Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

LP 2019, Unspeakable Axe Rcs / death metal / USA

Neméně důležitou součástí dobré metalové desky bývá obrázek přední strany přebalu, který kapely tisknou na merch. Vezmu-li do pařátů "Entity" od NUCLEUS, tak srážka dvou plavidel ve vesmírném prostoru, kde je na pozadí nějaká planeta, až nápadně připomíná "Terminal Redux" od VEKTOR. Zamířil jsem ke svojí hudební sbírce, abych zjistil, jestli se náhodou nejedná o stejného malíře. Trefa! Oba obrazy nakreslil Adam Burke. Nesmírně aktivní ilustrátor. Však (dle archivů) za poslední tři roky stihl udělat malbu pro poslední fošnu SÓLSTAFIR, letošní novinku od ANGEL WITCH a dalších bezmála sto(!) dílek. 

NUCLEUS pro mě byli velká neznámá. Kapela vznikla v roce 2012 ve Větrném městě. Debutovala záznamem "Sentient" tři roky zpátky. Tématika o nekonečném vesmíru táhne, ale nejedná se o sci-fi metal podobný thrasherům VOIVOD či VEKTOR, ani kouzelníkům z OBSCURY a NOCTURNUS. Death metal je stylově zařazen přibližně do první poloviny devadesátých let. Navazuje na "Nespithe" (1993) od DEMILICH, obrazně řečeno. 

Jako prázdný vesmír, ve kterém je všechno daleko od sebe, znějí první chvíle, než basová vybrnkávačka připraví kulisu pro přílet vesmírné lodě, kde selhávají všechny systémy a posádka se připravuje na jistou smrt na orbitě blízko domova... Dlouhohrající nahrávka "Entity" si dokáže udržet posluchačovu pozornost. Skrývá v sobě něco tajemného i silné gravitační pole; hlava váží snad metrák. Hutný metal obsahuje riffy připomínající mimozemský chaos. Sólíčka nejsou zbytečně moc vytažená. Proto záznam nemění nálady.  Když nastane nějaká změna, většinou bubeníkovi ztěžknou ruce, aby dunící tóny udeřily drtivěji, nebo některé nástroje přestanou hrát. Jenže čas nadechnutí je fatální. Neokysličená krev proudí do mozku, panicky jízlivé melodie utahují ostnatou smyčku kolem krku, blast beaty sesynchronizované s arytmií srdce a husí kůži nahání chladný growl vyprávějící katastrofické scénáře.

Zajímavým zpestřením je instrumentálka "Approach". Stopáží sice nejkratší, ale tempem možná nejpomalejší. Alespoň první dvě minuty. Dokonce zazní polidšťující klavírní hra. Vyšší otáčky kytaristé vyšperkovali zběsilým sólováním. Následující píseň "Outpost" takřka plynule navazuje.

Od první chvíle pro mě bylo "Entity" kandidátem na album roku. NUCLEUS umí skvěle pracovat se spletitými hlubokými melodiemi splývajícími s basy, jenž na první poslech nedávají smysl. Nakonec musím ubrat minimálně jeden bod za originalitu, protože jsem si pro srovnání poslechl další letošní novinku "The Anatomy Of Unholy Transformation" od SUPERSTITION, kteří v některých ohledech death metalisty ze Chicaga překonávají. Nicméně, díky čitelnějším melodiím, nejsou tak záhadní.

Strana A:

  1. Arrival
  2. Entity
  3. Uplift
  4. Mobilization

Strana B:

  1. Approach
  2. Outpost
  3. Dominion
  4. Timechasm

Čas: 38:26

Sestava:

  • Dave Muntean – vokál, kytara, klávesy
  • Dan Ozcanli – vokál, kytara
  • Ryan Reynolds – basa
  • Pat O´Hara – bicí

Facebook
Bandcamp
 


Zveřejněno: 04. 12. 2019
Přečteno:
3974 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář