Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

CD/LP 2020, Amor Fati Productions / black metal / USA

Denně nám chodí do mailu možná desítky promáčů, těžko je všechny jen zaregistrovat, natož jim věnovat výraznější pozornost. Občas ale přijde něco, k čemu má člověk tendenci přilnout, ačkoli třeba dosud neslyšel jméno dané kapely. Přesně tak to u mě bylo s HÄXANU. Přimlouval se za ně fakt, že si je pod křídla vzal německý label Amor Fati Productions – s tím mám dobré zkušenosti například v případech CULT OF ERINYES, GOAT TORMENT nebo PHARMAKEIA. Zvědavost probudil také fakt, že u HÄXANU jde o tak nový projekt, že ani zatím nemá své místo na známé metalové encyklopedii.

Ale hlavně jsem jim dal šanci proto, že za nimi stojí Američan Alex Poole, který má prsty v mnoha kapelách, které patří k mým oblíbeným. Zmíním například CHAOS MOON, jejichž „Eschaton Mémoire“ z roku 2017 je skutečně výborným dílem, nebo SKÁPHE, kteří se více než do melodií noří do hlubin black metalového žánru, ale činí tak za pomoci technické vyzrálosti a umu, což dokládá i fantastická kolaborace s islandskými WORMLUST z loňského roku. V neposlední řadě je Poole kytaristou chce se mi říci až legendárních KRIEG, kytaru drtí také v MARTRÖĐ nebo GUĐVEIKI, prostě samá vynikající jména.

V takovém případě už black metalovému nadšenci srdce zaplesá. Poole se na „Snare of All Salvation“ postaral o veškeré instrumenty, pod vokálem a lyrikou je podepsán jakýsi L. C. Ani s přihlédnutím k ostatním Poolovým projektům mi nenapadá, o koho by mohlo jít.

Pokud máte v merku zmíněné CHAOS MOON, tak vám s prvními kytarovými riffy bude jasné, odkud vítr vane. „Snare of All Salvation“ otvírá zhruba minutové intro, s „Materia Prima“ se už ale HÄXANU vytasí s nesmírně pravověrným přístupem k žánru. Tohle je black metal, do kterého není dán přístup jakémukoli jinému stylovému okořenění, zároveň se ale vyznačuje obrovskou chytlavostí. Deska prostě drží pozornost už tím, jaké melodie z rukávu Poole sype. Upřímně, právě „Materia Prima“ je hitovka jako prase a když se rozjede riff ve sloce, nevěřím tomu, že už nebrnkáte imaginárním trsátkem o svůj pupek!

Co je totiž jednoznačně ku dobru HÄXANU, a ostatně logicky i dalším Poolovým projektům – má hodně svojský styl kytarové hry. To je něco, čím například okamžitě zaujmou tací INQUISITION, tím vlastním přístupem ke kompozici, k samotné hře na nástroj. A u HÄXANU je to podobné. Kytary jsou takové trochu ukňourané, jakoby v melodiích lehce promlouvaly, občas se hezky prolínají, někdy jsou okořeněné klávesovým podkresem. Hlavně ale – těch melodií je na „Snare of All Salvation“ vskutku hodně, v podstatě by se jimi dala nazvat většina riffů, ale absolutně nejsou vlezlé, otravné.

Nemá cenu se moc rozepisovat o jednotlivých skladbách, zhruba třičtvrtěhodinové dílo pluje většinou v hodně totožných tendencích, ale nenudí. Základem je prostě black metalové svojské trylkování s poměrně standardními bicími, basou nepříliš výraznou, ale plnící účel a někdy se i kytarovou hradbou prodírající. Občas se zpomalí, zahraje na akustickou strunu (viz pětka „Anima Mundi“), ale jinak to jede a jede. Ale nečekejte zběsilé 300 bpm blastování, tohle je skutečně jiná záležitost. Upřímně moc nevím, k čemu jinému HÄXANU přirovnávat, než k jinému projektu masterminda CHAOS MOON, ale kdybych měl říct, co mi občas poslech evokoval, tak blackmetalovější počiny BLUT AUS NORD. Hodně to asi dělají ty kytary. Vokálně se L.C. drží v ryčivé poloze, občas zkusí i trochu vyřvávaný hlas, například v „Sulfur, Salt, Mercury“ nebo „Snare of All Salvation“.

Co je ale nutné samostatně zmínit, je závěrečná titulní věc „Snare of All Salvation“. Ta má totiž přes 17 minut, což se v některých případech může jevit jako nestravitelné sousto, které zákonitě musí obsahovat slabší místa. Podle mého skromného názoru je to ale nejlepší věc na desce! Hraje si s náladami, s atmosférou, občas je repetitivní, občas překvapí, ale sakra, za 17 minut na mě nepřijde pocit, že „tohle by tam nemuselo být“. A pasáž od 3:42, kurva to je síla!!! HÄXANU umí zvolnit v pravou chvíli, aby nám to pak zase hezky vmetli do ksichtu.

Tato sázka na nejistotu se vydařila na výbornou. Pokud máte rádi materiál věrný black metalovým základům, který ale určitým způsobem zároveň vybočuje, podle mě nebudete zklamáni. Připočtěte si k tomu krásně vyvážený zvuk, naprosto poplatný tomu, co HÄXANU hrají, a vychází z toho výborný debut a další jméno, které bude nutné sledovat v budoucnu.

Seznam skladeb: 

  1. The Pale 
  2. Materia Prima 
  3. Sulfur, Salt, Mercury 
  4. Smaragdina 
  5. Anima Mundi 
  6. Snare of All Salvation

Čas: 44:23

Sestava:

  • L. C. - vokály, texty
  • A. P. - všechny nástroje


Amor Fati Bandcamp
Amor Fati Facebook


Zveřejněno: 31. 03. 2020
Přečteno:
4100 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář