Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Už tenhle čtvrtek (25.8.) vystoupí v ROCK CAFE norská irish-folk-punková formace, která potěší hlavně příznivce stylově více než spřízněných THE POGUES!

Nechali jste si je coby headlinera ujít na sobotním festivalu NATRUC v Kolíně? Chyba! Ale ne nenapravitelná ... V zájmu zachování hudebního rozhledu a dobré nálady byste u nás ve čtvrtek rozhodně neměli chybět, protože tahle divoká severská partička Vás dostane se vším všudy!

Start: cca 19.30

Vstupné: 130,-

Special offer: Pilsner Urquell Happy Hours - od 23.00 100 piv za 15,-!!!

Přijďte a buďte rychlí :) Těšíme se na Vás...

More info www.g-w-f.com  a www.rockcafe.cz

Greenland Whalefishers - biografie

Vznik norské skupiny ?Greenland Whalefishers? nás zavede zpět do roku 1993, kdy legendární The Pogues bez jakýchkoli pochybností stále kralovali na scéně, ještě před přívalem ?rádoby Pogues? kapel poloviny devadesátých let. Jejich zakladatelé ? zpěvák a skladatel Arvid Grov a multiinstrumentalista Gunnar ?Two Sheds? Grov - začali tou dobou pořádat jamování na motivy lidové hudby, která tehdy právě vyplnila závity jejich rock?n?rollových mozků. Thin Lizzy, Pogues, Dubliners, Waterboys a podobné kapely je inspirovaly k psaní vlastních písní. Byli brzy posíleni dalšími stejně naladěnými norskými muzikanty, kteří sdíleli jejich nadšení pro původní lidovou hudbu, nesenou tradičními irskými nástroji. I když kapelu opustilo několik členů, kteří nevydrželi příliš hektické tempo a skupina se střídavě potácela mezi skepsí z jejich odchodu a euforií z prvních úspěšných koncertů, udržela se pohromadě a už v roce 1994 byla schopna vydat svůj první singl ?Mary B. Good?.

Rok 1995 byl rokem, kdy se v Norsku vyrojily mraky irských hospod. ?Oni měli rádi naši muziku, my jsme měli rádi jejich pivo?. Koncerty se množily a optimismus nakonec zvítězil, takže si pořídili na půjčku první P.A. systém. Opět ale odcházejí někteří muzikanti a na jejich místo přicházejí další, někteří z nich se již rekrutují z rostoucích řad fanoušků. Skupina je ale ve skvělé formě a v roce 1996 vyráží na svou první zahraniční cestu ? do Newcastle v Anglii, kde hráli na palubě lodi. Někteří z muzikantů sice trpěli stálou mořskou nemocí, ale byl to úspěch. 

Ve stejném roce, doslova v předvečer nahrávání svého debutového alba ?The Mainstreet Sword?, vystoupili doma v Norsku před slavnými Dubliners a koncert se jim tak povedl, že někteří z ?Dubliňanů? si je přišli poslechnout a po koncertě spolu vypili ?pár? piv. Tento zážitek je všechny tak ?nakopl? že se nemohli dočkat nahrávání.

S nevyhnutelnou podobností s jejich vzory The Pogues, se Greenland Whalefishers zavedli (alespoň ve své domovině) jako nejlepší post-Pogues band. Hlas Arvida Grova zní tak podobně jako hlas Shane McGowana, i když je nutno poznamenat, že díky svému akcentu značně lépe artikuluje. Deska ?The Mainstreet Sword? se dobře prodávala a kapela koncertovala stále víc, což vedlo k odchodu houslistky. Nahradil ji 50ti letý a zkušený Odin Døssland.

V roce 1998 se vrátili do studia, aby natočili nové album. Místo toho ale, díky nepředvídatelným překážkám a těžkostem, ponorkové nemoci a dalším změnám v kapele, byly výsledkem jen čtyři nové skladby, které se objevily na EP ?T. Bell?s Blues?. Rok 1999 znamená útlum ? pár koncertů, spousta hádek, další odchody ? a skvělé manželky a kamarádky!

Zato rok 2000 znamená obrat o 180°. Je naplánováno anglické turné a to dává všem takový pocit optimismu, že musejí nosit sluneční brýle i v místnosti.

Teprve v roce 2001 skupina vydala své druhé album ?Loboville?, kterému krátce předcházelo další EP ?Johnny Lee Roth?. Ve stejném roce vyráží na první anglické turné ? Glasgow, Bradford, Birmingham, Hereford, London a Stoke, kde vystupovali po boku skupin jako The Real McKenzies nebo Dropkick Murphys. Toto turné znamená jejich definitivní usazení na evropské scéně ? od té doby pravidelně koncertují po Skandinávii, Německu, Polsku atd.

Během roku 2003 kapela absolvovala polské a také další anglické turné, ale hlavní pozornost byla upřena na nahrávání nové desky. Výsledkem je poslední album ?Streets Of Salvation?, které vyšlo 1. listopadu 2003. Ve stejné době byly starší CD Greenaland Whalefishers vydány v Itálii, Německu a Japonsku.

V roce 2004 se věhlas GWF rozšířil do dalších koutů světa: GWF se již napevno zabydleli na anglické scéně (což už samo o sobě vypovídá o kvalitách kapely) a odehráli zde další turné. Skupina byla také pozvána ke koncertům do vzdáleného Japonska a také do ČR, kde odehrála úspěšné koncerty v Ostravě, Zlíně, Praze a Plzni. Koncem roku vyšla v Japonsku speciální kompilace hitů GWF pod názvem ?Unreleased in the East?. Letos kapela vystupovala také společně se svým dávným vzorem Shane MacGowanem.

Kromě uvedených vlastních CD a EP vyšly skladby Greenland Whalefishers na těchto kompilacích:

  • ?Mentos? - 1998
  • ?Genetic Mutations vol. 1? ? 1999
  • ?Punk Shit vol. 1? - 2001
  • ?Rustic Trad / It Came From The Barn vol. IV? ? 2002

Sestava:

  • Arvid Grov - zpěv
  • Gunnar "Two Sheds" Grov - mandolína, banjo, buzuki
  • Trond Olsen - kytara
  • Terje Schumann Olsen - basa
  • Agnes Skollevoll - flétny, tin-whistle
  • Odin Døssland - housle
  • Ørjan Eikeland Risan - bicí

Další informace o skupině je možno najít na její website www.g-w-f.com


Zveřejněno: 22. 08. 2005
Přečteno:
3515 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář