pie Saules (The Battle of Saule). Jedinečné propojení metalu s folklórem je podtrženo krásou lotyšského jazyka, jemuž zůstanou Skyforger od tohoto okamžiku věrni. Následovaly koncerty v rámci Baltic Thunder Tour a začala práce na novém albu Latvian Riflemen. Na něm Skyforger ustoupili od blackmetalové stylizace (včetně vokálu zpěváka Petera), přišli s celou škálou různožánrových prvků a samozřejmě ponechali tradiční folkové motivy. Na rozdíl od předešlých alb se ale na Latvian Riflemen objevilo nové téma, kterým je první světová válka, v níž baltští muži umírali na týchž bojištích, jako kdysi jejich pohanští předkové. Album vydané v roce 2000 se ale kvůli nedostatečné propagaci nedostalo do povědomí posluchačů, a tak si Perkonsovi válečníci museli vydobít své místo na scéně neúnavným hraním na baltských festivalech. V ostatní Evropě byli k vidění o dva roky později v rámci Christ Crushing Tour. V této době začali skládat a hrát i čistě folkovou hudbu. Zároveň se rodil nový materiál pro nadcházející album. Sám Perkons jim při tom stál po boku a mohl být na své žáky pyšný - na konci roku 2002 opustila kovárnu deska Thunderforge (Pérkonkalve), již s nadšením přijali posluchači i kritici. Opět se vynořuje duch starého Lotyšska, jeho bohů, mýtů a tradic. Mocná precizní hudba je založena na folklorních nápěvech přepracovaných do metalové podoby s citem pro rytmus a s charakteristickou baltskou melodikou, využívá flétnu, dudy, trouby a jiné lidové nástroje. V následujícím roce uctili Skyforger bohy a tradice své země vynikajícím, ryze folkovým albem Zobena Dziesma (Sword Song). V roce 2004 pak šířili spolu s Trimonium a Menhir slávu hromovládného boha na turné Baltic Warriors Across Europe a téhož roku zavítali i na volyňský Open Hell. Letos potěšili lotyští pohané všechny milovníky vinylů, na kerých znovu vyšlo album Latvian Riflemen a demo Semigall´s Warchant. Sílu a energii jejich hudby můžete pocítit i vy.

www.skyforger.lv

www.trollech.com

www.adultery.cz

  • 27/10/2005 - PRAHA - Matrix  www.epidemie.cz
  • 28/10/2005 - HORNI CERMNA - KD + Oblomov,FOB,Mater Monstifera
  • 29/10/2005 - OSTRAVA - Prostor + Hyperborean Desire
  • 30/10/2005 - BRNO - KD Svatoboj + Root,Carbon Dioxine
  • 31/10/2005 - BUDAPEŠT - Petoffi Hall - METAL HAMMER festival
  • 01/11/2005 - KOŠICE - Butterfly + support

Zveřejněno: 21. 10. 2005
Přečteno:
3336 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář