Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

BELTAINE - L.o.n.e. V.i.d.e.o DVD 2004, Nemethon Productions

Beltaine považuji za jednu z našich nejlepších kapel a jejich CD Bohemian Winter za jednu z nejlepších nahrávek české metalové historie. Navíc kapela materiál skvěle prezentuje naživo a i další aktivity má zvládnuty na jedničku. Tím mám na mysli třeba velice povedené internetové stránky či právě DVD L.o.n.e V.i.d.e.o. Placička je sice pálenka, ale s profi potiskem v duchu klasické beltainovské práce. Stejný design má i obal, obsahující na zadní straně všechny potřebné informace, chybí akorát texty (majitelům CD pak jeden text), které lze ale stáhnout z webu. Dévédéčko je navíc vloženo do šikovného plastového miniboxu.

Hlavní menu nabízí čtyři možnosti: videos, audio, gallery a info. Nejzajímavější je samozřejmě položka klipy, kvůli ní ostatně DVD vzniklo. První klip ke skladbě Lone je profi záležitost se vším všudy. Natočeno v exteriérech bývalého kaolinového dolu, střídají se barevné a černobílé záběry, hlavní ?roli? hraje zpěvák Vašek, který chvílemi zprůsvitní, chvílemi je na obrazovce dvakrát včetně svého stínu. Kamera často zabrousí i na ostatní muzikanty či nabídne detaily strun nebo bubínků, nejpůsobivější jsou ale záběry na celou kapelu. Výborná práce, která je dílem profesionálů z firmy Krátký Film Kolouch Fiřt. Druhý klip je o něčem jiném ? interiérová záležitost, kapela před pověšeným prostěradlem - každý začátek je holt těžký. Klip je podle mě stašího data výroby než ten k Lone a měl zřejmě kapelu dostat do Madhousu, což se povedlo. Tady není v podstatě co hodnotit ? muzikanti se vlní před plachtou, detaily samozřejmě nechybí, ale to je asi vše. Hudebně ale obě skladby parádní, to bez výhrad a obraz jako doprovod samozřejmě lepší než pouhý poslech z věže.

Tři audio kusy sice obraz také doprovází, ale ve formě postupně se střídajících fotek členů kapely, ale i tentokrát včetně grafického doprovodu, kdy jsou fotky pěkně zakomponovány do ?Beltaine - grafiky?. Skladba Lone je zde ve video verzi ? výborná věcička s parádními melodiemi, výborným vokálem ? prostě tohle snad už každej slyšel... Ne tak ale následující Celestial Bodies, protože tohle je nově nahraná skladba z prvního dema First Scream of Bohemian Winter, takže ta volá po podrobnějším rozboru. Obrazový doprovod tentokrát obstarávají fotky z koncertů. Hudebně jsou to samozřejmě Beltaine, ale přecejen se písnička trochu odlišuje od skladeb z debutního CD. První, co trochu při prvním poslechu zarazí, je zpěv. Jednak je ho nějak málo, jednak je trošku utopený a zahuhlaný. Tím pádem mají více prostoru ostatní hudebníci a hlavně kytary ve druhé polovině skladby jedou parádní jízdu s povedenou melodií, ale trochu odkloněnou od pagan motivů. Poslední Lake of Brine je stejný případ jako Lone ? známá hitovka. Tentokrát se ale jedná o akustickou verzi, která pranic neubírá na její síle. Trošku evokuje doby dávno minulé, dnes připomínané spíše soubory provozujícími středověkou hudbu po hradních slavnostech. Ale nápad neotřelý, zahráno taky moc pěkně a i zpěv se mi tentokrát pozdává mnohem více než u předchozí Celestial.

Letecky ještě k fotkám. Ty jsou rozděleny do čtyř sekcí: natáčení klipu k Lone, promo fotky, živé akce (na dvou fotkách je k vidění i plachta Fobia zine) a řekněme ?různé?. Klasika, nic špatně, prostě fotky, no.

Celkově se mi tohle DVD převelice zamlouvá a za těch pár (80) korun rozhodně stojí.

Video tracks:

  • Lone
  • Eclipse

Audio tracks:

  • Lone (video edit)
  • Celestial Bodies
  • Lake of Brine (acoustic version)

Photogallery

http://www.beltaine.net

http://www.kfkf.cz

web: http://www.nemethon.cz


Zveřejněno: 05. 08. 2005
Přečteno:
3755 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář