Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

26. 2. 2020, Volyně - klub Peklo (Na Nové)

Slovo virus je v současné době asi tím nejskloňovanějším, nicméně nebojsové si s jedním virem dali dostaveníčko navzdory varování Ústřední epidemiologické komise i Světové zdravotnické organizace, že je třeba se místům, kde se virus vyskytl, vyhnout. On ale není virus jako virus… VIRUS KAPAK zdravotní komplikace nezpůsobuje, samozřejmě za předpokladu, že máte rádi drsný metal staré školy.  Navíc místo výskytu po ataku VIRU KAPAK zkropil ČERNÝ DÉŠŤ, který vše živé, co si nezaslouží žít, ztrestal jako pohádková mrtvá voda.

Ve Volyni se metalová akce konala po dvou měsících od mimořádně povedeného Satan Klaus Festu, tentokrát v mnohem menším měřítku. Volyňská kultura v čele s novým ředitelem rozjela zajímavý projekt – klubové koncerty uprostřed týdne, každých čtrnáct dní jiný žánr – a po folku či rocku došlo i na metal. A šlo o specifická a exkluzivní vystoupení. VIRUS KAPAK zahrál druhý koncert v relativně krátké historii (premiéru si odbyl v roce 2018), BLACK RAIN čtvrtý koncert v relativně dlouhé historii (jediné album „Bez ohně“ bylo nahrané v roce 1996).

Kolem půl osmé byly zapáleny svíce a zhasnuta světla, aby byla atmosféra náležitě potemnělá a Honza Kapák mohl začít svou one man show. Pro ty, kteří netuší, dodám, že VIRUS KAPAK je postavený na živém hraní na bicí a zpěvu, ostatní nástroje pouští protagonista reampem ze záznamu, který si sám připravil. A vsadil na metalovou klasiku – jeho produkce je poctou starým časům a kapelám, jež stály u kolébky extrémního metalu u nás i v zahraničí, ale zároveň jde o skladby, na jejichž nahrávání nebo živém hraní se Honza podílel. Myslím, že proti prvnímu vystoupení došlo k mírnému zkrácení setu (odpadl „Krokodil“ od MASTER´S HAMMER), ale nejlépe zapamatovatelné klasiky nechyběly. A nutno uznat, že vystoupení bylo působivé – instrumentálně výborné a vokálně pestré.

Honza se výrazem snažil přiblížit originálu a třeba „Termonukleární jatka“ od MORIORRU dával takřka identicky jako před třiceti roky Jirka Šujanský. Došlo i na vzpomínku na Honzovo působení v PANYCHIDĚ, myslím, že v podobě „The Myth Of The Eternal Return“, a vyvrcholení setu přišlo s best of coverem „Metal From Hell“, jež před dvaceti roky nahráli MANIAC BUTCHER a během dvaceti minut vzdali hold velikánům MAYHEM, VENOM, SLAYER, SODOM, CELTIC FROST, TÖRR a MASTER´S HAMMER. Na MASTER´S HAMMER tedy nakonec taky došlo a během „Zapálili jsme Onen svět“ i na komický moment, kdy Honza popletl text, aby pak říkal, že zrovna song, který z předvedených hrál v životě nejčastěji, pomotal. (úsměv) 

BLACK RAIN nastoupili na prkna kolem 21. hodiny a oproti předchozím koncertům jen ve třech. Čert, který předchozí vystoupení BLACK RAIN odbouchal, onemocněl, a tak muselo dojít na řešení se zpívajícím bubeníkem (Honza si tedy dal vokálně-bubenické repete) a jednou kytarou. A byla to premiéra velmi vydařená, kapela zněla jinak než minule, ještě více old school. Opět se podařilo nastavit výborný zvuk a srovnat Rámusovu kytaru a Davidovu basu tak, že byly oba nástroje výborně slyšet, což bylo zajímavé hlavně v případě baskytary, která předpisově brněla. Kluci si vystoupení pěkně užívali, nešetřili úsměvy ani metalovými pózami, prostě návrat do blackmetalového pravěku se vším všudy, včetně image s kapucemi na hlavách. Třicetiminutový set obsahoval celé album „Bez ohně“ a tak bylo v půl desáté po všem.

Ve finále jsme byli nadšení, jak pěkná akcička se uprostřed týdne ve Volyni konala, návštěvníci byli rovněž samý úsměv a osvědčil se i klub Peklo, který je na podobné sešlosti ideální. Pojal by určitě o několik desítek více lidí, oficiálně osmdesát, ale i polovina nebyla na všední den málo.

Fotky: Jindra


 


Zveřejněno: 29. 02. 2020
Přečteno:
4157 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář