Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

PROLAPSED, WARBELL, INDIGNITY, SUBURBAN TERRORIST, CARNAL DIAFRAGMA, MELANCHOLY PESSIMISM, DEEP THROAT, DESPERATE DESIRE

Minulou sobotu se v Olomouci konalo již dvaadvacáté pokračování jednodenního festivalu Rotten Fest. Už soupiska kapel dávala tušit, že by bylo dobré opět po dlouhé době vyrazit mezi lidi a omrknout, v jaké formě se jednotlivé kapely nacházejí a zda se festival opět někam posunul.

Do zatím ne zcela zaplněného klubu přicházíme v době, kdy už mají svůj set naplno rozjetý PROLAPSED z Hlinska. Banda se prezentuje příjemným death/grindem, který není skoupý na kytarové vyhrávky a sóla, která se dobře poslouchají. Pánové předvedli asi všechno, co umí, a musím napsat, že s jejich vystoupením jsem byl spokojený nejen já, ale i drtivá většina přítomných. Na úvod moc hezký výkon. Jediné, co mi na přednesu kapely chybělo, byl podstatně hutnější a „vymazlenější“ zvuk. Kdyby se jej podařilo vytvořit, tak věřím, že bych kapele zobal z ruky. 

Jedno pivko na žízeň a už to na pódiu rozjíždí partička s korpulentní dámou v čele od našich severních sousedů slyšící na jméno WARBELL. Zvuk byl tentokrát podstatně lepší než na předchozí kapelu, ale hudba dost zaváněla kopírkou. Po celou dobu, co jsem stál v hledišti, se mi vkrádaly myšlenky, kde už jsem všechny ty sóla a riffy slyšel. Jednotlivé motivy totiž nebyly jen podobné, ony byly doslova převzaté. Častokrát jsem slyšel INSOMNIUM, ale spousta lidí říkala, že to byl spíše revival ARCH ENEMY. Tož nevím, ale pravdou je, že stejně  jako spousta jiných jsem nevydržel ani do půlky jejich setu. 

To INDIGNITY nás naopak svým brutal death metalem zašlapali do země. Kapela má na svém kontě zatím pouze jednu nahrávku a demo, ale to nic nemění na jejim nasazení. Navíc set nebyl ani trochu statický a proto se na muzikanty i dobře dívalo. Basák s věčně vyplazeným jazykem připomínal novozélandského ragbistu a kytarista s ukrutně krátkou kytarou valil jak „kriv z nosa“. K tomu kulometné bicí věčně vysmátého bubeníka, a zpěv, za který by se nemuselo stydět kdejaké prasátko. Opravdu skvělá práce, bardzo.

SUBURBAN TERRORIST jsou stále bez bubeníka a na živém přednesu je to znát. I když chlapi na pódiu nechají duši, stejně jako dnes, tak to stále vypadá jako hudba z playbacku. Což je škoda. Protože SUBURBAN mají vynikající skladby. U zvukaře už byl zvuk podstatně lepší, ale živý bubeník opravdu chybí. I přes tento handicap, se kterým chalani zatím neúspěšně bojují, to pro mě i tentokrát byla skvělá jízda. Přihlédneme-li k tomu, že pánové vypadají celkem k světu, tedy dle slov mého dámského doprovodu, byl pro ženy jejich hrací čas po celou dobu více než příjemný. 

Po slovenském komandu byli na řadě chachaři CARNAL DIAFRAGMA. Ti tento víkend jeli dvojici koncertů, kterou jsem si sám pojmenoval zkratkou OO. Tedy v pátek Ostrava a v sobotu Olomouc. Ale ani, dle jejich slov, náročnější pátek nezbrzdil tento rozjetý stroj. Hudba a nasazení v jejich podání se vždycky líbí a je to znát i na přítomných fans. Právě na CARNAL DIAFRAGMA se rozjel pořádný mosh pit. A nám se opět potvrdilo, že tihle „týpci“ mají ideální dar všechny nasekat, pomlít a nakonec vedle sebe naskládat jako syrové a zpocené karbanátky. Dokonce se mi i doneslo, že den před Rottenem byli v Ostravě lepší než ROTTEN SOUND, kteří tam ten den také vystupovali. Já jsem tam sice nebyl, ale vzhledem k tomu, co jsem viděl zde, to po nich hrající Fini museli mít opravdu těžké. 

Po předešlém setu jsem byl moc zvědavý, jak si povedou MELANCHOLY PESSIMISM, a musím uznat, že to zvládli naprosto bravurně. Na muzikantech bylo vidět, že si hraní opravdu užívají a že death metal is not death. Tedy aspoň ne u nás na Moravě. Tato „cháska“ to táhne od roku 1992 a naštěstí to nevypadá, že by to plánovala zabalit. Ba naopak. Několikrát děkovali za pozvání pořadateli a fanouškům, kteří při jejich skladbách bez ustání běhali v kruhu a stále jim opakovali, že jsou ještě lepší jak ti v Mexiku. Po celou dobu panovala upřímná spokojenost na obou stranách. Proto není divu, že došlo i na přídavek. 

Předposlední grupa byli čejkovičtí DEEP THROAT. Já tyhle chlapy žeru, ale je fakt, že po MELANCHOLY PESIMISM byl jejich set ze začátku trochu nudný. Nicméně po pár skladbách si všechno hezky sedlo a strhla se pěkná mela jak v hledišti, tak i na pódiu. Návštěvníků sice ubylo, ale ani přesto polykači kožených šavlí nehráli pro prázdný sál. Fanoušci Rottenu grind prostě milují a je to na nich znát. Žádná perverzní zmínka o tělních tekutinách je nemůže zaskočit. Poslední dnešní mnou zhlédnutá kapela a opět tleskám.

Vzhledem k tomu, že jsem přišel už po 18. hodině a DEEP THROAT dohráli v jednu, jsem se z taktických důvodů odebral do tepla domova a tudíž neviděl poslední účinkující. Těmi byli DESPERATE DESIRE z Olomouce.

Lednový Rotten se stejně jako většina jiných povedl na výbornou. Tentokrát musím vyzdvihnout především kapely, které nic neořezaly a po letech se opět zdá, že i v té naší kotlině se dá hudba dělat zodpovědně. Stejně tak se sluší pochválit fanoušky, že si udělali čas a přišli podpořit akci, která umí i pomáhat. Poprvé se výtěžek rozdělí a jedna část peněz poputuje do hořící Austrálie a druhá jako vždy do vybraného útulku pro zvířátka. Nakonec ale patří velký dík a uznání pořadateli, za to, že má stále sílu jít s kůží na trh a pravidelně organizovat tyto brutální veselice.
 


Zveřejněno: 30. 01. 2020
Přečteno:
4515 x
Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář