Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Vážené dámy, páni, milí hosté, s Brutal Assaultlem je to prosté. A to tak, že vše právě začalo. Hlásíme se z nového areálu ve Svojšicích u Přelouče.

Čtvrtek:

Hnedle na úvod je třeba podotknout, že areál je daleko lepší než kapacitně poněkud nevyhovující lom ve Hvozdu u Konice. Pro návštěvníky je tu dostatečně prostoru pro stanování, krafání, paření a sledování kapel. Čepuje se Gambrinus za 22 vočí a taktéž kuchyně nevybočuje z festivalových kolejí a uspokojí jak masivce, tak vegoše. Ve stánku u Shindyho rozbalujeme za pomocí Veroniky (SK) naší mobilní redakci a v následujících dnech hodláme přinášet aktuální dění z tohoto, dnes již jistě kultovního, festivalu. (Corbow)

V 15:30 to rozbaluje pravé ug trio MRÁZEK a všem pózerům nakopává prdel. Kdo totiž neví, tak kytarista je těžce tělesně postižen, ale ani absence pravého předloktí mu nezabrání hoblovat kejtru v rámci možností jak o život. Grind jak vyšitý přilákal pod pódium první pařiče a někteří nadšenci na sluncem vypraženém pedestalu hází první vrtule. (Corbow)

OBLOMOV má na Brutalu premiéru a předvádí svůj tu rychlý, tu vyklidněný experimentální black. Muzika mladé kapely v sobě nezapře inspiraci melodickými Hecate Enthroned, navíc jejich atmoblack je obohacený thrashovými odrazy a kytarovými sóly. Oblomov sice hraje ve třech, s automatickým bicmenem,(který kupodivu oplývá zvukově docela kvalitními samply a není to tudíž takový blackový bordel jako obyčejně, pozn. Corbow) přesto předvádí pestrou, nakoplou jízdu, která se líbí a blackový úvod festu se nám tak úspěšně daří! (Marquise)

Další se na prkna co znamenají svět sápou AHRIMAN z Maďarska. Znaje jejich hudbu z poslechu CD jsem napnut, co předvedou živě. Nebylo to špatné, jen se mi zdál oproti předchozí grupě trochu horší zvuk. Kdo má rád "schwarz" metal s klávesy muel být spokojen. Něco jako Dimmu a spol. Ale na rovinu, jejich CD mi zaujalo více než živý přednes. Kdo by měl o CD téhle kapelky zájem, je k dostání u Pavla Tušla a jeho View beyond. Jejich setík utekl jak voda a já otáčím hlavu směrem k slunci a jasně pochopitelnými gesty mu dávám najevo, že by mohlo na chvíli zmizet! Despise the sun! :o) (Goro)

GREEDY INVALID mě již na Afodu značně překvapili a byl jsem zvědavý, zda svůj výkon zopakují. Popravdě řečeno, jejich laťka z Afodu zůstala nepřekonaná. Na postu basy se již nevyskytovala sličná dívka, ale chlapec. Nevím, zda se jedná o krátkodobý záskok v době jakýchsi mateřských, partnerských nebo nedej satane nějakých zdravotních důvodů, každopádně to celkový projev kapely docela ochudilo. Já vím, někdo může namítnout, že na prvním místě by měla být muzika a pak až image, ale mě se prostě Greedy s vysmátou slečnou líbí daleko více. Takhle zněl jejich svižný doom-rock sice dobře, ale ona pověstná třešnička na dortu nebyla přítomna. (Corbow) A já jenom dodám, že Greedy Invalid mají super zpěváka, jsou šmrcnutí trochou popu (a není to tu na škodu :)) a můj dojem z nich je, vďaka kvalitnímu nazvučení, taktéž kladný! (Marquise)

SOLFERNUS z Brna plní hvězdných jmen (Igor, Parambucha, Khaablus, Tomáš Corn) zahráli svůj black a ani tentokrát mě nezklamali - rychlý divoký nářez podporovaný vpravdě kulometnou palbou hlasitých bicích zněl nakažlivě a frontman Khaablus se na prknech ani nemusel moc snažit, protože obecenstvo spontánně pařilo (a že bylo na co!) Takhle si představuju blackové peklo! No co dodat na závěr - když se sejdou veteráni, nemůže to snad ani dopadnout zle, že... (Marquise)

Italské NATRON jsem viděl před dvěma lety na Světu nerezové oceli, kde byli jako jedni z hlavních hvězd. Věděl jsem, že i tentokráte to bude kvalitní poslech a muzička, ale to co hoši předvedli vzalo dech i největším skeptikům. Velmi krátce by se jejich vystoupení dalo přirovnat k tornádu, které se prodralo pódiem a zanechalo za sebou jen spoušť. Samozřejmě v pozitivním slova smyslu. Brutal-death-grindové tempa neznali slitování a bubeník, kytarista a basák si prostě přestávku dali jen mezi songy. Ptáček zpěváček chvílema vypadal, jako kdyby to byl poslední koncert jeho hlasivek. Kotel byl o držku, aneb, kdo chtěl trošku pomasírovat chrbticu, měl jedinečnou možnost. (Corbow)

Ech, těžké to máme. Já i Silenti. Já přebírám štafetu po "Šejxpírovi" z Tábora jenž se zove Corbow a jehož vybroušená stylistika je vyhlášena po celém kraji vezdejším a SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY nastupují hned po skvělých Natron. Narozdíl ode mne se s tím popasovali znamenitě a hned jak Hanička zanotovala první tóny, bylo vymalováno. Jako vždy, když píšu o téhle kapele i zde musím použít slovo nádhera. Prostě mám jejich tvorbu rád a každý jejich koncert je pro mne svátkem. Toto vystoupení na letošním Assaultu bylo speciální. A to díky hostovi v podání cimbálovky Radošov. Kontrabas, cimbál... Hrálo se jen a pouze z posledního výtvoru Relic dances a tak po úvodní Look nasledovaly pecky To face the end, I would dance, Together a Trinity. Před posledně zmíněnou došlo i na pecku z repertoáru rumunského folklóru a jsem si jist, že přestože se jedná o 10. pokračování festu, podobná hudba zde zazněla poprvé. Pěkný pohled byl na metalovou obec, kterak se vrtí v rytmu. Vynikající vystoupení. Jen můžeme litovat krátkého setu, který díky delšímu zvučení zkrácen. Ale ono nazvučit 10 lidí je věc nelehká. Ostatně Silenti už mohou hrát pouze na větších akcích podobného ražení jako Assault. Do klubů už se prostě nevejdou :o) Navíc slunce pomalu zapadalo a tak atmosféra byla světlům ještě lepší. Jsem rád, že publikum jejich vystoupení náležitě ocenilo. Zasloužili si to. Už se těším na další setkání, kde se dostane i na starší fláky. Silenti, co takhle zase vyrazit do Plzně Pod lampu :o)  (Goro)

Lebedil si taky Marquise, protože smrtícím kovem prodchnutí GADGET byli prozatím ten největší náhul a zvlášť ze zabijácké práce kytaristy jsem vážně nemohl. Takovej větrák u pravačky se jen tak nevidí... Nevadilo, že kytary zněly trochu špinavěji, riffy byly rychlý, s prudkými zvraty, bicmen se taky jaksepatří činil a výsledkem byl mazec, z kterého by vám uletěla palice. Výborný! Určitý reminiscence na nedávný koncert skvělých Dissection nešlo potlačit a myslím, že zběsilí Gadget s těmihle řezníky snesou i ta nejpřísnější srovnání. (Marquise)

Vynikající set předvedli TEXTURES. Chvílemi řezaný otáčívý thrash ala Meshuggah, chvílemi přímočarý nářez a tohle všechno doplňovaly brutálně rychlé spanilé jízdy v death stylu. Pro mě zatím nejlepší kapela dneška. (Márty) Druhé setkání s touto bandou. Po loňském skvělém vystoupení před norským šílencem Mortiisem letos opět za jedna. Opět na vlnách moderního metal coru (Hatebreed a spol.), opět s lehce rozpoznatelným aroma Meshuggah a lehkým dotekem švédské vlny melodického death metalu ala Soilwork. Po melodických epických pasážích následuje kopanec do nejcitlivějších tělesných partií v podobě nátěru jak cyp. Vynikající pódiová show, celá kapela v pohybu, vlasatá část kapely cvičila krční svalstvo... Ona epičnost vynikla zejména díky skvělým klávesám. Ostatně klávesák se svými mašinkami předváděl věci nevídané. Deska Polaris je stále aktuální a tak se hrálo zejména z ní. A je stále skvělá. První vrchol festu a ohromné doporučení. Vlastní xicht, skvělé muzikantské výkony, nápady... Prý všechny kapely jenom chválíme, ale pokud budou všichni hrát tímto stylem... Nemůžu jinak :o) Mimochodem zvuk... Neskutečný. Smekám před zvukařem. Zvuk lepší než z CD zážitek pouze unmocnil. A teď hurá na Obituary! Jdem pomalu hnít :o) (Goro)

Místo hnití spíše klepu kosu a tak Obouši nastupují za zvuku mých drkotajících zubů. (Gorovi to pořáde sluší) Z předchozích řádků je jasné, že Corbow je amatér :o) Návrat o spoustu let zpátky, kdy jsme poslouchali z polské "originálky" tehdy novinku Cause of death. Spolutvůrci stylu s názvem death metal, legendy... Má vůbec cenu psát něco víc! Po několik let trvající pauze se nám Obituary vrátili. Ve skvělé formě. Čekal jsem hodně a má touha byla ukojena :o) Vystoupení hodné pozici kapely na scéně. Pánové nám trochu zestárli, jejich vlas prořídl, tvář vousem porostla, ale hudba má pořád neskutečný koule. Nemá cenu vypisovat seznam skladeb. Co šleha, to léty prověřená klasika. Alba jako Cause of death, The end complete, Slowly we rot snad zná úplně každý. Mimochodem i novinka Frozen in time zní živě skvěle. Klasická sestava, tak jak ji známe z těchto titulů. Mistr Tardy se svou hřívou a nezamětileným vokálem, rozpoznatelným mezi tisíci. Malý velký muž Allen a jeho klasická kila... Uf, opravdu nemá cenu psát více. Jsem maximálně spokojen. Dle ohlasu soudím, že jsem nebyl sám. Tak mě napadá, duch nepřekonatelných  Celtic Frost se podle mého stále vznášel nad areálem... (Goro) OBITUARY jednoduše při vystoupení vsadili na osvědčené karty v podobě  zabijáckých, řízných kytar, dřevní podoby stylu a pro Obituary typické, pomalejší tempo plné  procítěné a velmi, velmi hutné tvrdosti, která ani při občasných rychlých klepačkách neztrácela nic na svém staronovém půvabu. Paráda (Marquise)!

LORD BELIAL, navzdory svému názvu, nebyl žádná infernální smršť, ale spíše oddychová black/doom kapela, vhodně zařazená po vyčerpávajícím setu Obituary. Kapela upřednostňovala spíš střední tempo, sóla, hrálo se hodně na náladu, ale v tomhle oboru znám teda lepší spolky. (Marquise) Mám celkem rád první dvě alba těhle vikingů. Tudíž potěšila pecka z debutu Kiss the goat. Příjemná black / deathová kapelka s typickou švédskou melodikou a kytarovým bzučením. Nelze nezmínit skvělý cover letitých Marcyful Fate s názvem Come to the Sabbath. Mistr Diamond by se tetelil blahem. Závěrečná klipovka March of the beasts taky neměla chybu. Jen dlouhé prodlevy mezi jednotlivými skladbami trochu brzdily spád vystoupení. A spousta lidí se po předchozích Obituary věnovali pivu nebo spánku a tak ohlas nebyl takový, jak by si zasloužili. Lord Belial pro mne malinkato zaostali za mým očekáváním. Ale ne moc :o) Na druhou stranu, jít na plac hned po Obituary... (Goro)

Slovenští PATHOLOGY STENCH nejdřív vypadali jako ultra brutální deathová smršť, bubeníkovo tempo bylo doslova vražedné, jenže potom se jinak nadupané vystoupení utopilo v rytmické jednotvárnosti předváděných řezničin a docela trapných politicko-čuňáckých intermezz zpěváka při uvádění jednotlivých skladeb. Nic, v půlce setu odcházím. (Marquise)

Na poslední COWARD už nikdo z redakce nevydržel, pamatuju si pouze první song, na který už jsem ležel ve stanu, potom už jen Valhalla.... (Márty)


Zveřejněno: 11. 08. 2005
Přečteno:
3289 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 08. 2005 14:42 napsal/a Goro
POZOR
Tak panove, opatrne! Citim tu mirne naznaky urazek jisteho bileho psa zovouciho se Goro... Zejmena jisty pan znamy pod jmenem Ifa byl mel vhodneji volit vyrazy. Nebo pozna jak Goro kouse :o) Psi nepiji a ty bili uz vubec :o)
16. 08. 2005 14:31 napsal/a skipi
ifa
jasna vec, to nemuzu minout:-) takove hricky prirody nelze v zadnem pripade prehlednout:-D
16. 08. 2005 13:15 napsal/a Ifa
Corbow,
co to tady meleš. Kolikrát si tak vožralej, že hledáš tkaničky na sandálech a budeš se tady pohoršovat. To moralizování si nech pro svoje žáky.
16. 08. 2005 13:10 napsal/a Ifa
skipi
To poznáš, většinou tam vytavuji držky z FOB a Agony na Plakátech. Taky tam mám logo a většinou je vedle mě několik ožralejch individií....viz Goro
16. 08. 2005 13:06 napsal/a skipi
no panove:-)
tady jsou sami ozralci:-) ani psat uz to neumi... to Goro a Ifa....cekejte me na Fitu, si vas najdu:-) ten stanek snad jeste poznam:-)