Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

XIII. STOLETÍ - Vampire Songs (tajemství gothických archívů) CD 2005, Monitor EMI

Dramaturg tohoto CD by zasloužil na prdel. Vůbec nechápu, proč je starý demáč z obou stran rámován novějšími ? vlastními na CD nevydanými, vlastními předělanými resp. převzatým songem. Ať to je výmysl Petra Štěpána nebo kohokoliv jiného, působí to nekoncepčním dojmem a nahrávku to ruší. Já bych prostě na CD lupnul starej demáč a teprve potom bonusy, o jejichž smyslu lze navíc pochybovat. Liší se zvukem, náladou, prostě vším. Ale pěkně popořadě napřeskáčku.

Začnu demáčem (kapela ho označuje jako nevydané album) Vampir songs for Agnes z roku 1991. Ten začíná na stopě 4 skladbou Valpurgina noc. Hned tahle první skladba napoví o čem že byly začátky naší nejvěhlasnější goticko rockové skupiny. A nedá se nic dělat, ty začátky jsou z dnešního pohledu celkem úsměvné. Jednoduchoučké motivy, upozaděná kytara, monotónní bicí, vytažená basa a k tomu pro mě úplně zbytečný saxofon. Zpěv je poplatnej době ? utahanej, uplakanej a chvílemi docela leze na nervy. Texty se taky nedají srovnat s perlami na Nosferatu, ale vyloženě špatný nejsou.  Samozřejmě jsou plný typicky gotických témat ? krajem se toulá smečka vlků, starý hrabě umírá, bílá paní provede tě chodbami zámku, upíři, čarodějnice ? ostatně tracklist jest důkazem. Kdybych měl z téhle kolekce něco vybrat jako hit, tak snad Bílá paní se mi líbí nejvíc, hlavně je trochu svižnější, jednak má docela podařený refrén. Opakem budiž utahanej Vampir song s nepřekousnutelnou stopáží téměř 8 minut. Demo-kolekci uzavírá piano verze Obřadu za mrtvé, jejíž elektrická verze vyšla na CD Vendetta v roce 2004. I na zvuku je podepsaná doba vzniku, z dnešního pohledu hodně slabej, z pohledu doby vzniku tak tak demo.

Jdeme na úvodní tři stopy, přičemž první intro představuje kousíček skladby Stigmata Vampire. Následuje Mr. Psycho, skladba dobře známá z Werewolfa, tudíž celkem zbytečná, zas takový rozdíl mezi touto a werewolfovskou verzí není ? ale song určitě patří k tomu nejlepšímu, co tahle placka nabízí. Úplně z jiného soudku je předělávka Pokoje č. 26, vypůjčeného od Petra Nováka. Ta se už objevila na nahrávce Evangelium z roku 1998, ale za povedenou ji může považovat jedině zaslepený obdivovatel kapely. Hlavně zpěv je dost mimo, v refrénu ?cestou necestou? dokonce falešný, ale ani hudebně není cover nějak povedený (rušivé momenty snad akustické kytary). Za demáčem následují opět tři písně, z nichž dvě mají jakž takž smysl, aby se na CD objevily. Na mysli mám Dogy na Baskervillu (pův. demo Black Ritual, 1993) a Mystic Funeral (pův. demo Heretic, 1993). Hlavně Dogy jsou povedené, na poměry alba hodně rychlé, určitě by se neztratily (v lepším zvukovém kabátě) na některé řadovce, řekněme Werewolf. Funeral trpí dost špatným zvukem a je jedinou anglicky zpívanou věcí. Poslední Stigmata Vampire jsou taky z Werewolfa, tedy všeobecně známé.

Jak to uzavřít? No, žádná sláva, spíše naopak. Tohle album je určeno hlavně sběratelům a oddaným fanouškům Třináctek. Pro ty je to asi povinnost, pro ?nedotčené? úplně zbytečná věc.

Čas: 73:56

Seznam skladeb:

  1. Stigmata Vampire (Intro)
  2. Mr. Psycho (Hellraiser version)
  3. Pokoj č. 26
  4. Valpurgina noc
  5. Smutné časy
  6. Starý hrabě
  7. Agnes
  8. Bílá paní
  9. Vampir song
  10. Čas čarodějnic
  11. Romance noci
  12. Obřad za mrtvé (piano version)
  13. Dogy na Baskervillu
  14. Mystic Funeral
  15. Stigmata Vampire (Blood and Erotic)

Web ZDE


Zveřejněno: 14. 10. 2005
Přečteno:
3528 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 10. 2005 07:24 napsal/a Johan
Evangelium
Evangelium je demac z roku 1998, ja ho ani nemam, ale je uvedenej v diskografii kapely. S bodama ma pravdu Marty, je to prumer, na druhou stranu jsem zohlednil dobu vzniku. Byt to aktualni prace, tak bych body ubral.
15. 10. 2005 23:21 napsal/a marty
toto
no kdyby to bylo hodne slaby, tak da johan prece jeste min, treba 3, :-) ta petka, to je jen prumer,...
15. 10. 2005 18:59 napsal/a Ifa
To
musí být hodně slabý, když jsi tomu dal za pět, na to, že je to tvá oblíbená skupina. Co je rok 1998 a Evangelium. To mi nějak uniklo...