Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

29. 2. 2020, Praha - Futurum

Opat:

Z trojice kapel, které vyrazily na Europe Under the Black Death Fire Tour, mě osobně lákala ta nejmenším logem na plakátu uvedená. Pro polské black/deathery HATE mám dlouhá léta slabost, každou jejich desku si poslechnu rád, nejinak je tomu s poslední "Auric Gates of Veles". Samozřejmě také death metalovou legendu SUFFOCATION si dám naživo vždy s chutí a BELPHEGOR, ač je doma příliš nesjíždím, mě onehdá na Brutal Assaultu v odpoledních hodinách rozsekali zejména zabijáckým zvukem. Takže sestava turné fajn, nakonec se rozrostla ještě o dvě neznámé bandy, což mi přišlo trošku zbytečné, ale což...

První z nich byli švédští melodic death/thrasheři CARNOSUS, kteří sice večer otevírali, ale o úplně nízké účasti publika se hovořit nedá. Naopak, technicky zdatným muzikantům přihlíželo poměrně pěkné množství lidí. Zejména jeden z kytaristů se prezentoval skutečně výtečným výkonem, sóla dával naprosto s přehledem. Některé pasáže měly docela sílu, občas se pánové ponořili i do blackovějších vod, ale ruku na srdce, nic nového hudba CARNOSUS nepřináší. Trochu otravný mi přišel vokál, až moc do core, ale na rozjezd ok.

Následující BETRAYAL se sice na metalové encyklopedii profilují jako ryze death metalová záležitost, ve skutečnosti ale spojují dosti moderny, blacku, občas thrashe... no v podstatě sám moc nevím, kam je zařadit. Chvílemi nepostrádali atmosféru, následně se vytasili s deathcorovým vyzněním. Nebylo to špatné, ale trochu mi přijde, jako by Němci nevěděli, co chtějí vlastně hrát. Nutno říct, že BETRAYAL už sledovalo řádně zaplněné Futurum, že jsem se až obával, co přijde na headlinery.

Pódium při zvukovce HATE zahalily atmosférické mezihry, červeně podbarvené lebečky na stojanech už se skvěly, a po nedlouhém soundchecku už se čtveřice z Varšavy vytasila s "Into Burning Gehenna" z tři roky starého alba "Tremendum". Zvuk byl naprosto precizní a HATE fakt nebylo co vytknout. Absolutně precizně zahrané vystoupení s vynikajícím Adamovým vokálem. Překvapivé trochu bylo, že z novinky zahráli jediný song "Sovereign Sanctity", víc prostoru dostalo například moje nejoblíbenější "Erebos" - když na závěr setu vytáhli stejnojmenný vál, tak jsem byl u vytržení. Zajímavostí je také jedna věc - za bicími seděl session member Daniel Rutkowski, přestože na turné byl i stálý člen HATE Pawulon... jenže ten dal přednost zaskakování BELPHEGOR. No Daniel (VIRGIN SNATCH, ex- EMBRIONAL) to tam nasázel neskutečně, dost možná lépe, než to dává permanentní člen kapely. A považte - je mu 21 let. Futurum ale zmasakroval řádně, stejně jako celí HATE, kteří se jeví být v opravdové formě. Jen škoda, že hráli na bicí soupravu postavenou před zatím zahalenou sestavou dvou hlavních kapel, tím pádem sice měli pověšenou plachtu, z ní ale byl vidět jen horní střípek. To je ale takový detail, jinak šlo o vynikající vystoupení, za mě nejlepší toho večera. HATE také představili zbrusu novou skladbu, podle informací přímo od Adama se jmenuje "Perun Rising", jež značila, že posun Poláků k black metalovému vyznění bude i nadále pokračovat.

SUFFOCATION jsou jistota, ještě jsem nezažil jejich koncert, který by byl zklamáním. Za hoďku si odehrají to svoje, zdá se, že je to pořád velmi baví, Terrance Hobbs do publika neustále sype úsměvy, pohoda. Když zazní staré fláky jako "Infecting the Crypts", "Liege of Inveracity", "Pierced from Within" nebo "Thrones of Blood", pořád to zabíjí. Ale ani novější věci nezůstávají pozadu. Hodina je sice až dost, ke konci už se to zdá být pořád stejné, ale kvalita to je a instrumentální schopnosti lze jen obdivovat. Při u SUFFOCATION obvyklém losování vokalisty tentokrát padla volba na bubeníka DISGORGE Rickyho Myerse, který se s hlasovými polohami popasoval bez problémů a gestikulací očividně napodoboval legendárního Franka Mullena, který se se Suffo live objeví na Brutal Assaultu. Jako celek to znělo dobře, zvuk byl výborný, drtilo to, je tu ale jedno velké ALE... Proč, sakra, kapela jako SUFFOCATION, má zapotřebí třikrát za song pustit bassdrop. Je to snad nějaký vyprcaný deathcore? To jsem fakt nepochopil tohle... jinak ale Američané znovu za dobře.

Možná trochu neočekávaně se headlinerem tour stali rakouští neznabozi BELPHEGOR. Přeci jen by si to asi zasloužili víc SUFFOCATION, ale co... Až na výjimky, například album "Bondage Goat Zombie", BELPHEGOR doma moc nejedu, ale před pár lety v Josefově mě dost rozsekali zejména díky masivnímu zvuku. Říkal jsem si, že v klubu by to mohlo zabíjet, ale zas taková síla to nebyla. Ona totiž hudba Helmuthovy družiny není, když na to přijde, až tak zajímavá, a jenom divadlem se to také uhrát nedá. Když to srovnám i s HATE, tak BELPHEGOR prostě nějaké extra silné nápady, riffy, chybí - tak nějak to jede v jedné linii a nic navíc. Zahrané to je dobře, ale nějakou hudební extází to neprýští. Ze starších věcí dali například "Lucifer Incestus" nebo "Belphegor - Hell's Ambassador", hodně se hrálo ale z poslední "Totenritual". Ono to nezní špatně, ale po hodině už toho rádobyzlého divadla je trochu moc. Úplně mě borci nepřesvědčili, ač jim zvuk a vše okolo přálo.

 

Pavel:

Opat nezklamal a přinesl nám solidní dávku faktů, znalostí a postřehů. Já to jen tak líznu… I proto, že jsem nestihl předskokany... Na sobotní večer jsem se těšil i netěšil. Začnu paradoxně od konce… Primárně jsem si chystal sluchové buňky na „komerční“ showmeny BELPHEGOR. A tady jsem nešlápnul vedle. Kapele to sluší jak na velkém pódiu, tak o to víc na tom menším. Rakousko (s Českem) představilo průřez (spíše novější) tvorbou, sem tam něco pronesl Helmuth, aby nabudil posluchače, a chválím i jeho přístup k nim, kdy mu v průběhu koncertu nedělalo problém chňapnout fanouškův telefon a udělat společné selfie. Nebo třeba na konci rozdávat trsátka a potřást si rukou s fanoušky. Hudebně nebylo koncertu co vytknout. Bál jsem se malinko okaté teatrálnosti a Helmuthových opiček, ale zcela zbytečně. Show působila organicky a BELPHEGOR měl za mne nejlepší jak zvuk, tak i zábavový faktor.

Před hlavními pekelníky solili death metalovou dávku SUFFOCATION. Nezpochybňuji odkaz a to, co banda dokázala za dlooouhá léta existence, ale jejich přibližně tři čtvrtě hodiny dlouhý set mě nudil (zabíjel) už asi po patnácti minutách. Jop, nejsem moc na tenhle typ death metalu a uvítal bych je třeba ještě před HATE, kteří jsou více blackoví, žánrově bližší BELPHEGOR, kteří hráli na konci. „Flow“ koncertu by tak byl plynulejší. Zvukově byli SUFFOCATION okay a vynutili si i menší moshpit. Vše bylo slyšet jasně a čitelně, ať to bylo tlumené drhnutí o struny, nebo naopak sólová kytara. Možná bych malinko přidal basu…

Zmínil jsem, že před udušenými smrťáky hráli HATE. U těch jsem stihl jen několik skladeb, protože jsem dovalil, jak jinak, než trošku později… Byl jsem vzadu a zvuk mi přišel jen jako velká hluková koule ve světle, kdy nebylo nic pořádně vidět. Opat byl ale nadšen, tak se asi jednalo o solidní koncert a byl i na lepším fleku.

Když jsem psal, že jsem se i na koncert netěšil, bylo to primárně kvůli místu koncertu… Všichni pějí chválu na skvělou kvalitu zvuku, ale oproti jiným prostorům to tak rozdílně nevidím, ehm, neslyším, a navíc Futurum je obvykle narvané tak, že se nedá nikam hnout… Kdyby se někdo uvnitř složil, tak než se k němu dostane třeba záchranka… Jasně, pamatuju si ho i narvanější, ale ne o moc… A co mě sralo ještě víc, bylo pořizování audio-video záznamů mnohými jedinci v publiku. Držet posranej telefon nad kebulí x minut ostatním před očima fakt dojem z akce nezlepší… Díky za ty BELPHEGOR alespoň… Přijeli, zahráli, potěšili...


Zveřejněno: 06. 03. 2020
Přečteno:
4111 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 03. 2020 08:10 napsal/a Opat
...
Co se týče těch mobilů, tak nejlepší byl retard, kterej si vprostřed sálu při začátku Hate zapnul nahrávání videa i se světlem, takže svítil do držky všem okolo... A pak to ještě párkrát zopakoval... Chápu, že si někdo nahraje skladbu, nebo udělá pár fotek, to mi přijde ok, ale tohle je fakt bezohledná demence...
09. 03. 2020 21:50 napsal/a immortal
Byli jsme tam...
a musím souhlasit s Pavlem. Futurum je synonymem boje o místo. Tzn. co nejdřív tam bejt a zabrat flek ze kterého je pořádně vidět a slyšet a zapomenout na záchod a chlast, jinak se nemáš kam vrátit (smích). Pokud mohu mluvit za zúčastněné 2/3 DéPéHá tj. mou maličkost a Davea, tak jsme primárně jeli na Hate a Belphegor a co jsme čekali, tak toho se nám také dostalo měrou vrchovatou. Byla to sice šichta, šest hodin na nohou už bylo znát, jelikož jsme si předtím ve čtvrtek na stará kolena dali předkrm v Plzni na thrashovém večírku s Destruction a ve středu trénink ve Volyni na Virus Kapák, ale dali jsme to a jsme na to náležitě hrdí, že i v pokročilém věku se dá zmáknout více akcí v pár dnech možná lépe než za mlada (smích). Vzhledem k tomu, že jste to páni redaktoři popsali naprosto přesně, tak více psát nebudu. S debilními mobily naprostej souhlas (a že jich tam bylo). Jen trochu nerozumím gestu zpěváka Suffo tj. potřásání polovztryčenou levicí, které mi připomínalo trénink na šroubování žárovky na moravské svatbě, nebo hlásení se o slovo na sjezdu sudetoněmeckého landsmančaftu (i když tam by to bylo asi pravicí, že). Díky za vyčerpávající report.