Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

Už nějakou dobu se mi honí hlavou myšlenka zviditelnit a připomenout některá jména mystických oblud ze země mnoha bájí a pověstí - tajemného Řecka. Nebudu tu mluvit o žádných bájných netvorech i když v jistém smyslu se to dá říct i takhle?

Ač je v mysli black metalových fanatiků zafixována Skandinávie či možná ještě tak Polsko, tak právě v Řecku byla a stále je velmi zajímavá temná scéna, kterou sám hodlám trochu více prozkoumat a třeba v některém dalším Hellu se k tomuto tématu vrátit formou nějakého rozhovoru či článku. Uvidíme co život přinese.

Faktem je, že řecké kapely mají velmi specifický zvuk a vůbec cit pro melodie. Není tu tolik typicky drtivých black metalových fúrií. Naopak si Řekové většinou hodně pohrají s jakýmsi mystickým vyzněním. V téhle krátké stati záměrně vynechám těch několik deathových, thrashových či ?jiných? band a juknem se spíše na ty s temnotou operující šílence.

Pokud bychom se mohli zblízka podívat na korouhve rytířů v nejnaleštěnější zbroji, ne zase tak početného řeckého vojska, určitě bychom viděli na štítu jednoho z nejhonosnějších černých oplechovanců pekelné logo NECROMANTIA. Jednou z nejkultovnějších postav ve slujích Peloponéského poloostrova je totiž určitě její hlavní postava Magus Wampyr Daoloth. NECROMANTIA je velmi originální akt a místo opěvování starých řeckých bohů se jala šířit odkaz zapáchající sírou a ohněm. Na téhle potvoře je zajímavé už to, že ve svojí tvorbě místo kytar používá osmistrunnou basu. Zní to hodně zajímavě a neotřele a první stopy v močálech Peloponésu se dají najít v roce 92, kdy vyšel split s další tuzemskou saní ? s VARATHRON. Ten split se jmenuje ?Black Arts Lead To Everlasting Sins? a co ztrácí na zvukové a hráčské kvalitě, to získává na originalitě a skutečně prapodivné atmosféře. Peklo obsažené v hudbě NECROMANTIA se naplno mohlo rozvinout na debutu z roku 94 ?Crossing The Fiery Path?. Dlouhé kompozice dávají prostor k rozvinutí atmošky a následnému pohlcení posluchače. To vše ještě v dosti podivném zvukovém kabátku, který jsem si však časem zamiloval. Po téhle stránce už je však vše v nejlepším pořádku s dalším monolitem ?Scarlet Evil, Witching Black?. Mistrovské dílo, které má dle mého mínění vše, co má opravdový blackový majstrštych mít. Jedovaté špičáky téhle placky se vám zaryjí pod kůži a nakazí? Po téhle desce se však Magus začíná věnovat hromadě jiných činností od produkování až po různé projekty (třeba čistě klávesový N.A.O.S. jemuž v roce 96 vyšlo album ?Melancholia?) a tak aktivita nekromantů trochu upadá. V roce 97 se ještě objevilo mini ?Ancient Pride?, kde se mezi třemi novinkami objevil i cover MANOWAR. A pak ticho? Až v roce 2000 se nečekaně objevuje nové album ?IV: Malice?. Trošku odlišné a přesto ?nekromantiovské?. Musel jsem si na něj chvíli zvykat, ale přesto ho mám rád? Ovšem po tomhle nečekaném nádechu je opět ticho, které vyplnilo pouze reediční doubleCD ?Cults Of The Shadow?, které obsahuje první dvě alba za cenu jednoho? V současné době se Magus nejvíce soustřeďuje na bestii THOU ART LORD. Tu přivedl k životu spolu se Sakisem z neméně důležité komandy ROTTING CHRIST (o ní dále). V roce 93 vydali sedmipalec ?Diabolou Archaes Legeones? a splitko s kultovní vlámskou bandou ANCIENT RITES. Aktivita tohoto projektíku gradovala v letech 94-95, kdy vyšly dvě alba ?Eosforos? a ?Apollyon?. Potom opět ticho až do minulého roku, kdy za spolupráce Setha (SEPTIC FLESH) a Akise K. (NAER MATARON) vychází po čertech povedená a pestrá novinka ?DV8?.

No a honem k Sakisovi a jeho korouhvi s logem ROTTING CHRIST. To je vlastně kapitola sama pro sebe. Po pár splitech a epku ?Passage To Arcturo? (91) začínají hnijící Ježíšci chrlit alba (a to i přes problémy s vydávajícími firmami). Debut ?Thy Mighty Contract? (93) ještě vychrstli na naši ?krásnou? planetku Osmose,  aby druhé album ?Non Serviam?, které vyšlo jen o rok později, už vydal Unisound (za touto firmičkou nemá či neměl prsty nikdo jiný než Magus). Tady vyšlo ještě zmasterované demo ?Satanas Tedeum? a přišlo stěhování k Century Media. Někdo právě tomuto kroku dává za vinu postupné ?rockovatění? a ztrácení ksichtíku rarachů?no nevím. Každopádně zatímco album ?Triarchy Of The Lost Lovers? (96) je překrásným temným diamantíkem, tak následné album ?A Dead Poem? je spíše takovým potemnělým pohrobkem, který má v sobě stále jisté styčné body se starou tvorbou, ale celkově absolutně potratil blackového ducha. Nejinak tomu je i na albu ?Sleep Of The Angels? z roku 99 a snad až ?Khronos? (2000) mohl staré fandy malinko potěšit jistými indiciemi návratu k rychlejším a temnějším obzorům. Na rovinu říkám, že z dosud posledního alba ?Genesis? (2002) jsem nadšením bez sebe. Hororová aura se vznáší všude kolem a blackové kořeny se konečně prodírají zpět na povrch. Pevně věřím, že to nebyl ze strany ROTTING CHRIST nějaký chvilkový záchvat a že budou i nadále strašit svým osobitým peklem. Staré logo je zpět, chlopi se pomazali krví a jali se pět ?In Domine Satanas?. Skutečně jsem v jejich případě zvědav kam to dál povede?

Dalším vysloužilým vojákem v řadách řeckých pekelných mocností je již zmiňovaný VARATHRON. Jeho půle na splitu s Magusovou cháskou je cítit thrash metalem a musím říct, že tvorba téhle bandy mne zatím nějak víc nezaujala. Asi výjimka potvrzující pravidlo. Po tomhle splitku vyšly dvě velká alba. A to ?His Majesty At The Swamp? a ?Walpurgisnacht? (tahle deska má nádherný obal), které byly na dlouhou dobu vším co tahle banda vyplodila. Až v roce 1999 se objevilo mini ?The Lament Of Gods?, které mne však hodně zklamalo. Už jsem si myslel, že je s VARATHRON nadobro konec, když se páneškovi dostalo do pasišek zajímavé třískladbové promo. To se mi líbí a tak snad ještě o Mutilatorovcích uslyšíme.

O něco mladším a sličnějším rytířem se jeví býti DEVISER. Geniální symbióza temnoty a romantiky, vyjádřená mixem black metalového feelingu a smutných melodií, ať už vyjádřených keyboardy či houslemi. První album DEVISER vyšlo v roce 96 pod názvem ?Unspeakable Cults? a druhé ?Transmission To Chaos? o dva roky později. Potom znovu dlouhé ticho (ty řecké kapely jako by to měly v nátuře). Až v roce 2002 přichází geniální a o něco tvrdší materiál nazvaný ?Running Sore?, který skutečně doporučuji všem milovníkům půlnoční romantiky. Vůbec u DEVISER je možno sledovat atypické postupné pozvolné přitvrzování.

Zajímavé rejdy se snaží osnovat i bývalý buchar mystiků SEPTIC FLESH Lethe. Ten vyvolal ze záhrobí chorobnou bestii ORDER OF THE EBON HAND o níž kolují u ohňů jen samé velké báje. Tedy hlavně o debutu ?The Mystic Path To The Netherworld?. Co mě však položilo, byl jeho projektík NOCTERNITY. Neskutečný mix pekelné agrese a romantické mystiky. První album ?En Oria? je konceptem opěvujícím sílu a krásu mořského živlu a následné mini ?Crucify Him? je velmi silnou (kolikátou už) ranou do Kristova týraného těla. V současné době už by mělo být venku i čerstvé splitko s KAWIR ?Vae Victis? tak uvidíme.

Většina ostatních válečníků jsou již nižší šarže, přesto však zaslouží i tyhle raubířské party zmínku. A proč nezačít právě zmíněným projektíkem KAWIR. Tahle banda je na světe už od roku 93. Od té doby vyšlo epko ?Eumenides? a alba ?To Kavirs? a ?Epoptia?. V hudbě KAWIR je velmi citelný jejich původ a jsou dalšími typickými zástupci řecké scény.

Naopak takovou raritkou se jeví býti uskupení tří valkýr ASTARTE. Čistě ženská black metalová bestie ? to je asi celosvětová rarita. Poprvé se divoženky představily v roce 99 primitivózně černým albem ?Doomed Dark Years?. O rok později následovalo temné dítko ?Rise From Within? a v roce 2002 ?Quod Superius Sicut Infernus?, na němž je přeci jen více melodií a Kinthia, Nemesis a Tristessa se pouštějí až do téměř heavýkoidních motivů.

Z podzemních slují se prodírá na povrch i NAER MATARON, který má personální pletky i s jinými helénskými tlupami. Řecká scéna je taková jedna velká malá rodina. NAER MATARON se na samostatném kotouči prvně představil rokem 98 (?Up From The Ashes?). Jeho násilná tvorba byla gradována o dva ročky později na dvojce ?Skotos Aenaon? no a nejčerstvější je zatím sedmipalcák z roku 2002 ?A Holocaust In Front Of God´s Eyes?.

Samozřejmě, že vojsko musí tvořit i pěšáčci a tak se po Peloponésu prohánějí taková jména jako třebas LEGION OF DOOM (asi nejkontroverznější kapelka v Řecku ? mají na kontě alba ?Kingdom Of Endless Darkness? a ?For Those Of The Blood? a jejich problémy tkví v tom, že se v jejich bookletech objevila svastika a mnoho distributorů dalo od dílek pochopitelně ruce pryč ? no na produkci jejich black deathu opět zapracoval všudypřítomný Magus), jednočlenný black projekt právě jednoho z členů legionu zhouby DEMOGORGON (ten má kromě dema na kontě sedmipalec ?The Horned Moon? a to má ještě Demogorgon další projekt WINTERGODS), známým jménem je MEDIEVAL DEMON se svým bestiálním black metalem a vampýrskou image (mají na kontě placku ?Demonlatria?, ale kde je jim dnes konec nevím? - i členové téhle bandy mají projekt a to goth-rockový THE BLOODCULT), BESTIAL WRATH ten má na kontě pouze split se zmíněnými průšviháři LEGION OF DOOM, v roce 94 vyšlo jediné CD ?Dawn Of Martyrdom? australské old school blackové tlupě AGATUS jejíž kořen však tkví právě v Řecku (navíc ho produkoval Magus haha), takový ETHEREAL ten vydal placku ?Om Santhi?, věkovití VORPHALACK se svým černotářstvím propracovali k mini ?In Memory?? (98) a velké placce ?Lullabies Of a Vampire? (01) (v tomhle mají zase prsty Khal-Drogo z NOCTERNITY a Ehetos z KAWIR), INVOCATION má pro změnu na kontě pouze splitko s MEDIEVAL DEMON (a bubeník tluče jako host u sličných démonek ASTARTE), stařičký NERGAL má kromě několika sedmipalcovek album z roku 95 ?The Wizard Of Nerath? (a hádejte kdo ho produkoval haha), celkem známým jménem je i ZEMIAL za nímž stojí povedený bratříček obludy tvořící AGATUS (ZEMIAL nahrál epko ?Sleeping Under Tartarus? a album ?For The Glory Of Ur?) a zmínit můžu i ZEPHYROUS (split s VARATHRON a mini ?A Caress Of War And Wisdom?), nebo právě u ISO666 vycházející CD ?The Demos? od UNHOLY ARCHANGEL. Rozhodně není snadné vzpomenout všechny lichy a bazilichy Peloponésu, ale myslím, že není od věci se po některých z nich poohlédnout.

V pozadí tohoto vojska stojí i pár šedých eminencí jako hnilobně krásný SEPTIC FLESH, proměnlivý NIGHTFALL, experimentátorští  ON THORNS I LAY (původně působící jako PHLEBOTOMY ? pod tímto jménem vydali epko ?Dawn Of Grief?) a ELYSIAN FIELDS, ambientní BACCHIA NERAIDA, čistě středověká DAIMONIA NYMPHI, ?gotičtí? EN GARDE a SWAN CHRISTY, paganský FIENDISH NYMPH nebo melodicky death blackoví JACKALS TRUTH. Ale jak jsem řekl na začátku, tyhle podivíny necháme prozatím žít jejich vlastním mrtvolným životem. A hádejte kdo z řecké scény by mohl být adeptem na rozhovor haha?? Každopádně pokud se vám zdá, že jsem na někoho z řeckých satyrů zapomenul, pak budu rád, když se ozvete ? rád se seznámím? Takže nechejme temná božstva prozatím odpočívat a doufejme, že se znovu probudí a teplé moře omývající břehy Peloponésu se rozbouří jejich mocným řevem?


Zveřejněno: 09. 10. 2003
Přečteno:
3574 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář