Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

Před půl rokem vyšlé album s předlouhým názvem Triotus, Tricephalus a Tribadism sklízí samé kladné recenze (jednu kladnou sklidilo i na Fobii).

O rozhovor jsem měl zájem už někdy v květnu, ale vinou nespolehlivé komunikační technologie došlo na povídání až nyní. Žádné dlouhé úvody, historii, diskografii atd. si přečtěte na webu kapely. Na dotazy odpovídali zpěvák a basák Doctor (Dr) a bicmen Pickard (Pic).

1/ Na úvod si neodpustím blbej dotaz týkající se spokojensti s aktuálním počinem, a to jak s hudební složkou, tak tou řekněme komerční. Čili ? jak dneska, kdy uplynul od natáčení téměř rok, hodnotíte nahrávku? Napadá vás nějaká významnější nepovedenost, nebo vládne všeobecná spokojenost? A co obchod ? jak se vrací prostředky do vydání vložené?

Dr: Zlepšovat by samozřejmě šlo kdeco. Jenže člověk by takhle mohl vylepšovat pořád do nekonečna, že, ale to by pak také nemusel nikdy nic vydat, že. Pro mě osobně je proces nahrávání natolik duševně náročná činnost, že bych asi ani nebyl schopen na desce pracovat déle než tomu bylo tentokrát. Po těch několika týdnech jsem si připadal jak přejetý parním válcem, dlouho se z toho dával dohromady, jenže člověk je nepolepšitelný a vidíš ? za 14 dnů nás čeká další nahrávací sešn. Na nahrávce samozřejmě jsou určité nuance, které jsme mohli ještě lépe vychytat, ale vyloženě nějakého kiksu si vědomý nejsem. Od toho jsme tam koneckonců měli hlavního dekiksátora Standu Valáška.

Pic: Já to moc radši nehodnotím, bylo to asi to nejlepší, co jsme/jsem byli/byl schopní/schopný ze sebe dostat. A právě protože, ač se tomu obden divím, nejsme dokonalí, tak má přirozeně ta deska svoje mušky, i když i ty jsou, věřím, spíše v oblasti rozdílu mezi úmyslem a provedením, než ve slyšitelných kopancích. Doufejme?

2/ Všiml jsem si, že recenzenti mají celkem problém s vaším stylovým zařazením. Já jsem z toho vybruslil sloganem ?agresívní melodický metal s chytlavými refrény?, ale někde jsem četl třeba doom metal (to snad nemohl dotyčný myslet vážně vůbec) či black metal ? jak to vidíte vy?

Dr: Nejen recenzenti. I my sami s tím máme problém. Nakonec se ale stejně všichni tak nějak shodnou, že jsme nezařaditelní, na což jsem teda ale pyšný, protože to znamená, že jsme si vykutali aspoň trošku vlastní místečko v metalovém světě.

Pic: Nevím, jestli na tom vůbec záleží. Dr. přinese nápad, nebo spíš celou věc hotovou, nějak se to zahraje, a je to. Zní to, jak to zní. Myslím si, že pravdu mají svým způsobem všichni, protože kousky toho a onoho tam většinou najdete. Puding je z mléka, cukru, vanilky a bůhvíčeho. SDOS jsou z hevíku, trashe, doomu, taky trochu vanilky, a ještě nějaké okrajové žánry na dochucení. Když něco poslouchám, tak je mým uším víceméně jedno, jakou nálepku na to kdo nalepil, hlavně že to hraje.

3/ Nedávno jsem vás viděl v televizi (samozřejmě Madhouse) a tam byl název alba přeložen do srozumitelnějšího jazyka ? leč já sklerotik jsem to zapomněl a třeba by to zajímalo i další nepolygloty ? tak co vlastně ta tři slova znamenají? Mají pro vás nějaký zvláštní význam?

Dr: Zhruba přeloženo: Erec piklos nemeci, hunar scepen kamos.

Pic: Co slova znamenají celkově? Words are violence, break the silence, come crushing in, into my little world?

4/ Ve stejném pořadu byl odvysílán také váš, předpokládám, první videoklip. Dneska vlastně kapely točí klip víceméně jen kvůli tomuhle pořadu ? co byste dělali, kdyby Madhouse zrušili dříve než byl klip hotovej? A co s ním zamýšlíte nyní ? objeví se třeba v dalším pořadu nebo na dalším albu jako bonus?

Dr: Je pravda, že Madhouse byl prvotním impulsem, díky němuž jsme se k tomu odhodlali. Nebýt tohoto pořadu, nemělo by většího smyslu se do takového projektu pouštět. Proto velké díky za Madhouse! Jaké budou osudy klípku do budoucna je jasné jen částečně. Určitě se objeví na připravované digipackové verzi alba. Minulou sobotu se klip objevil i v metalovém okénku Noci s Andělěm.

Pic: Klip je dobrý způsob sebeprezentace. Může jít do televize, může se rozšiřovat po Internetu, dá se vydat na multimediálních limitovaných edicích desek, může být jenom pro vlastní potěchu, či jako dárek vzdáleným příbuzným? těch aplikací by se určitě našlo víc. Madhouse je samozřejmě výborný pořad, prakticky jediný, který dává možnost zviditelnit se jinak nepodporovaným kapelám, a za to klobouček dolů; přesto věřím, že i bez něj by se ten klípek nějak uživil.

5/ Ještě ke klipu ? ten je docela netradičně pojatý. Kdo vymyslel hlavní ideu, kdo to zrealizoval a nakolik jste do toho jako kapela zasahovali ?

Dr: Celé to vymyslel, připravil, propracoval a zrealizoval velice talentovaný rejža Michal Kubíček, hlava pomazaná (tímto zdravím!!!). Měli jsme v zálusku dva potencionální tvůrce-umělce, ale na základě halucinace, kterou nám na jako návrh papíře přinesl právě Michal, bylo rozhodnuto. Vzhledem k tomu, že on sám poslouchá raegge, panovaly u nás z počátku, vlastně z prvopočátku, respektive z předprvopočátku, trošku obavy z celkového výsledného vyznění dílka. Tyto však byly naprosto liché, neboť  Michal je sice raegga-maffin, ale zato s hodně obskurní představivostí.

Pic: Dr. v zápalu boje zapomněl zmínit ostatní členy teamu, takže já bych si ještě dovolil vytáhnout na světlo Evu Hánělovou jako producentku, bez které by ta realizace asi byla nemožná?

6/ Můžeš prozradit, na kolik taková sranda, jako je natočení klipu, přišla a kdo to zaplatil? Myslíš, že se vynaložené prostředky vrátí, nebo jde spíše o udělání si reklamy a radosti?

Dr: Celková cena byla něco málo přes třicet tisíc, přičemž nejdražší položkou byl pronájem ateliéru a kamery. Platili jsme si to sami. Chtěli jsme si jednak udělat radost a jednak využít té skvělé možnosti, kterou Madhouse Michala Husáka na Óčku bezesporu je. A když už jsme se jednou rozhodnuli, že se do tohoto projektu pustíme, tak jsme do toho s tím, že když už, tak už. Čili - že když už tomu budeme věnovat ten čas a prostředky, tak chceme, aby klip trošku vypadal, aby byl reprezentativní a my nemuseli za pár let předstírat, že nikdy žádný nebyl. To se nám, myslím, podařilo. Jestli se vynaložené prostředky vrátí nevím, neřeším to. Ale kdo ví? V každém případě výborná tvůrčí zkušenost a poznání několika výjimečných lidí.

Pic: Jak se pozná, že se vynaložené prostředky vrátily? Já nevím. To bychom mohli zjistit jedině tím, že by klip někdo koupil a porovnali bychom výrobní a kupní cenu. Myslím si spíš, že opravdu jde o pokus zaujmout a přitáhnout pozornost lidí, a samozřejmě o tu výzvu spíchnout té naší kakofonii opravdu viditelné tělo a obličej.

7/ S uměním filmovým souvisí umění grafické. Vaše album se honosí velmi povedeným titulním coverem, takovým znepokojujícím. Myslel jsem, že je to kresba, pak mi někdo psal, že to je fotka. Jak jste tenhle motiv vybrali a co můžeš prozradit o autorovi Lordu Silverfallovi?

Dr: Tak z tohohle zase bude mít někdo radost (zdravím MG). Ten motiv našel Pikardův tatík na internetu na jednom serveru, kde se hodnotí různá dílka vytvořená v paintshopu nebo photoshopu, co já vím. My jsme v té době hodně tápali a neměli jasnou představu, jak by obal měl vypadat. No a tady to přišlo jako na zavolanou. Přes admina toho serveru jsme zkontaktovali autora - výše uvedeného Lorda Silverfalla - a domluvili se s ním na spolupráci.

Pic: No, někteří zženštile věděli, co tam nechtějí, ale nedokázali říct, co by se jim tam líbilo.

8/ Proč není na Triotu použito ?staré? logo? Na netu jste ho nechali na indexové straně, na další je zas trochu jiný ? jak to tedy vlastně teď je? Je podle vás logo pro kapelu důležité?

Dr: Logo jsme na obal nepoužili z toho a jediného důvodu, že jsme nechtěli zasahovat do tak hezkého dílka, jakým Silverfallův výtvor je. Působilo by zde rušivě. V žádném případě to však neznamená, že bychom se svého loga vzdávali. Naopak. Provází nás od prvopočátků (autorem je skvělý Václav Sklenička, jinak autor obalu našeho debutu,  obalů demosnímků atd.) a i nadále s námi zůstane. Momentálně s vydavatelstvím připravujeme digipackovou verzi Triota, která bude na bonusovém CD obsahovat jak nový videoklip tak obě dema z období před vydáním debutu. A proč to zmiňuji? Protože na titulce tohoto digipacku tentokrát logo bude. Ještě k té poslední otázce. Nevím do jaké míry je logo pro kapelu důležité, nicméně může být jedním z poznávacích znamení.

9/ Další podstatná věc ? zvuk nahrávky. Podle mě je na výborné úrovni, ze Šopy lezou v poslední době hodně podařené věci. Měli jste ve volbě studia jasno předem, nebo jste dělali nějaké výběrové řízení? Proč jste nešli znovu do Sharku, kde se natáčel Moon?

Dr: Jasno jsme před natáčením měli, neboť ještě než práce na nové desce vůbec začali, zrealizovali jsme se Standou Valáškem dva předprodukčním demosnímky, které nás jen utvrdili v tom, co už jsme stejně dávno věděli; totiž že Valášek je jen jeden a nemá smysl se hnát nikam jinam. Navíc Standa s námi vlastně spolupracoval už i při nahrávání našeho debutu před třemi lety, neboť v té době v Shaarku pracoval. Právě tam jsme ho poznali. A kdyby tam byl dodnes, volili bychom zase Shaark, ale ne kvůli Shaarku nýbrž kvůli němu. Mimochodem ?nýbrž? je moc pěkné české slovo. Srovnat s ním se dá pouze ?žebř?. A to eště težko.

Pic: Vzhledem k tomu, že nahrávání debutu jsem se kromě slinění neúčastnil, tak můžu hodnotit jenom Šopu. Když jsme se rozhodovali, kam půjdeme natáčet dema před Triotem, tak byli borci už v zásadě rozhodnutí, že to bude Šopa. Kvůli referencím, a taky kvůli tomu, že právě během nahrávání v Shaarku tam tehdy narazili na Staňu Valáška a zjistili, že s ním to tak nějak jde nejlíp (to jsou ve skutečnosti fámy, Staňa je hrozný zloun a svým drsným mlčením umí rozbrečet i ostříleného cynika). No, a Staňa Valášek = Šopa. Tam je to celé hlavně o náladě? to se nedá popsat. A navíc odtamtud leze super zvuk.

10/ Poměrně hojně koncertujete, takže můžete vybrat nějaký extra vydařený koncert v poslední době?  Máte nějaký koncertní sen, kde byste si chtěli zahrát ? země, festival? Jezdíte po koncertech i jako fanoušci?

Dr: Parádně vydařené bylo naše nevodotěsné vystoupení na Brutalu. Tam nám tak krásně zapršelo, že na to budeme jistě dlouho vzpomínat. Ostatně jsme historicky jedinou kapelou tohoto desátého ročníku, které měla to štěstí. Kam se hrabe ten májový deštíček, který zastihnul Dissolving of Prodigy (zdravím, kluci!). Kam se hrabe Bittner, to se nedá srovnat! Udělalo nám to trošku čáru přes rozpočet, protože jsme si na akci s sebou vzali fotografa, aby nám vystoupení a atmosféru zdokumentoval. A do toho ten chcanec. Kupodivu - přestože příval vody vyhnal až na pár duší (kterým tímto chci velmi poděkovat, že nás nenechali ve štychu a vydrželi s námi i přes tu slotu), tedy přestože vyhnal téměř celé obecenstvo, to se po chvíli začalo vracet navzdory oné nevodotěsnosti. To mi udělalo obrovskou radost.

11/ Nedá mi to, abych se trochu nevrátil do minulosti. Zpěvačka Magda odešla už před delší dobou ? víte kde teď působí nebo se na muziku vykašlala?

Dr: Na muziku se rozhodně nevykašlala, v tomto směru je hodně činorodá, když její současné kapely mají s metalem asi pramálo společného. Kde teď přesně působí nevím, ale určitě si jde cílevědomě za svým cílem ? zpívat a zpívat. Určitě to dotáhne daleko. Je ctižádostivá.

12/ Na albu v jedné skladbě zpívá Zuzka z Dying Passion ? proč padla volba právě na ní? Líbí se vám tvorba její domovské kapely? A obecně ? které kapely v Čechách považujete za nejzajímavější?

Pic: Moc domácí scény neposlouchám, hm, vlastně toho v poslední době celkově moc nenaposlouchám, ale když už, tak Vuvr, Anime, Dark Gamballe naživo, no a Rudé Kostry. To je podle mě nejlepší česká kapela, bez legrace.

Dr:  Zuzka má velmi charakteristický projev, krásně charismatický hlas, je to Paní zpěvačka a v neposlední řadě ? byla velmi ochotná a velmi nám pomohla. Velké díky, Zuzko !!! Z tvorby Dying Passion mám hodně naposlouchanou druhou studiovku, které se mi líbí moc. Jejich novinka se mi zatím do rukou bohužel nedostala. Setkáváme se také poměrně často na festech a musím říct, že i na živo je Zuzana naprostý suverén. Co se týká českých kapel, tak rád si poslechnu tak jsou to novější desky Root, počínaje albem The Book, dále Insanii a Sajlenty. Tož tak.

13/ Jaké máte kromě muziky koníčky ? oblíbené knihy, spisovatelé, filmy, sport, chlast atd??

Pic: Vyškrtávám sport a chlast. Literatura pro mě vždycky byla obrovským zdrojem relaxace a inspirace, a stejně tak film, ale je zbytečné vypisovat tady nějaké dlouhé seznamy, tak snad jenom to co mě oslovilo v poslední době: D.Simmons ? Ilium, Olympos, N.Stephenson ? The Baroque Cycle, z filmů Sin City, Válka Světů a samozřejmě SW Episoda III.

Dr: Vyškrtávám sport a chlast. Knížky: C. D. Payne: Mládí v hajzlu a Brian Lumley: Necroscope, jo a taky knížky týkající se letectví; z filmů zhlédnu kdeco, a to tak, že často a rád. Když si ale potřebuju dát od muziky oraz, tak vytáhnu barvičky, pidinářadíčko a stavím modely.

14/ Na závěr jedno žhavé téma ? jaký názor máte na kausu CzechTek?

Pic: Policie rozhodně použila nepřiměřenou sílu. Na druhou stranu větší než malé množství účastníků taky nebyli úplné ovečky. Nevím. Vyvstává otázka, proč drtivá většina festivalů undergroundové scény probíhá bez větších problémů, násilí, za vstřícné spolupráce organizátorů a bez nutnosti nasazovat vojsko policie. Ano, jistě, chlast bývá častým souputníkem ?rockera? na cestě k domovu z takovéhoto večírku, a vždycky se nějaký ten blbec najde, ale v zásadě mi připadá, že undergroundová scéna a její posluchači je věrná svojí HUDBĚ a chová se tak, aby nepoškozovala její pověst (nechme stranou politováníhodné paličské snahy našich severských BM sousedů) a akceptovanou image. I když tak před těmi 15ti lety tomu tak nutně nebylo. Možná underground, metal, nebo říkejte tomu jak chcete, už má svoji pubertu za sebou, a nevyhledává excesy, a možná, že techno scéna právě tou pubertou prochází a jako správný fyftýn zkouší, jak daleko se ještě dá zajít.

Dr:  Zamontovalo se do toho můj vkus příliš moc politiky, což je mě osobně velmi odporná záležitost. Nebýt před volbami, asi by nikdo nikomu nepotřeboval nic dokazovat a celá záležitost by měla mnohem volnější průběh. Policajti by rozdali pár pokut za špatné parkování a za týden by po akci neštěkl ani pes. Jestli ale pan premiér ještě před akcí vydal policii příkaz k důraznému zakročení a jestli teď v médiích tvrdí, že ani pořádně nevěděl co CzechTekk je, tak ať se jde vycpat. Z toho mám husí kůži a takového premiéra nechci.

15/ A na úplný závěr sdělte to, co byste chtěli všem sdělit a já se na to zapomněl zeptat.

Dr: Dík za prostor, zájem a otázky. Veškeré informace o kapele jsou dostupné na našich internetových sajtnách. Budete-li nás chtít podpořit, kupte si naše CD na stránkách našeho vydavatelství www.elysion.cz .

Pic: Music makes the people come together. Music makes the bourgeoisie and the rebels. 8-)

www.triotus.com


Zveřejněno: 07. 09. 2005
Přečteno:
3432 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 09. 2005 12:36 napsal/a Johan
pro Ifu
Zdravim te taky, jak jsem psal v uvodu, puvodne mel bejt rozhovor s touhle dobrou kapelou v kvetnu, ale meli problem s mejlem. Ted jsi s rozhovorem na rade ty:-)...
08. 09. 2005 07:37 napsal/a Ifa
Nu
konečně tady někdo udělal rozhovor. A navíc s tak dobrou kapelou. Zdravím johane...
07. 09. 2005 17:23 napsal/a weronyka
pre Pic-a
"Words are violence, break the silence, come crushing in, into my little world?" dobry postreh, Dave Gahan povedal velmi vela mudrych veci, ani o tom mozno nevedel... :-) tak Enjoy the Silence...
07. 09. 2005 16:31 napsal/a mirek
radost
Tak z tohodle zase mám radost (MG). Taky by bylo hezké slovo kulébrž, ale zatím je nutno najít adeqátní význam. Avizovaný klip lze stáhnout zde : http://www.elysion.cz/download/video/Light_Hates_Me.rar