Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Kluky z F.O.B. znám už nějaký ten pátek a v poslední době jsem měl možnost vidět a slyšet hned několik jejich vystoupení.

To, co předvádějí naživo (ale i na posledním albu Default) snese velmi přísná měřítka a tak jsem se zhruba po roce rozhodl vstoupit do téže řeky a po Avenger podobným způsobem vyzpovídat i F.O.B. Také nyní jsem položil úplně stejné dotazy všem třem hrajícím členům a některé také nehrajícímu manažerovi (zde používám české verze funkce tohoto pána, protože ta jistojistě vychází ze slova ?žer?). Jak se mi je podařilo vydráždit, můžete teď posoudit. Jen doufám, že až si přečtou odpovědi svých kolegů, nedojde na vyvraždění se [žádal jsem, aby odpovědi mezi sebou nekonzultovali] nebo rozpadu kapely (což postihlo právě momentálně nefungující Avenger).

1/ Takže milí mladí přátelé, začnu životopisy. Na webu tyhle informace sice jsou, ale řekl bych, že ne úplně v nejčerstvější podobě - takže věk, stav, čím se živíš, hudební vývoj ? kdy jsi s metalovou muzikou začal jako posluchač, která kapela tě nejvíc ovlivnila (zahraniční, domácí), kdy jsi začal hrát na hudební nástroj a kdy s tím hodláš skončit?

Corbow: No, tak jestli dobře počítám, tak je mi mezi 27 - 28 léty. Stav je svobodný, jak ten pták. Živím se v současné době jako učitel. Můj hudební vývoj začal v 10 letech klasickou kytarou, metalová muzika pak písní Aces High od Iron Maiden zhruba ve 13, pak Arakain?.nic, co by vybočovalo ze zajetého standardu. No a někdy v roce 1993 jsem začal mydlit basu.

Márty: No předem se musím přiznat, že jsi mě tímto donutil kliknout na naší bio a posléze jí trošku aktualizovat. :-) Je mi 30 let, v současné době jsem stále svobodný i když už přes 8 let zadaný, tak si vyber :-) jestli se to považuje ještě za svobodu? Živím se jako obchodník a technická podpora (sales manager a tech. support :)) v jedné malé softwarové firmě. S poslechem metalové muziky jsem začal na základce, nevím přesně, ale myslím že tak v devíti letech. Kapel, které mě ovlivnily a ovlivňují neustále je hrozná spousta, začalo to v těch devíti letech s Manowar, Helloween, Iron Maiden, Accept, pak to šlo dál přes Slayer, Metallicu, Megadeth, Testament, Death, Hypocrisy, Cannibal Corpse, Obituary a Napalm Death. To je taková ta klasika, jinak kapel co poslouchám je hrozná spousta a nedá se to tady jmenovat, dneska si poslechnu cokoli dobrého od rocku po brutal death metal, nemám problém ani s dobrým punkem a grindcorem. Na bicí jsem začal hrát o něco pozdějc, bylo to asi tak ke konci základky a v prváku na učňáku. Doma jsem měl udělanou soupravu z krabic :)) a na učňáku byl hudební kroužek. Až posléze jsem s kámošema ze základky založil kapelu a hráli jsme takovej rock. Popravdě zatím jsem o nějakém definitivním konci s hraním nepřemýšlel. V současné době hraju stále ve dvou kapelách, i když Japamata je teď trochu v útlumu, ale začli jsme zase jamovat. Primární je pro mě F.O.B., ale pokud by mělo F.O.B. skončit, nějak bych se asi zabavil, určitě v Japamatě. Problém vidím v poslední době spíš s časem, je ho čím dál míň...

Bendis: Tak konečně jsem k radosti ostatních členů dosáhl čtvrt století a už se mi nemůžou posmívat ?studentskou bradkou?. Od státnic se snažím protloukat soukromým sektorem v oblasti webdesignu a informačních technologiích, nicméně jako želízko v ohni si ponechávám práci na univerzitě. Mno uvidíme, co bude dál. Teď přemýšlím, kdy jsem začal s metalovou muzikou, myslím, že to bylo stejně jako s hraním v kapele. V 15ti letech. Nedokážu říct, která kapela mě nejvíc ovlivnila, bohužel. No a k poslednímu bodíku. Na kytaru jsem začal hrát ve svých 12ti letech. Nejprve klasika, pak od 15ti rocková kytara. Skončit s tím nehodlám :-).

2/ V jakých kapelách jsi za posledních 20 let hrál, v kterých hraješ dosud, ve kterých a proč jsi skončil a proč jsi začal ve F.O.B.?

Corbow: Tak těch kapel bylo celkem dost, ale většinou to byly takové ty teenagerské rychlovky, či výpomoc (Hlomoz větru, Masturbace). První byl určitě Why Quiet, tam to vlastně všechno začalo. Pak jsem se prodíral školníma kapelama či hudebními projekty jako Revision Ltd., Astonished Hrade, Cybernetic Scouts. V roce 95 jsem se vetřel do FOB, jelikož Why Quiet, balancující na hraně mezi funkčností a smrtí, se konečně rozpadl (protože Bendis to zabalil a odešel k FOB:-)) a já byl bez angažmá. Ty ostatní kapely měly jepičí život, jak už to bývá, takže většinou skončily z důvodů změněného názoru na muziku nebo časovou vytížeností členů, kteří měli taky ještě své kapely

Márty: Takže, začalo to kapelou Prorock, kterou jsme, jak jsem psal, založili v roce 1990 s kámošema ze základky, hráli jsme rock takového toho zábavového typu, pak jsme se kvůli výskytu jiných kapel stejného jména přejmenovali na Palestra (1993) a taky trošku přitvrdili a začli hrát aspoň hevík. F.O.B. vzniklo rozpadem Palestry, kdy jsem zbyl já s Koučem a Hansem. Odešel kytarista a my měli jasno - chtěli jsme hrát thrash-death. Přišel Corbow a Bendis a na sklonku roku 1995 tu bylo F.O.B. Dosud tedy hraju v F.O.B. Někdy v roce 1999 jsem ještě začal hrát s Corbowem v kapele JaPaMaTa Jam Pit, kde hrajeme také dodnes. Stylově se jedná o rock míchaný s HC a NU metalem.

Bendis: Ze začátku mé střední jsme hráli s Corbowem v kapelce ?Why Quiet?, kde ačkoli jsme měli kompletní sestavu, tak bubeníka jsem viděl jen 2x a zpěváka pouze jednou a to jsem ho k tomu všemu ani neslyšel zpívat :-). Pak už přišlo F.O.B. a na závažnější skotačení s jinými uskupeními nebyl moc čas. Vesměs se jednalo jen o pár jamů s  táborskými hudebníky. Proč jsem začal hrát v F.O.B.? V kapele jsem chtěl hrát od mala a myslím, že s F.O.B. to byl pokus, který sednul jak ?prdel na hrnec?. Nikdy jsem tedy neměl potřeby a touhy F.O.B. opustit a hledat jinou formaci.

3/ Která nahrávka F.O.B. se ti líbí nejvíce a která nejméně, totéž skladby?

Corbow: No, to máš  těžký. Mě se nějak tak líbí všechno, co jsme s klukama udělali. Ty starý a první dema v sobě dneska maj nádech nostalgie a spousty vzpomínek a jsou na takové úrovni, na které jsme tenkrát byli my, takže těžko z toho mohlo být něco většího. S novou a nyní aktuální nahrávkou Default jsem spokojen. Samozřejmě, že ne 100%, ale právě ten rozdíl ti dává ty nápady, jak to dělat příště.

Márty: Co se týká nahrávek F.O.B. tak nejméně se mi líbí demo "Fobia", nejvíce pak novinka "default", se skladbama je to podobně nejradši mám teď Immagination on the sea, When knife cuts glass a Just another day z nového CD, nejméně Voices z dema Fobia, Bad Morning z MC Blame?, In Progress-Instrumental z Follow. Zbylé starší skladby beru jako přirozený vývoj, líbí se mi a dodneška si občas některou ve zkušebně zahrajeme, většinou ale jen s Bendisem, protože Corbow si nic nepamatuje :)))

Bendis: :-) Takže máme pohanit svojí tvorbu, ok. No, jako každý i já procházím jakýmsi hudebním vývojem. Z toho logicky vyplývá, že pokud si poslechnu songy, které jsme nahráli před 8-9 lety, chytám se za hlavu. Ale tohle se tedy při odpovědi pokusím odbourat. Jako nejkompaktnější a nejvyzrálejší nahrávku musím vyhodnotit samozřejmě desku poslední ? ?Default?. Po stupnici oblíbenosti poté můžeme pokračovat dolů asi stejnou řadou, jako je řada chronologická, kde bych až na samém dně přilepšil demu Only Dead Can Survive, na úkor ?Fobia?. Které songy mám nejraději, na to už se zdráhám konkrétně odpovědět. V podstatě většina věcí z nového CD má šťávu, solidní aranže, nápady a je zároveň něčím specifická. No a nejneoblíbenější skladby, to teda asi dohromady nedám. Těžko některou odsoudit úplně. Spíš bych ale hledal logicky ve starších věcech.

4/ Souhlasíš s ideovou náplní textů nebo bys raději zpíval jiná slova / hrál na jiná slova, případně na jaká?

Corbow: Naprosto, myslím, že některé texty plně vyjadřují můj životní postoj a názory. (obzvláště ty, co jsem psal já:-)) Takže bych nic neměnil.

Márty: S texty souhlasím, ty které jsem napsal bych pokud bych s nimi nesouhlasil nepustil dál, co se týká ostatních tak se vždycky nějak na tím textem zamyslíme a řeknem si, jestli ho použijeme nebo ne, teď píše většinou brácha, ale je to tak, že i spousta textů se nezhudebnilo, protože se nám prostě nelíbily.

Bendis: Abych se přiznal, jsem z těch lidí, kteří hledí z větší části na hudební stránku skladby a i text vnímají napůl jako další hudební nástroj. Jinak lyrické texty mám moc rád a těch pár epických, které se v našich skladbách objevují, má dle mého rozhodně lidem co říct.

5/ Myslíš si, že je dobře, že texty jsou v angličtině? Nelákala by tě čeština?

Corbow: Tohle je téma, které se věčně probírá. Pro nás je ta angličtina určitě důležitá, jelikož spousta našich CD jde do světa a tam bychom se s češtinou asi moc nechytali. Mě osobně je jedno v jakém jazyce budu zpívat, ale teď je pro celou kapelu důležitější angličtina.

Márty: Čeština není tak zpěvná, takže proto zpíváme v angličtině a dělá to tak také většina českých kapel, takže nelákala.

Bendis: Čeština mě rozhodně neláká. Angličtina je pro tvrdou muziku daleko zpěvnější.

6/ Před pár dny jste se objevili i na televizní obrazovce v pořadu Madhouse, ale jen dvojice Corbow ? Bendis - souhlasíš s tím nebo ne a proč tam nebyl Márty?

Corbow: Marty pracoval:-), takže to bylo jen a jen na nás. Byla to docela dobrá zkušenost a myslím, že jsme to s Bendisem docela zvládli.

Márty: Nebyl jsem tam úmyslně, protože mám málo dovolený a nemohl a nechtěl jsem si jí kvůli tomu brát. Pořad se totiž předtáčí v týdnu. Myslím, že to kluci zvládli v pohodě, sice jsem k tomu měl nějaký výhrady, ale to byly detaily. :-)

Bendis: Tak teda teď nevím, jestli je to otázka pro nás pro všechny. Byl bych samozřejmě rád, kdyby tam byl, nešlo o žádný los nebo tak něco ;-).

7/ Který člen kapely ti nejvíce leze na nervy a proč?

Corbow: Tak určitě je to Marty, protože je to diktátor a pak hned Bendis, protože se jen veze a občas dělá web. Jo, a začal zase šitovat.

Márty: no tohle nejde říct jednoznačně, asi spíš Corbow, protože je neustále ve stresu,... :)) na zkoušce většinou první, při odjezdu na koncert taky první, přitom mi to ale stejně připadá jako póza, protože když je potřeba něco dělat, tak ho stejně musíme k tomu dokopat. S tím lezením na nervy je to také možná proto, že Bendis je celej tejden v Praze, teď už se tam i přestěhoval natrvalo, takže s ním se vidím jen o víkendech, pokud je teda zrovna zkouška, nebo koncert. S Corbowem se vidím častěji, ale nedá se říct, že by mi lezl na nervy pořád :)))

Bendis: Po téměř 10ti letech jsme myslím již prošli dobou hledání kompromisů mezi sebou a těžko říct kdo komu leze na nervy. Můžu konstatovat, že nikdo a zároveň, že všichni. Možná menší tvrdohlavost a větší aktivita Corbowa, nebo méně zbytečných pošťuchovaček Martyho by vůbec neškodily, jenže potom už by to nebyla zase ta parta, jak ji v podstatě máme rádi. (asi dostanu před hubu cheche) Každý prostě ví již dopředu co od koho čekat a jen výjimečně nás svým chováním dokáže ten druhý překvapit. Občas je to super, ale občas taky dost k zamyšlení. Neeee, myslím to s nadsázkou. Každý máme svoje chyby učíme se s nimi a s těmi ostatních žít. Myslím, že nám to vyjma pár zaskřípání docela jde :-).

8/ O kterém členovi F.O.B. si myslíš, že je nejlepší instrumentalista?

Corbow: Takže nástroj na 1 ovládá pán?ech kdo???? Nejlíp to má zmáknutý Bendis

Márty: Hmmm, to taky nejde říct jednoznačně. Nevím přesně, jak kdo z těch dvou cvičí, Corbow to má podle mě dost nadřený, a i hodně cvičí, Bendis asi cvičí míň a dost těží z hudebky, na kterou chodil dřív. Vychází mi z toho plichta, ale mírně bych se přiklonil k Bendisovi. Já osobně jsem na tom tak, že hrát musím, jinak bych zakrněl...

Bendis: Instrumentální úroveň je hodně relativní věc. Můžeš posuzovat pocitovou stránku, technickou stránku, apod. Proto si nedovolím shrnout vše do jedné škatulky a ukázat zářícím prstem. Technické schopnosti všech členů jsou dle mého na dost dobré úrovni, aby nebrzdily kapelu ve stálém rozvoji a broušení stylu. Nedochází ke stagnaci a to je pro mě důležité. Otázku pocitové stránky instrumentálnosti je asi daleko těžší zodpovědět, proto bych to navlékl trochu diplomaticky. Každý z nás má v kapele dostatečný cit pro muziku, kterou děláme. Každý jiný, ale přesto si automaticky většinou necháváme navzájem prostor pro jeho realizaci. Klidně přiznám, že někdy nechápu úplně pocity, které vedly Corbowa k nějakému hudebnímu motivu, ale snažím se to pochopit, popřípadě tomu dát s jeho pomocí tvář, která se bude blížit pocitům nás všech. Od něj či Martyho pak očekávám to samé. Hehe, asi to zní hodně strojeně co? Je to v podstatě opis toho, že si hudebně rozumíme.

9/ Hrajete docela často, a to nejen doma, ale také v zahraničí. Srovnej kluby venku / doma. Kolik lidí na vás v průměru chodí, jaké jsou ohlasy?

Corbow: Tak ta návštěvnost je zhruba tak stejná, záleží na typu akce a myslím, že ta situace se už srovnala i s klubama. Jsou lepší, jsou horší. V zahraničí je spíše zvykem se o kapelu postarat, takže máš jídlo a pití zadarmo. To se u nás hnedle nevidí. Tohle léto to bylo u sousedů výborný a ohlasy taky dobrý?o čemž svědčí guestbook na fob.cz.

Márty: Naše cesty do zahraničí bývají dost často velké anabáze :-) dalo by se to nazvat alkoholovými výlety. :-) V podstatě bych řekl, že se kluby u nás a v zahraničí výrazně neliší, někde bývá lepší vybavení backstage, třeba sprcha atd., ale člověk je zvyklej na ledacos. V zahraničí také bývá zvykem občerstevní a pití pro kapely vetšinou zdarma, což u nás zatím nefrčí. Návštěvnost bych řekl, že je zhruba stejná. Až na jeden koncert v Německu jsme se nesetkali s tím, že bychom měli negativní, nebo žádný ohlas. Třeba letos jsme hráli začátkem srpna v Rakousku, ve Wellsu v malém klubu, kde bylo tak cca 70 lidí, kteří ale vytvořili takovou atmosféru, že jsem myslel že to tam zbourají. Neskutečné pogo po celý koncert a já se výborně za bicíma bavil :)))

Bendis: Těžko uvádět nějaké statistiky. Takový průměr by se asi rovnal průměru, který znají všichni pořadatelé metalových koncertů v ČR. Záleží na velikosti akce, obsazení a vyšších mocnostech. Co se týče zahraničí, řekl bych, že návštěvnost je podobná jak v ČR. A kluby? Asi taktéž.

10/  Která země se ti nejvíce líbila, kde byli nejpřátelštější a nejsympatičtější lidé?

Corbow: Tak to vím naprosto přesně. Nejlepší země je u mě v posteli. Tam jsou tak přátelští a sympatičtí, že bych tam byl pořád.

Márty: No nemyslím, že bysme toho projeli zas až tak moc, abych tady mohl hodnotit a porovnávat, spíš odpovím tak, že jsme se nesetkali s nějakým nepřátelským jednáním, nebo nějakou vyslovenou antipatií od někoho.

Bendis: V podstatě nikde jsme se nesetkali s projevem nepřátelství nebo něčeho takového. Ani v Rakousku ne, i když zde jsem z jistých jaderných a jiných důvodů trochu obavy měl. Na první 2 místa bych ale zařadil Slovensko a Německo, rozhodně.

11/ Kam by ses naopak vrátit nechtěl?

Corbow: Do Ranního Vstávání, ale budu muset, nedá se nic dělat. Nechápu, jak tahle země může mít samostatnost:-).  Do jedný řeky 2x nevstoupíš?ale do sraček je vstup neomezenej. To si nevybereš, nechceš ? musíš.

Márty: Takové místo asi zatím nebylo.

Bendis: Vrátil bych se všude rád :-).

12/ Jaký koncert považuješ v historii F.O.B. za nejlepší a který za nejhorší? Před jakou největší a nejmenší návštěvou jste hráli?

Corbow: Tak to vím úplně přesně. Nejlepší koncert byl asi v Prusech u Přerova, co se týče celkové nálady a průběhu. Nejhorší byly takové koncerty, kde jsme z nějakých důvodů nemohli hrát. Teď naposledy třeba na Krhanice festu, kde lilo jak z konve. Největší návštěva byl určitě Jim Beam Rock fest na Slovensku a jméno prdele, kde byla nejmenší si nepamatuju a hledat to nechci:-). Jinak já považuju každý odehraný koncert za dobrý, i když to třeba někdy opravdu skřípe.

Márty: No nejlepší jsou všechny :-))) ?odehráli jsme hodně koncertů za dobu existence F.O.B., dobré koncerty bývají tradičně na festech, letos se mi hodně líbil Basinfire fest, tam jsem myslel že fanoušci při našem vystoupení zbourají hrazení, taky letošní AFOD se nám myslím hodně povedl. Z naší strany si na nějaký vyložený propadák nevzpomínám, akorát třeba teď letos v srpnu jsme hráli v Guru v Praze a tam se mi hraní moc nepovedlo, byl jsem dost unavenej a bylo to znát. Co se týká návštěvnosti, tak před nejvíce lidmi jsme hráli asi v roce 2000 na Jim Beam Rock festu na Slovensku, kde bylo něco mezi 10-15 tisíci lidí, my hráli tenkrát v sobotu dopoledne, takže nás mohlo sledovat tipoval bych tak okolo 5ti tisíc lidí. Nejmenší návštěvnost, to mohlo bejt tak mezi 5-15 lidmi, nevim přesně, tipoval bych Chyšky u Milevska v roce 1999 jestli si dobře pamatuju :)) důležité je zahrát i pro těch málo lidí stejně jako třeba pro 200, s čímž my rozhodně nemáme problém. :-)

Bendis: Tak nejmenší návštěvnost byla asi co si pamatuji v Chyškách u Tábora, kde bylo kolem 10ti platících lidí. Možná to bylo někde ještě méně, ale to už mi v hlavě nezůstalo. Největší publikum jsme zaznamenali asi v roce 2000 na Jim Beam Rock Festu, kdy bylo pod pódiem několik tisíc lidí. Špatná návštěvnost nebyla ani letos na BaseInFire Festu, odkud bych se také odpíchnul při hodnocení jednoho z nejlepších koncertů. Byla tam fakt super atmosféra a hrazení se klepala. Když lidi pod pódiem paří, nabije mě to nějakou energií a je to super zážitek. Teď si vzpomínám, že super koncerty byly také v rámci České rockové ligy a v podstatě na každém Žižkově vraždícím palcátu před domácím publikem.

13/ Hraješ rád koncerty? Baví tě třeba lokální akce pro pár lidí nebo máš raději větší festy? Jaký máš nejzajímavější zážitek ohledně kontaktu s fanoušky?

Corbow: Tak to je jasný. Koncerty jsou pro mě droga. A proto říkám jen houšť a větší kapky:-). Co se týče klubů nebo festivalů, oba prostory jsou specifické určitými věcmi, které v tom druhém nejsou možné, takže odpovím asi šalamounsky, že v létě hraju radši na festech a v zimě po klubech. Nejzajímavější kontakt je s fanynkami:-) ale to prodám do Lea:-).

Márty: Koncerty mě hrát samozřejmě baví, jinak bych protestoval :-) Každá akce, jak v klubu, tak venku má své kouzlo. Každý rok se na festy kde budeme hrát hodně těším, potkáš zde spoustu známejch, zapaří se atd. :-) stejně tak se ale těším i na nějakou malou lokální akci. Zajímavý kontakt s fanoušky, to už jsem popsal výše, pokud lidi reagují dobře, tak o to líp se ti hraje.

Bendis: Koncerty jsou jedna z věcí, bez kterých bych si hraní v kapele nedokázal představit. Jsme koncertně dost aktivní kapela a jsem tomu hrozně rád. Moc mě to baví, i když nejsem příliš exhibicionistický  typ. Malé akce a velké festy se nedají atmosférou srovnávat, obojí má hodně svého. Mám rád oboje. Nejzajímavější kontakt s fanouškem? To vím naprosto přesně hehe. Při koncertě mi fanoušek, zvaný Hlína, nejprve chtěl ukrást odposlech a poté zřejmě i botu, dle toho, jak se mě snažil tahat za nohu, byla to sranda :-P. Teď si vzpomínám, nakonec mi chtěl ukrást i tehdejší přítelkyni a prodat za metr piv ?. Prostě jsme se mu fakt líbili :-).

14/ Máš nějaký koncertní sen, kde by sis chtěl zahrát ? země, festival?

Corbow: No, člověče, to jsi mě docela zaskočil, takhle jsem o tom nikdy nepřemýšlel. Vždycky jsem chtěl hrát jen před co nejvíce lidmi. Myslím, že třeba Ozzfest by byl dobrej,  ten je putovní a chodí tam hodně lidí.  Na zemi mi nezáleží, rád se podívám kamkoliv.

Márty: Bude to znít asi přízemně :))), ale já bych chtěl nejdřív objet Evropu. Třeba Belgie, Francie, Itálie. Problém je se vzdáleností, protože musíš urazit spoustu km, a tak tím pádem ještě plánovat koncert třeba v Německu nebo v Rakousku po cestě. Zajímavé by mohlo být Chorvatsko a určitě bych chtěl i do Skandinávie. Asie by mě taky lákala, ale to je už dost o čase, dovolené atd. Není to jednoduché s tím časem... Zahrát si na nějakém velkém festu, kdo by nechtěl. Nakonec koukám, že zas tak přízemní nejsem :)))

Bendis: Můj sen bylo vždycky Dynamo, už od patnácti. Asi už to neklapne :-(.

15/ Na koncertech jste hrávali coververzi Kreator (objevila se i na albu Follow...). Kdo to vymyslel, souhlasíš s tím, nebo bys raději hrál něco jiného?

Corbow: No, jezdili jsme s Martym v jejich starý Škodovce a on tam měl to album od Kreaturu na kazetě. Tak jsme si nějak tak řekli, že to je hodně pařící a že bychom to mohli udělat jako cover. Ta písnička má určitě něco do sebe, ale už je to ohraný a teď bych chtěl udělat něco jiného.

Márty: Na tom coveru jsme se shodli, jinak bysme ho asi nehráli :-) Mám pocit, že jsem s tím songem přišel já, nebo náš manager. V úvaze byly i jiné songy, ale teď nedávno jsme nějaký cvičení coverů zavrhli.

Bendis: Sakriš, kdo s tím jenom přišel, mmmmm, myslím, že Corbow. Chtěl jsem si nějaký cover vyzkoušet, jak na něj lidé budou reagovat a tak. Bylo mi osobně docela fuk, jestli to bude Kreator nebo něco jiného. Sám bych asi ale Kreator nezvolil, to ne.

16/ Jaký máš momentálně nástroj, spokojenost, jaký máš vysněný?

Corbow: Mám Ibanez SR405, modifikovanou na snímačích a elektrice, obojí EMG. Myslím, že to holce prospělo a já jsem tedy v rámci možností spokojen. Struny jsou Galli strings, používám je už hodně dlouho a jediné, co mi na nich vadí je jejich cena:-). Vysněný nástroj je takový, který za mě bude sám hrát:-). Když se ale nad tím zamyslím, tak nemám žádny?i když stroje od Basslab by nemusely být špatné.

Márty: Dlouhou dobu jsem měl Amatky :-), teď mám Yamaha DP series, a jsem naprosto spokojenej, i když je to levná základní řada. Prostě hrajou v pohodě. Vysněná souprava, v pohodě by mi stačily Yamahy Stage Custom, anebo nějaká souprava od Mapexu, který se mi taky dost líbí. Co se týče hardwaru, tak tady jsem zaopatřen asi už nastálo, v podstatě mám vyšší řadu od Pearl. Dvojšlapku mám starou Tama Iron Cobru a jsem s ní spokojenej, nějaká vysněná, nevím, možná od DW, všechno je ale o penězích :-) Činely bych taky mohl povýšit. Co se chystám vyměnit určitě je bubínek.

Bendis: Už řadu let zůstávám věrný své Gibson Epiphone s atypickým řešením tremola. Tu koupi mi doporučil kdysi můj někdejší učitel a jsem mu za to vděčný. Tělo a krk ? jeden kus, široký hmatník, super věc. Od počátků, co hraju, toužím po Gibson Les Paul, snad někdy ?..

17/ Jaký máš kromě muziky koníčky ? oblíbená kniha, spisovatel, film, sport, chlast atd??

Corbow: Tak nějaký se určitě najdou, ale jsou spíše pro relax. Čtení určitě, ale nejni teď moc času. Dříve jsem byl ale totální knihomol a povinnou četbu ze střední jsem měl přečtenou už na základce:-). Spisovatelů je spousta, na předních místech určitě E. A. Poe a E. M. Remarque. Filmů je teď taky dost, ale příběh The Saw měl něco do sebe. Sportovně už nežiju, což mě mrzí, protože jsem byl dost aktivní ve slalomu na divoký vodě a jezdil jsem kajak. (zkus tohle slovo říct pozpátku:-)) Taky kynu a zrovna nedávno jsem si říkal, že bych měl začít něco pro to svoje tělo dělat a ne jen mít basu na pupku:-).

Márty: V poslední době je mým hlavním koníčkem Webzine FOBIA, zabírá to ale dost času, :-) pak občas nějaký film (naposled se mi líbil Team America, Pila (The Saw), Kruh, teď mi udělala opět radost TV Prima, když opakuje seriál 30 případů majora Zemana (to je kult :)), české filmy mám také rád, teď mi ale přijde, že se toho začalo tady točit hodně a už to není tak kvalitní, na čtení je to se mnou na štýru, není čas, co se dalších koníčků týče, pak občas cestování, sport - velmi nepravidelně fotbálek, jinak hodně cyklistika. Oblíbený chlast, tak určitě pivo, potom dobré víno, rum, slivovice, whisky atd...

Bendis: Na koníčkách se doufám shodneme s klukama, je to jednoduchý: ženský, chlast a chlebíčky, hehehe. Kromě toho jsou to počítače, resp. má práce. Sní to moře času. Třeba si ale jen idealizuju, že je to koníček ;-). K tomu také patří Fobia zine, to nesmím zapomenout, to by mi Marty neodpustil hihi. Přiznám se, že na četbu už příliš času nezbývá, ale rád si najdu chvíli na kolo a tak.

18/ Který člen kapely má největší spotřebu nápojů a jakou nejhorší příhodu jsi v této souvislosti zažil?

Corbow: To těžko říci, jelikož spolu držíme svorně krok?i když já osobně asi trošku na kluky ztrácim, jelikož si dám dvě piva a chodim domu:-). Zase jsem se teďko na některejch festech trochu polepšil:-). Nejhorší příhoda?..no, pár jich bylo ale skončily naštěstí dobře. Zrovna nedávno jsem si vzpomněl jak jsem nechal bedny po koncertě na pódiu v amfiteátru v Táboře. Ale ráno, když jsem pro ně jel, tak tam pořád stály:-)

Márty: Mě to připadá, že všichni :))) , ono se to spíš poslední dobou nějak střídá. Na nějaký vyložený trapas na koncertě si nevzpomínám. Já před koncertem nepiju vůbec, kluci málo, po koncertě to pak oslavíme. :-) Jednou, už je to teda dýl, jsme jeli v noci z Bratislavy, že někde přespíme cestou, zrovna jsem řídil, ale klucí asi tenkrát pili i za mě, no a na dálnici jsem jim pak každýmu zastavoval na blití. Docela jsem se bavil a aspoň se mi nechtělo za volantem spát. Další dobrá příhoda byla, když jsme hráli v Prusech u Přerova. Po koncertě se u našeho distra stavil fanoušek, a nabídl nám výborný model. Dopadlo to tak, že já jsem jen pořád dokola opakoval, "kdo to sbalí? jak tohle skončí?" :))) manager nás pak naskládal do auta a cestou jsme už jen vyli na psi ve vesnici... a příhody na letních festech? To by bylo na celej samostatnej článek. :-)) Myslím, že dost dobře to vystihuje naše galerie fotek no_comment na našich stránkách. Náš pan vydavatel to jednou vystihnul, když pronesl: ?Proč my pořád přitahujeme takový strašný individua??, myslím, že to bylo na loňském Brutalu. Náš společný distro stánek s Ifa records je každoročně na festech velká atrakce :)))

Bendis: Jeee, to budu asi já :-). Řídím z akcí jen ojediněle, tak se to lehce nasčítá :-). Ale taky si nemůžu odpustit poznámku, že když se do toho kluci opřou, tak za nimi sem tam kulhám hehe. A máte to dobytci ;-).

19/ Kdybys dostal nabídku jít hrát do Arakainu jako profesionál ? bral bys?

Corbow: Kdyby pes nesral, tak ho roztrhne.

Márty: V téhle kapele byli vždycky vynikající bubeníci, takže na tohle bych se rozhodně necítil, pokud bych se ale na to cítil, pak bych to asi zvažoval, protože by to mohla být zajímavá zkušenost. Díky Johane za zajímavé otázky.

Bendis: Jako profesionál bych hrál rád (teď samozřejmě předpokládám utopii, že bych na to měl), ale asi ne v Arakainu. Nic mi jejich muzika neříká.

Tak a teď přecejen trochu vážněji, abych nakonec nedostal po čenichu já. Slovo má Manafob Jirka.

20/ Baví tě trávit spoustu času kvůli tomu, aby se ta tři individua potom mohla plácat po zádech, jakej zase odehráli koncert (kterej jsi uspořádal), jak vydali novou desku (na kterou jsi napsal část textů a nevím co nasliboval Ífovi, aby to vydal) nebo že maj rozhovor tam a tam (kterej jsi ty zařídil)?

Manafob: No, nedělal bych to, kdyby mě to nebavilo. Co se týče činností, které jsi vyjmenoval, tak je nedělám sám (kromě shánění koncertů a organizování turné). Podílíme se na chodu kapely všichni. Kdo zrovna nedělá, tak je mu to patřičně naznačeno :-) I když občas mám opravdu chuť se na to vybodnout, ale to asi každý při dlouhodobější činnosti.

21/ Jak jste spokojeni s ohlasy na nové album? Zatím jsem zaznamenal asi 4 recenze, z nichž hlavně chvála na Metalopolis mě docela překvapila...

Manafob: Ohlasy jsou celkem fajn a co se týče Metalopolisu ? také mě to příjemně překvapilo a hlavně bylo vidět, že to Reaper pořádně poslechl a rozebral. Toho si hodně cením, vždycky mě dovede naštvat recenze, kterou bych napsal během ?15 minut? a to bych nahrávku nemusel ani slyšet.

22/ Album Default se pyšní na metalové pole dosti netradičním titulním coverem. Kdo vymyslel ideu a kdo to zpracoval?

Manafob: No netradiční, možná ano. Každopádně je originální a má myšlenku. Celé to zpracoval kytarista a tuším, že přišel i s tím nápadem. Dotyčné ruce jsou taktéž jeho :-)

23/ Default má podle mého názoru nedeathmetalový zvuk ? je to podle vašich představ nebo je to daný vybavením studia. Co příště ? pujdete do stejného nebo namíříte jinam, případně kam?

Manafob: S tím bych nesouhlasil. Death metalový zvuk je to určitě, ale možná ne ten klasický, který by každý očekával, tzn. brutalita. Co se týče příští volby studia ? je to všechno ve hvězdách, ale jisté možnosti samozřejmě jsou.

24/ Je tajný, na kolik vydání Default přišlo a jaký je podíl kapely a labelu?

Manafob: Tajný to samozřejmě není ? každý si může spočítat kolik stojí výroba cd plus obalů. Výrobní náklady jsou cca pár desítek tisíc a samozřejmě největší položkou je následná reklama, která bude teprve probíhat. Podíl kapely a labelu je velmi flexibilní ? záleží na činnosti, každý dělá v čem je dobrý.

25/ Obě alba jste vydali u mistra Ífy. Jak jste s s tímto expertem spokojeni a jak se alba prodávají? Máte k dispozici čísla ohledně prodeje Follow? U Default je přece jen asi brzy, ale klidně se pochlub.

Manafob: Co se týče IFA rec. jsem spokojen. Jde o malý label a hlavně s Ifou je dohoda možná a komunikace také panuje. K odchodu by musel být hodně silný impuls. Follow se za dva roky celkem slušně rozšířilo. Něco z nákladu zbývá, ale je to zhruba to samé jako u ostatních kapel IFA rec. Default se za těch pár měsíců, kdy můžu hodnotit pouze prodej na koncertech, prodává hodně v pohodě.

26/ Jsme na konci ? obligátní dotaz number last ? co teď chystáte novýho, kam máte namířeno na koncertní štace, kdy bude další deska, kdy videoklip, poděkování za skvělý otázky a tak podobně?

Manafob: Co se chystá? No určitě teď propagace alba v Čechách a v zahraničí. Koncerty na podzim proběhnou u nás a doufám i v Německu, Rakousku a snad také v Itálii. Další deska nejdříve v roce 2007 a videoklip by se měl točit také na podzim. Díky samozřejmě za ?skvělý? otázky :-) a všem fans doporučuji navštívit náš web, kde je toho hodně k vidění!

www.fob.cz


Zveřejněno: 23. 09. 2005
Přečteno:
3429 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 01. 2006 22:20 napsal/a marty
no ty vole :)))
sakra chtel jsem si dat k veceri salat, ale asi si dam klobasu :)))) nejdriv ale....... aaaaaaaa uffff 1+1=3 :)))))))
29. 10. 2005 20:42 napsal/a MUF
F.O.B.
Dalších z mnoha homosexuálních, pseudointelektuálních a pseudoprogresivních shitů. Určitě to jsou veg(etari)ani.
27. 10. 2005 23:38 napsal/a Total Satan 666 666 666
Beránku,
proto, aby měli bezvýznamí přežvýkavci kde pindat, krafat a být xmíchu.
27. 10. 2005 22:12 napsal/a weronyka
pre Beranna
prave preto, aby ti, co sa im to paci, ju pocuvali a taki ako ty sa cudovali...
21. 10. 2005 23:06 napsal/a Berann
F.O.B.další zbytečná skupina
Další úplně zbytečná skupina.Proč takovýhle ničim nezajímavý hudební těleso existuje?