Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD-R 2019, Cvpunks / hardcore, punk / Česko

V souvislosti s COFFIN VARNISH se dozvíte ledasco. Jeden zdroj vám bude tvrdit, že se jedná o 100% punk a 0% metal, druhý hlas pro změnu našeptává, že se bude podávat metal/HC/punk v japonském stylu. Teď si vyberte. Jeden by řekl, že snad máme uši stejné a měly by to tím pádem i podobně vnímat. Jak vidíte, tak ne.

Podobné to může být i s texty, které tahle nahrávka obsahuje. Já se s nimi ztotožňuju. Když se ve válu (kapela se lokalizuje do Brna a okolí, takže vál je na místě) ozvou slova: „jsem Bůh, jsem ironzeman, patent na pravdu, vaše spása…“, je možné, že to někdo takhle nevidí, ale pro mě je to stejně jasné jako černá a bílá nebo zlo a dobro. Potom dohady, jestli je to čistý punk, anebo i trochu metal, jsou vlastně bezpředmětné.

Kdyby nepanovala žádná shoda ve výše řečeném, tak na jedné věci se pakt o dohodě uzavřít dá. Jedná se totiž o pěkně syrovou flákotu. Ona se ani jiná hudba od lidí, kteří tuhle partu tvoří, čekat nedá. Zkušení mazáci, kteří prošli partami jako BRÜNNER TODESMARSCH, KULLERVO, anebo a hlavně! EVIDENCÍ SMRTI, ví, jak chytit nástroje do rukou. Možná výše zmíněná jména kapel bez prvotního poslechu COFFIN VARNISH dopředu vyvolají asociace o crustu/raw punku přísného ražení, což ale není úplná pravda. Úvodní song „Volný pád“ je totiž na rychlopalebné a monotónní bicí docela skoupý, naopak pracuje s přelétavou a hravou rytmikou a nechává člověka napnutého, co se bude dít dál. Hudba tak nervně tepe, ale na to, kam budou vést další tóny, jasnou odpověď nedává.

Podobně jsou na tom i další dvě původní věci, které jsou tzv. barevné a nestojí jen na jednom motivu a docela se v nich toho dost odehrává. „Upřímná zpověď“ mě baví kytarovou vyhrávkou, za kterou následuje až rockové sólo a chvílemi mi zvuk kytary evokuje těžce zaškatulkované jihočeské alternativní punx UCHÁZÍM. Demáč „Gumo“ uzavírá coververze od DROPDEAD „You Have A Voice“, která je nazpívaná v češtině, jinak je ale věrná originálu. Oproti autorským věcem se mi tolik nezamlouvá poměrně radikální text, který je oproti třem předešlým songům až moc přímočarý.

Á propos texty a hlas. Oboje patří Márovi, který už vystřídal hodně kapel. Tenhle chlapík se podílel, pro mě, na jedné z nejlepších desek z HC/punk sféry, která kdy u nás vznikla a tím mám na mysli EVIDENCI SMRTI a jejich „s/t“. Mára disponuje jedním z nejcharismatičtějších hlasů na HC/punk scéně, takže už třeba jenom z tohohle důvodu je potřeba být ve střehu. V této souvislosti mi přijde vokál v mixu lehce utopenější oproti kytaře, jinak nahrávka pořízená u Otyna šlape velice dobře a všechny nástroje jsou pěkně slyšet.

Prvotní seznámení s COFFIN VARNISH proběhlo úspěšně. Kapela disponuje zajímavým materiálem, kterého je ale prozatím málo a tudíž se vzdávám nějakého bodového hodnocení. Nicméně tvář kapely a její směr je mi velice sympatický.

Seznam skladeb:

  1. Volný pád
  2. Upřímná zpověď
  3. Dobrou chuť
  4. You have a voice (DROPDEAD)

Čas: cca 7 minut

https://cvpunx.bandcamp.com/releases

Facebook


Zveřejněno: 29. 11. 2019
Přečteno:
4102 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář