Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

28. 12. 2019, Klatovy – Falcon Club

Po delší době, konkrétně od března, jsem navštívil stále ještě nový klatovský klub Falcon. I když hardcore a metalcore nepatří zrovna mezi styly lahodící mému uchu, tak vidina  koncertu (jakéhokoliv v duchu hard music), na který necestuji více než dvacet kilometrů, byla silnější. Kvůli absenci nějakého rozpisu dorážím zavčasu kolem sedmé hodiny. Zbytečně brzo, protože odpadla kapela UNSOLVED CASE. Volný čas využívám k okouknutí vnitřní výzdoby, která se od mé poslední audience trochu pozměnila. Zvukovku trávím nad plzeňským Prazdrojem.
    
Svůj první historický koncert si odbyli SECOND BREATH. Kapela složená z členů lokálních, ne moc aktivních, kapel STRIP DOLLS a HAXNA, doplněná o mladého šikovného bubeníka a sličnou zpěvačku s muzikálovými zkušenostmi, slibovala pestrý poslech. Hudba z domácího orchestru lezla přirozeně lehce. Velký krok dopředu, při vzpomínce na předchozí někdy těžkopádnou až bigbítovou HAXNÍ minulost. V písních se mísily groovy, metalcorové rytmické frajeřiny, dokonce bych řekl pop-rockové party á la GUANO APES; tento dojem umocňovala především vokalistka, jenž zručně střídala scream s čistým zpěvem. Ten nemusel být tolik nahalovaný, protože instrumenty v jeho stínu ztrácely na síle. Kytary se málo zařezávaly do kůže a hůře jsem rezonoval s bicími. Pochválil bych kompozici jednotlivých skladeb. Nebylo to deset songů přes kopírák. Minimálně do půlky setu mně přišly dokonce unikátní. Tam nastal nejspíše i vrchol. Pamětihodný duet, když na podium přišel host, aby blonďaté frontmance screamoval do čistého zpěvu. Premiérová show SB dopadla nad má očekávání. Možná bych ocenil, kdyby častěji tasili drápy. Jinak plný klub a kladné ohlasy by záviděli kdejací ostřílenější kolegové.
    
Kdo byl rozhodně ostřílený, byla následující francouzská návštěva. Řádně se přitvrdilo a agresivní ostrý sound začal posluchače žvýkat jak čelisti dravce. To znamená, že mírumilovné pojmenování ELEPHANTS je celkem matoucí. Od začátku věděli, co chtěli: rozcupovat Falcon. Zkušenosti z více než sta vystoupení napříč Evropou, kde dělali doprovod velikánům typu PRO-PAIN, musely být někde poznat. Zabijácké kombinace krátkých hardcorochorobných posunů občas osvěžil groove metalový riff. Vítězným kořením byla inspirace novodobou SEPULTUROU či SOULFLY. Ať už šlo o obdobné frázování nebo kňučící struny připomínající hlas džungle. Takže exotická zvířata v názvu skupiny nakonec našla své opodstatnění.
    
Nelehký úkol čekal další začínající českou smečku, ale kdo se může pochlubit na úplném začátku kariéry takovou předkapelou? (úsměv) NOTHING LEFT TO SAY mně byli hudebním záběrem ten večer nejvzdálenější. V mantinelech žánru metalcore bylo nejspíše vše v pořádku, vzhledem k odezvě. Dívky ječely jako při vystoupení BROUKŮ z Liverpoolu, snad i někdo surfoval nad hlavami kotelníků. Kytaristé pro hypování atmosféry používali nezkreslený zvuk, jindy dali prostor vyniknout rytmické sekci. Do pevně ukotvených jednoduchých melodických linek mohl zpěvák svůj řev protáhnout, podlazené tvrdé krátké riffy zas doprovodit štěkotem. Ideální pasáže pro hození řepou. Za zmínku stojí, že šlo o jedinou bandu „zpívající“ mateřštinou, což mi chvíli trvalo rozpoznat.
    
Na akci, kde vystoupily prakticky tři neznámé kapely, z nichž čeští zástupci vůbec poprvé, dorazilo cca sedm desítek platících. S vystupujícími a obsluhou celkem nějakých sto lidí, kteří malý klubík zaplnili. Vytvořili přátelskou atmosféru. Velice lichotivá undergroundová čísla nakonec ukazují, že to v Klatovech není úplně mrtvé. Navíc se na naší scéně vylíhly dvě nadějné skupiny, o nichž určitě ještě uslyšíme. Díky pořadatelům a účinkujícím za příjemně strávený večer.

Fotky: Eva Hejduková (SECOND BREATH), Olga Bílá a David Tomašovič (NOTHING LEFT TO SAY)

Evina galerie


Zveřejněno: 04. 01. 2020
Přečteno:
4375 x
Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář