Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Z NIČEHO NIC - Ježíš Kristus byl mimozemšťan CD 2005 - Cecek Records

Tohle CD se ke mě dostalo podivnou cestou jako lístky na jeho květnový křest ? z rukou asistentky ředitele firmy, která mě zaměstnává. Odměnou za spozoring bylo (kromě loga v bookletu) také jedno cédeso, které stejně jako lístky skončilo v mých rukou.

Strakonická kapela ZNN vydává patnáct let po založení první pořádné album. Pravda, z těch patnácti let fungovala pořádně akorát v letech 1989 ? 1993 a 2003 ? doposud, ale i v mezidobí odehrála pár koncertů při speciálních příležitostech. V aktivních letech sice vyšly nějaké nahrávky, ale na vlastní pěst. Tentokrát je pod vydáním podepsaný punkový king Cecek. Album má trochu provokativní název ? Ježíš Kristus byl podle jednoho z textů mimozemšťan s těžkou misí. Jenže netušil, co je lidstvo za chásku a tak frnknul od rozdělané práce, momentálně se prohání vesmírem a Zemi se vyhýbá velkou oklikou. Netradiční a vtipný text. Ani ostatní songy nemají špatná slova ? témata od frustrace, touze po samotě, kritiky kariérismu po slečnu živící se vlastním tělem. Vcelku solidně je zpracovaný i boooklet ? od titulního coveru s na kříži prchajícím Ježíšem po vnitřní koláž fotek z různých etap fungování kapely. Na styl hudby možná překvapí počet a druh sponzorů ? inu známosti dělají hodně.

A hudba? Už v reportu ze křtu jsem psal, že ZNN hrají starou školu punk bigbítu - model 77. Za nejlepší považuju song, který dal albu název, proti zbytku skladeb jej zpestřuje hostující flétna; ta zazní i v úvodu a závěru poslední skladby ? vykopávky, kterou jsem slyšel na jednom z prvních koncertů kapely v roce 1990 ve své rodné vísce. Líbí se mi i rychlejší Hrdinové ulice, Keybday s melodickým zpěvem, Kopretina s vokálem sekaným a dokonce dlouhými sóly. Naproti tomu utahaná Chci bejt sám mě zrovna moc nebere. Instrumentální výkony snesou tak akorát punkové nároky. Totéž se nechá říci o zpěvu. Honza zpívá jak mu zobák narostl a hlavu si s tím neláme. A že je to místy trochu falešně ? prostě punk. Co ale lehce nahrávku shazuje je zvuk. Většina dnešních punkovin už zní moderněji, čistě, nakopnutě - zato tohle je zvukovej pravěk.

Celkově průměrná nahrávka, která osloví hlavně punkové pamětníky a vyznavače staré školy. Kolik jich dnes je, to netroufám hádat.

Seznam skladeb:

  1. Tátův valčík
  2. Keybday
  3. Ruská ruleta
  4. Ježíš Kristus byl mimozemšťan
  5. Déšť jako zvuk vlaku
  6. Kdo jsem
  7. Hrdinové ulice
  8. Chci bejt sám
  9. Kopretina
  10. Kariéra
  11. Bonus: Děvka

www.znicehonic.cz


Zveřejněno: 30. 08. 2005
Přečteno:
3774 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář