Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
LLYR

Představuje se mladá thrashová kapela z obce Štítná nad Vláří - Popov na Zlínsku.

​Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Kapela byla založena v roce 2015 Frantů Tkadlecem a bývalým bubeníkem Danem Stejskalem. Jestli se tomu tak dá říkat, hrát jsme v podstatě neuměli a ani jsme neměli pořádné nástroje, první „bicí“ byly kýble přelepené izolepou, bylo nám v té době asi třináct. REFORE jsme si začali říkat až koncem roku 2016. Název vymyslel první bubeník Dan, ale nějaký význam za tím asi nehledej.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

V aktuální sestavě jsme od konce roku 2018, kdy se k nám přidal kytarista Matěj Fišer (až po vydání debutového EP), ten je jediný, kdo před námi hrál v nějakých kapelách; WARHOLL a SEPARATION OF SILENCE, na kytaru hraje asi přes 10 let s větší pauzou (takže asi 6 let). Bubeník Dominik Šuchma se k nám přidal koncem srpna 2018, kdy měl asi týden na naučení celého setu, který jsme s ním poprvé odehráli na Metal Madness v Sušici. Na bicí hraje zhruba 6 let. Karel Chromáček chytil basu do ruky poprvé v roce 2017, kdy začal rovnou trénovat věci, které jsme za pár měsíců začali hrát na našich prvních koncertech. Franta Tkadlec hraje na kytaru asi 6 let a zpívat začal až v roce 2015. 

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

V létě 2018 jsme se zúčastnili soutěže mladých kapel na Barrocko festu, kde jsme vyhráli dva dny v GM Recording studiu zdarma, což byla příležitost konečně něco nahrát. 
Prvně jsme vlastně vůbec nevěděli, co si od nahrávky představujeme, nikdo z nás před tím nějaké extra zkušenosti s nahráváním vlastních věci neměl, zpětně bysme si tedy nějaké věci představovali jinak i co se týče zvuku, ale to uplatníme až na nové nahrávce, šlo hlavně o to nahrát nějaký materiál, abychom se měli s čím prezentovat. První press (vlastní náklad – 150 kusů) už je vyprodaný, dalších 300 kusů bylo vyrobeno při  znovuvydání u Support Underground, kam jsme se dostali začátkem roku 2019, a čehož si hodně vážíme. Původní vydání se prodávalo za 100 kč a druhé vydání prodáváme za 160,-, to je pořád dostupné na koncertech i v distru Support Underground, popřípadě k objednání přes kapelní e-mail.

Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Texty byly prvně české s postupným přechodem na angličtinu a u té se taky zůstalo, je to z toho důvodu, že bysme chtěli trochu pozornosti i v zahraničí a tam s češtinů moc šancí není. S anglickým textem se nám i lépe pracuje. Na EP texty napsal Franta, po příchodu do kapely začal texty psát i Dominik společně s Frantou. Co se témat týče, převažuje u nás pohled na společnost, na svět, tak jak to vidíme vlastníma očima, sem tam se něco pohybuje i okolo pocitů z daných věcí. Máme rádi vážnější témata.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Autorem loga je Franta, nakreslil jej hned při přejmenování kapely, to následně prošlo jen pár drobnýma kosmetickýma úpravama. Co sa obalu týče, ten nám nakreslila a s celým bookletem zkompletovala Karolína Černíčkova, které jsme za všechnu tu práci moc vděční a děkujeme za to. Na webu pracujeme, ale jsme docela líní (úsměv), takže to ještě chvíli potrvá, každopádně spravujeme Facebook, Instagram a Bandcamp. Grafika je pro nás hodně důležitá, na novém albu se chceme s přebalem posunout zase někam jinam, tak doufáme, že to dobře dopadne. To se ovšem kapele, jejíž logo nejde přečíst, těžko věří. (úsměv)

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Za vzory a inspiraci bysme předně určitě zmínili starů METALLIKU a starů SEPULTURU. Dále mezi kapely, co na nás měly veliký vliv, patří určitě DEATH, SLAYER, tych kapel je převelice, z české scény například EXORCIZPHOBIA nebo KRABATHOR, každý člen kapely by si vybral určitě víc ze svojí vlastní inspirace, tady vybíráme spíše jako celek.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Na pár stránek jsme album posílali, ale buď se nám nedostalo odpovědi a nebo nebyl zájem, jelikož to bylo pouze EP a CD nebylo lisované, tak jsme to pak zabalili. Potom ovšem přišel Koník ze Support Underground, který tohle všechno řeší, takže už jsme se tomu moc nevěnovali. S debutem to ovšem možná budeme zkoušet znovu.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Přesný počet koncertů asi nevíme, to nikdo nepočítá. (úsměv) Ale kapela koncertuje od roku 2017 a od té doby se už toho cosi objelo. Povedených koncertů bylo víc, co považujeme za odrazový můstek, tak nám přijde Fishfest v Praze, který pořádali ogaři z CBF (za to jim děkujeme!). Díky tomuto koncertu jsme se ukázali v Praze a všimlo si nás dost podstatných lidí a mimo jiné nám i pomohl dostat se k Support Underground. Velká paráda byl i set na Metalgate Czech Death Festu 2019, kde jsme zaskakovali za EXORCIZPHOBII taky Kafest nebo Bugrfest, to jsou výborné akce se super liďama. Takhle vypichnout nějaké akce je těžké, ale když je dobrá atmosféra, liďom sa naša muzika líbí a podpoří nás koupí našeho merche, tak považujeme akcu za velice povedenů.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Určitě, je to jeden z našich cílů a taky jeden ze snů, tak doufáme, že to v budoucnu klapne a ne jednou. Každopádně stojíme nohama na zemi a víme, že díru do světa neuděláme. Tak jde jen o to si něco splnit.

Plány do budoucna...

Makáme na nových věcech pro debutové album, které doufáme, že vyjde na přelomu roku 2020/2021. Jsou i nějaké větší plány na začátek léta 2020, to se ale zatím vše domlouvá. A potom určitě víc koncertů, pokusit se zase o něco víc  zviditelnit a posunout se dál. Plánů je hodně, ale všechno chce svůj čas.

Snad jsme toho nevypsali hromadu. (smích)

Byla to pro nás čest!  
Díky, REFORE!

RECENZE

Facebook
Bandzone


Zveřejněno: 21. 03. 2020
Přečteno:
5802 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář