Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

Okolnosti vydání knihy spíše umělecké než hudební jsme probrali s překladatelem a vydavatelem v jedné osobě.

Název Heavy Music Artwok MASTERPIECES 2018 mnohé napovídá, pohled na obálku knihy dává rychlou odpověď a první otevření této publikace vše vyjasňuje. Tedy vyjasňuje to, že jde o atlas obalů (úsměv). Vše další, co s českým vydáním unikátní knihy souvisí, doplňuje Ondra z MetalGate.

Ahoj. Jak stará je tradice vydávání publikace s přehledem těch nej… obalů nahrávek z oblasti tvrdé muziky? Kdy vyšel první díl a jaký má projekt ve světě zvuk?

Ahoj tobě i čtenářům. MASTERPIECES mají aktuálně tříletou tradici, jelikož první díl této série vyšel v roce 2017. Nutno ovšem zároveň podotknout, že britské vydavatelství Heavy Music Artwork, které za tímto projektem stojí, se obdobné prezentaci kvalitních počinů v rámci metalové grafiky a výtvarna věnuje už od svého založení v roce 2012 jen s tím rozdílem, že první čtyři roky jejich existence se toto odehrávalo online. Tištěná média, konkrétně magazín a knihy, přišla v roce 2016. Co se ohlasů ve světě týče, já jsem zaznamenal jen pozitivní. 

Kdy a jak se urodila myšlenka na vydání knihy v češtině?

Jak to tak v MetalGate bývá víceméně náhodou v březnu 2019. Tehdy jsme měli těsně před vydáním českého překladu knihy Non Serviam, tedy memoárů ROTTING CHRIST, a já jsem jednoho dne na sociálních sítích čirou náhodou narazil na příspěvek amerického psychedelického tandemu INSECT ARK, který se týkal právě toho, že je obal jejich desky „Marrow Hymns“ uveden v knize jménem MASTERPIECES, která byla prezentována coby metalové výtvarné „best of“ za rok 2018. A jelikož mám k výtvarné estetice obecně blízko, zaujalo mě to natolik, že jsem si začal zjišťovat podrobnosti, a záhy si knihu objednal. Po jejím přečtení mi pak bylo okamžitě jasné, že právě tohle je horký kandidát na náš další knižní projekt. Takže hned v dubnu jsem kontaktoval Heavy Music Artwork a jal se vyjednávat o licenci na české vydání. 

Máš představu, v kolika jazycích katalog nejlepších coverů roku 2018 vyšel? Dá se v případě českého vydání mluvit o určité exkluzivitě, nebo je běžné, že je dílo k mání ve finštině, norštině, němčině, albánštině nebo co já vím bulharštině? (úsměv)

Možná to bude překvapující, ale zatím jsem nenarazil na informace, že by cokoliv z toho, co Heavy Music Artwork vydali, vyšlo i v jiném jazyce než v angličtině. Je tedy možné, že naše vydání je vůbec první cizojazyčnou verzí. 

Jak složité bylo licenční vyjednávání? Měl anglický vydavatel striktní požadavky na dodržení vizuálu, kvality papíru apod.?

Vyjednávání bylo standardní. I my jsme měli od začátku zájem co nejvíce dodržet formu a provedení originálu, čili v tomto smyslu nebylo moc co řešit. Pomineme-li český text, hlavním rozdílem mezi českou verzí a originálem je vazba, která je v případě originálu pevná, v případě našeho vydání brožovaná, což jsme zvolili především proto, že v ČR je zvykem vydávat takovéto umělecké antologie nebo monografie kratšího rozsahu, co do počtu stran, právě jako paperback. Sazbu české verze nám navíc dělali přímo Heavy Music Artwork, takže tím už vůbec nebyl problém dodržet nějaký jejich kánon a de facto se řešili hlavně technikálie typu české diakritiky v použitých fontech.   

Posílali jste českou verzi knihy do Anglie? Byla nějaké odezva?

Ano, samozřejmě poslali. Ovšem vzhledem k tomu, že je tahle zásilka ještě na cestě, zpětnou vazbu z Anglie zatím nemám. Doufám ale, že se bude Heavy Music Artwork líbit. 

V jakém nákladu jste knihu vydali? Asi o ni nebude tak velký zájem jako o Knihy kovu nebo historii ROTTING CHRIST… takže je na místě opatrnost?

Určitá míra opatrnosti je na místě vždycky. Zde se spíše nabízela otázka, pro jak široký okruh v rámci metalového publika jsou MASTERPIECES vlastně určeny. V každém případě jsme knihu vydali ve 100 kusech, a když na to přijde, dotisk se dá udělat vždy. 

Dílem roku je podle kurátora přehledu „Firepower“ JUDAS PRIEST. Neříkám, že jde o nevzhledný cover, ale řada jiných, jež se v knize objevily, se mi líbí víc. Myslíš, že v tomto případě sehrálo roli i to, že jsou JUDAS PRIEST legendami a navíc pochází z Anglie, tedy země, v níž sídlí vydavatelství, které knížku vydalo?

S tou Anglií bych neřekl (pro porovnání, v MASTERPIECES 2019 je dílem roku obal „Distance Over Time“ od DREAM THEATER), ale ikonický statut JUDAS PRIEST v tom klidně mohl sehrát roli, stejně tak jako jistě řada dalších faktorů včetně toho, jak jsou nastavená kritéria pro výběr a taktéž subjektivního vkusu kurátora. Co do množství motivů na vyobrazení může být „Firepower“ v porovnání s ostatními spíše minimalistický, ale na druhou stranu je to přímočarý a jasně pochopitelný obal, který není třeba nijak dlouze dešifrovat. Ono, jak který obal komu sedne, je nakonec stejně vždycky záležitost subjektivního vkusu jednotlivce, což ostatně platí i pro hudební obsah. 

Můžeš uvést svého osobního favorita, nejoblíbenější cover a vysvětlit, proč právě ten?

Osobního favorita úplně nemám, spíše takový osobní výběr děl, která mě zaujala hlavně kombinací obsahu a provedení. Například „Crépuscule Funeste II“ a „Et Il N’y Aura Plus de Nuit“ od Vincenta Fouqueta jsou fascinující zátiší, která kombinují surrealistický obsah a fotorealistické provedení (něco na ten způsob, jakým tvoří Seth Siro Anton, ačkoliv on se zaměřuje hlavně na figurální motivy). Z obalů pak např. „II“ kapely DUNBARROW, jehož autorem je Alessandro Sicioldr Bianchi, jelikož tento mi evokuje starý vlámský obraz. Obdobně klasické provedení, ovšem v kombinaci s výrazně symbolistickým obsahem, má taktéž obal „Self-Extinction“, který vytvořil Ettore Aldo del Vigo pro INHUMANKOND. Dále mohu zmínit Jeffa Grimala (obal „Æthra“ kapely GOROD), jehož velmi svébytný vizuální styl mám rád už od první desky THE GREAT OLD ONES (kde ostatně i hrál), nebo Mortena Grønnegaarda, jehož obal desky „Sword and Scythe“ pro kapelu RISING má pozoruhodně muchovský nádech. V mém výběru nesmím samozřejmě opomenout ani Maartena Donderse, už proto, že právě jeho obal k „Marrow Hymns“ od INSECT ARK mě na celou věc přivedl (i jinak je to nádherně fantaskní malba).      

Nevím, jestli jsi před tím, než se ti kniha dostala do ruky, znal všechny zastoupené kapely – já tedy ani náhodou. Ale při listování jsem si ty neznámé pouštěl a objevil několik zajímavých, které se mi trefily do vkusu jak po výtvarné, tak po hudební stránce. Stalo se ti něco podobného, našel jsi nové oblíbence?

Ani zdaleka jsem neznal všechny zastoupené kapely, čili v tom jsme na tom stejně. Nové oblíbence jsem zatím nenašel, ale hlavně proto, že doposud nebyla moc šance se podívat i na hudební stránku těch uvedených kapel, které mě zaujaly vizuálním provedením své desky. Každopádně rád bych si některé z nich poslechl. 

Do publikace se vešly obaly dvou našich kapel, MASTER´S HAMMER a INFERNA. Myslím, že by se  v ní neztratily ani další tuzemské práce – zrovna nahrávky vydávané MetalGate se mohou kvalitními přebaly pyšnit. Myslíš, že je reálné do publikace další české kapely protlačit? Tušíš, jak probíhá výběr – bombardují firmy či kapely vydavatele s cílem ukázat na sebe v jeho knize?

Zda je to reálné nevím, ale minimálně za zkoušku by to určitě stálo. Jaká jsou kritéria pro výběr, žel, nevím. Je klidně možné, že se stoupající popularitou Heavy Music Artwork jim kapely a labely posílají ukázky obalů desek, ať už pro MASTERPIECES, nebo pro obdobnou sérii MONOCHROMES, ale i tak bych řekl, že prvotní impulz vždycky vyjde od HMA. Jinak díky za kompliment. Jsem velice rád, že minimálně kapely z naší stáje neodbývají vizualizace svých desek. Jsem totiž toho názoru, že obal je stejně důležitý jako hudební stránka alba, protože je stále mnohdy tím prvním, na co potenciální posluchač narazí, a tudíž by neměl být odfláknutý. 

Myslíš, že by bylo reálné vydat podobně laděnou knihu věnovanou tuzemské scéně? Asi by to nešlo každý rok, ale udělat třeba přehled za deset let by nemuselo být nezajímavé… Příští rok by se hodilo zmapovat roky 2011-2020, ale ani návraty do minulosti by nebyly v podobě předchozích desetiletek marné...

Abych pravdu řekl, taky mě to napadlo, takže reálné to i může být. Jednou z klíčových otázek je samozřejmě, zda-li by o takovouto artovou publikaci věnovanou čistě domácí scéně byl mezi českými metalovými fanoušky dostatečný zájem, ale soudě dle MASTERPIECES se tu jistá šance nabízí. Určitě by to ale nebyla každoroční záležitost. 

S knižní produkcí máte v MetalGate dobré zkušenosti, hlavně Knihy kovu I až III se myslím slušně prodávaly, snad i historie u nás hodně populárních ROTTING CHRIST. Dá se srovnat prodej knih a CD? Je rozdíl propastný, nebo se cédéček prodává podobné množství jako knížek?

Řekl bych, že na nějakou obecnější komparaci je ještě trochu brzy vzhledem k tomu, že vydávání CD se věnujeme podstatně déle něž vydávání knih. Na druhou stranu je dlužno dodat, že ty knihy, které jsme doposud vydali, si, stran prodejnosti, vedou velmi dobře, možná dokonce trochu lépe než CD, což může být dáno tím, že takováto literatura tady doposud vesměs chyběla. V případě trilogie Kniha kovu je to navíc záznam dobového dění, který je unikátní tím, že sami čtenáři ho mohli být účastni, sami tedy mohli být aktéry toho, o čem se tam píše, díky čemuž na to rádi zavzpomínají. 

Jestli mě paměť neklame, měli jste shop na prodej digitálních formátů, ale nevím, v jakém je nyní stavu a zda se touto formou prodávaly i vámi vydané knihy? Jsem stará struktura a knihy čtu jen na papíře, ale mladší ročníky asi dávají přednost čtečkám… u Knih kovu bych elektronický formát pochopil, ale u artového produktu Heavy Music Artwok by mi to asi přišlo divné… Jak to vidíš ty?

Měli, ale ten už dávno skončil díky změnám v legislativě, která se týká prodeje digitálního obsahu v rámci EU, načež jsme si museli najít jiné kanály pro tento typ distribuce. Knihy jsme do toho ale zatím nezahrnuli. V tomto jsme také spíše konzervativní a dáváme přednost papíru. Navíc je pravda, že u artové publikace typu MASTERPIECES by digitální verze nedávala smysl. Takovouto knihu musí mít člověk fyzicky v ruce. I v tom je její kouzlo. 

Vyšla už ve Velké Británii přehlídka obalů za rok 2019? Budete uvažovat o jejím případném vydání v češtině a založení nové tradice?

Ano, vyšla, a to letos v lednu. Uvažovat o tom určitě budeme a doufám, že nejen o MASTERPIECES. V katalogu Heavy Music Artwork je totiž řada dalších obdobně skvostných artových publikací a já bych byl velice rád, kdybychom mohli alespoň většinu z nich představit domácím čtenářům. 

Máte na letošní rok v plánu vydání nějaké další knihy?

Máme. Pokud vše půjde dle plánu, nabídneme do konce roku ještě čtyři další knižní tituly, z čehož dva se budou týkat domácí metalové scény a dva budou licencované překlady zahraničních publikací. Víc s dovolením zatím neprozradím, ale jako obvykle se zavčas všechno podstatné dozvíte. 

RECENZE

www.metalgate.cz


Zveřejněno: 22. 03. 2020
Přečteno:
3945 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář