Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

The Living Jarboe se stala důležitou ikonou hudební scény v osmdesátých letech jakožto ikona kultovní Swans.

Ačkoliv byla její minulost zajímavá a badatelská, byla to bezpochyby její sólová dráha, jež jí zařadila mezi umělce, kteří avantgardou zahlazují hranice stylů moderní hudby. Její hudba je často těžká k poslechu, stejně tak však nádherná a velmi původní. Její hlas nezná hranice, vydává se kamkoliv ho můza zavede a nikdy se za to neomlouvá.

Když posloucháte hudbu Jarboe připadá Vám jako že toto je ta nemysterióznější a nejzvláštnější žena kterou jste slyšeli. Když s ní mluvíte nestydí se vám ukázat nejtemnější zákoutí svého srdce a zdá se Vám těžké uvěřit, že je to stejná bytost, jež s vámi vtipkovala do telefonu ze své farmy. 

?Proč vlastně začínají lidé s hudbou?? táže se Jarboe když je konfrontována otázkou jakým směrem se bude ubírat její následující album. ? Domnívám se, že pro mne to bylo zjevení, které jsme měla předtím, než jsem přišla do Swans. Zní to klišovitě, ale je to tak.Došlo mi to, když jsem jednou seděla v domě s mužem, za nějž jsem byla provdaná. On pracoval pro velkou korporaci. Můj život byl vlastně uzavřený a já si uvědomila, že každý byl spokojený až na mě. Je tohle opravdový život?? Následuje pouť objevování a zkoušení.

Post Swans Jarboe éra začíná albem Thirteen Masks. ?Za tímto albem stála myšlenka obměny masek. Základní myšlenka byla udělat eklektické, excentrické album, které bude šokovat. Na albu můžete najít goticko/techno/industriální pasáže, stejně tak jako jazzově ovlivněné songy jako ?Wooden Idols? nebo ?Shotgun Road (Redemption)?

Další CD Beautiful People Ltd. Bylo spoluprácí s Larry Sevenem a stylově bylo naprosto odlišné od svého předchůdce. Nabízí mnohem přístupnější kompozice, celé bylo také nahráno čistě analogovým způsobem. Následné Anehdoniac je opět zcela odlišné. Toto slovo je psychologický termín pro neschopnost dosáhnout potěšení a radosti. Celé album bylo pojato jako tribut ke 14ti rokům jež Jarboe strávila se svou domovskou formací Swans. Hned poté se Jarboe podílí na výběrovce the Swans s názvem A Mystery Of Faith, která přináší dříve nezveřejněné a raritní skladby z dílny Swans.

Prohlásit že Jarboe je důležitou ikonou ve snaze o hudební evoluci je určitě na místě. V době kdy světu vévodí vtíravé rádiové hity a popové písně, Jarboe je umělec, který si prošel strastmi hudebního businessu a nyní jde stále nahoru. Její poslední počinem je CD jež nazpívala pro Neurosis a tento rok by měla vydat 2 nová alba (měli by jste na nich najít i re-edici prvotiny Man). Její přínos v hudebním světě je nezpochybnitelný. Svým působením na hudební scéně připravila živnou půdu pro umělce jako Slipknot, The Dillinger Escape Plan, Danielson Familie, Gospel, Sinch a mnoho dalších..

Vy budete mít možnost spatřit její exklusivní vystoupení 23. října od 19 h v pražském Rock Café. Jako předkapela pro pražský koncert byla určena jihlavská ambientní skupina Tábor Radosti. Dále také můžete počítat se speciální  videoprojekci, která bude probíhat v prostorách klubu před vystoupením. Lístky jsou k dostání v síti Ticketpro a Ticketstream.Více informací www.shindy.cz.


Zveřejněno: 20. 10. 2005
Přečteno:
3394 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář