Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

CD/LP 2019, Testimony Records / death metal / USA

Jestliže patříte do kategorie lidí postižených devadesátkami natolik, že je baví neustále a znovu nacházet nové kapely, jež hudebně čerpají právě z tohoto časového období, jméno SENTIENT HORROR pro vás nebude velkou neznámou a už jste o nich minimálně slyšeli či četli. V případě, že jste dosud tuto americkou bandu nezaregistrovali, doporučuji tuto chybu napravit, protože za pozornost určitě stojí.

Skupina byla založena v roce 2014 (tehdy pod jménem SENTIENCE, současný název je aktuální od roku 2016) týpkem jménem Matt Moliti v New Jersey, ale hned ze startu je třeba upozornit, že spolek neprodukuje death metal, jenž s touto oblastí nejčastěji spojujeme. Naopak, od začátku je patrné jasné ovlivnění evropskou starou školou (vím, že tento pojem je velice trendy, ale nelze jinak), především švédskou, ale nejen jí. Při poslechu tvorby SENTIENT HORROR nelze zabránit tomu, aby vám hlavou neproběhly vzpomínky na DISMEMBER, EDGE OF SANITY, ale třeba i GOREFEST. Jedním dechem ale nutno dodat, že v tomto případě se nejedná jen o jeden z tisíců laciných plagiátů vezoucích se na aktuální módní vlně, nýbrž o seskupení, jež sice nepopírá své ušislyšné vlivy, přesto s nimi dokáže pracovat takovým způsobem, že působí neotřele a svěže.

Tato nadstavba je totiž hodně důležitá a je to onen prvek, díky němuž SENTIENT HORROR úspěšně vybočují z davu. Už debut „Ungodly Forms“ (2016) nastavil laťku pekelně vysoko a jasně definoval základní poznávací rysy kapely - kromě klasických symptomů charakteristických pro výše uvedená jména klade skupina velký důraz na pečlivě promyšlenou kompoziční stránku podpořenou nadstandardními muzikantskými výkony. A když to ještě spolek umí prodat takovým stylem, že máte pocit, že hraní metalu je vlastně tou nejjednodušší věcí na světě a že se principál Matt musel narodit s kytarou v ruce, je to radost poslouchat a je to právě ten důvod, proč si kapelu zapamatujete a neskončí ani v budoucnu založena a zaprášena v koutě zapomnění. Moliti sice na aktuálním albu „Morbid Realms“ disponuje dosti pozměněnou sestavou oproti debutu (z něhož mu po ruce zůstal jen druhý sekerník Jon Lopez), přesto je konečný výsledek opět více než uspokojující a ucho i srdce posluchačovo může plesat. K tomu nepochybně přispívá i stylový zvuk nahrávky, jejíž mastering, tak jako na prvotině, proběhl ve věhlasném Unisound studiu (Dan Swanö).

Myslím si, že SENTIENT HORROR natočili album, které má tendenci oslovit širší spektrum deathmetalových posluchačů, a to nejen těch ortodoxně uložených v devadesátých letech minulého století (i když ti budou mlaskat nejvíce). Je pestré, našlapané a plné nápadů a hudebních momentů, za něž by kolikrát byly vděčné i ony slovutné inspirační zdroje, jež měly to štěstí, že se vyskytly ve správnou dobu na správném místě. Vzniknout „Morbid Realms“ před nějakými třemi dekádami, mohlo by se dnes možná řadit mezi velebené kultovní tituly. Na to se však samozřejmě nehraje, důležité je, že z kapely a její tvorby čiší velký potenciál a rozhodně stojí za to ji i nadále sledovat. Skvělé album, nezasluhující si ignoraci!

Seznam skladeb:

  1. Call of Ancient Gods
  2. Bound to Madness
  3. Sworn to the Dead
  4. Reanimated
  5. Ripped from Hell
  6. Loss of Existence
  7. Black Wings of Delirium
  8. Obsessive Killing Disorder
  9. Morbid Realms
  10. Cemetery Slaughter

Čas: 41:37

Sestava:

  • Matt Moliti – kytara, vokál
  • Jon Lopez – kytara
  • Tyler Butkovsky – basa
  • Sean Meyers – bicí (host)

 

Bandcamp

Facebook

Testimony Records


Zveřejněno: 17. 01. 2020
Přečteno:
3830 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář