Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
Heathen Convention 2024

Souhrn zajímavých alb, které vychází v prosinci 2019 + tipy na koncerty.

V prosinci letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Bury

RUNNING WILD (Německo) – „Crossing The Blades“ (EP)
Power metal, Steamhammer Records
Legendární piráti v čele s kapitánem Rock´n´Rolfem se 6. prosince po tříleté pauze znovu přihlásí o slovo. Tentokrát sice pouze se čtyřskladbovým minialbem (CD i vinyl), přesto můžeme podle ukázek očekávat jejich dnes už klasické pojetí metalu, včetně cover verze skladby „Strutter“ od KISS. Krom toho zahrají 5. června v Plzni na Metalfestu.

MINISTRY (USA) – Prescripture: The Visual History (kniha)
Industrialmetal, Melodic Vilture
Všem fanouškům těchto industrial-metalových pionýrů přinese Mikuláš tuto fotografickou knihu o rozměrech 29 x 29 cm. Na 248 stranách budou k vidění raritní a nikdy nezveřejněné fotografie. Předmluvu napsal Jello Biafra. Vychází v nákladu 2000 kusů a k dostání bude za „pouhých“ 75 dolarů. Fajnšmekři si pak mohou pořídit za dvojnásobek ceny luxusní edici, která krom trička bude obsahovat i vinylový singl s novou verzí třicet pět let staré skladby „(Every Day Is) Halloween", ve které hostuje Dave Navarro z JANE´S ADDICTION.

JASTA (USA) – „The Lost Chapters Vol. 2”
Hardcore, Martyrstore
Frontman HATEBREED Jamey Jasta chystá 13. prosince vydat své sólové album. Na něm by se v jedenácti skladbách mělo objevit hned několik zajímavých hostů, namátkou třeba Max Cavalera (SOULFLY), Corpsegrinder (CANNIBAL CORPSE), Kirk Windstein (CROWBAR), Matthew K. Heafy (TRIVIUM), Billy Graziadei (BILLY BIO), Phil Rind (SACRED REICH) nebo Tommy Victor (PRONG). Rozhodně se ale nechystá album podpořit koncertně, protože jeho domovská kapela plánuje vydání nového alba na jaro příštího roku a poté bude následovat masivní turné na jeho propagaci.

Tipy na koncerty:
4. 12. M.O.D., PRIMARY RESISTANCE, Ostrava – Barrák
5. 12. DESTRUCTION, NAHUM, Ostrava – Barrák
7. 12. Killed By Brno (SEE YOU IN HELL, LAHAR, INNOXIA CORPORA, SHEEVA YOGA aj.), Brno – Yacht
10. 12. DIE KRUPPS, Praha – Futurum


Coornelus

GRIDE – „Hluboká temná modř“
Hardcore/grind, Insane Society Records
Tahle labutí píseň jedné z nejlepších tuzemských kapel koluje už nějaký ten měsíc po sítích. Kdo chtěl, už má naposloucháno. Já ne, držím se a poctivě čekám na vinyl, který by měl během prosince vyjít u Barváka. Nahrávka obsahuje sedm věcí, které ještě vytvořila a nahrála původní sestava ve složení: Čert, Iny, Pufffy, Paaya a Michal. Jak už je všeobecně známo, momentálně v GRIDE působí z této pětice už jen Čert. A tak s napětím očekávám, jak bude znít deska, která je připomenutím fáze kapely, kterou mám nejvíc uloženou v paměti z hromady koncertů a skvělých desek. Za zmínku stojí i na poměry GRIDE neobvyklý obal, o který se postaral Valér z ČAD.

PROTIJED (Česko) – „Stres“
Hardcore/punk, Pushteek
Pár let fungující kapela naváže na svou debutovou nahrávku z roku 2017 novým materiálem, který vyjde jako 6. release u labelu Pushteek, který patří starému harcovníkovi Ivanovi. Kapela, která snese označení straight edge, se logicky pohybuje ve vlnách svižného hardcore s texty v češtině. Za pozornost určitě stojí, že PROTIJED je skupinou, za kterou stojí samé známé postavičky tuzemského podhoubí. Za mikrofonem je potom jedna z nejostřílenějších a nejviditelnějších postav celé scény Banán. Deska vyjde ve vinylovém formátu v půlce měsíce, kdy bude i náležitě pokřtěna na klasickém místě, kterým je Strahov 007.

CARONTE (Itálie) –  „Wolves of Thelema“
Doom/stoner, Ván Records
CARONTE jsou kapelou, která na mě v minulosti neudělala velký dojem. Potkal jsem se s nimi před dvěma roky v pražské Modré Vopici, kde se mihli po boku stájových parťáků KING DUDE, THE RUINS OF BEVERAST a DOLCH. V téhle silné sestavě mi pochopitelně přišli jako ti nejméně výrazní. Každopádně vydavatelství Ván Records podporuje zajímavé interprety a jelikož této italské partě dává už poněkolikáté příležitost, možná tak dojde na příjemné překvapení. To se uvidí/uslyší zkraje prosince.

Tipy na koncerty:
3. 12. Kacířství 4.0 (moderovaný přednáškový blok inspirovaný knihou Kacířův kancionál), Praha – Galerie Jaroslava Fragnera
7. 12. CULT OF LUNA, BRUTUS, Praha – Akropole
17. 12. PROTIJED, BRÜNNER TODESMARSCH, KOSI IDINA, Praha – Strahov 007


Johan

OFFICIUM TRISTE (Nizozemí) – „The Death of Gaia“
Death/doom metal, Transcending Obscurity Records
Švédský death/doom metal v nizozemském provedení. To je zhruba charakteristika OFFICIUM TRISTE, jedněch z nemnoha, kteří se mohou směle měřit se všemi severskými veterány. Jejich v pořadí šestou řadovou nahrávku už jsem měl možnost slyšet a nutno uznat, že je to povedený žánrový produkt. Hned začátek ctí ducha, který chtějí fanoušci od podobně laděných partiček slyšet – táhlé vážnohudební tóny, pomalé tempo, nástup kytar, které jsou podbarvovány klávesami, hrubý zpěv a nenásilné nevtíravé melodie. „The Death of Gaia“ je nejtypičtější doomová deska, jakou si lze představit, deathmetalových prvků je na ní poskrovnu, to už se spíše objeví nějaký záblesk z jiných hudebních sfér, řekněme lehce alternativních. Sem tam se ozvou smyčce nebo piano, nechybí kytarová sóla ani akustická kytara. Album vyjde 13. prosince u indického labelu, který je proslulý vymazlenými edicemi, takže sběratelé budou kupovat box se spoustou doplňků.

FEN (Anglie) – „The Dead Light“
Post black/rock, Prophecy Productions
Angličané FEN si rovněž pohrávají s náladami, ale oproti OFFICIUM TRISTE používají trochu jiné výrazivo. Post black metal, post rock, hledání netradičních postupů, překvapivé momenty, zasněnost, emoce, rock´n´rollové eskapády proměňující se v blackové svištění, melancholické party, prostě neobyčejně pestré pohrávání si s různými metalovými i rockovými subžánry, to jsou atributy kapely i nového alba. To jsem už taky slyšel a považuji jej školní známkou za jedna minusové. (úsměv) Ten minus vlastně ani neumím zdůvodnit, prostě mi to nepřijde jako úplný top, ale jako „skorotop“ bych album šířící pozitivní náladu (i přes hrubé vokály…) označil. Album vyjde na Mikuláše a může tak skončit mezi perníky, čokoládovými čerty nebo uhlím v nadílce, nejen na CD, ale i na LP.

BIGBOSS (Česko) – „Než zemřu“
Metal/rock, MetalGate Records
Pátou sólovou BigBossovu desku provází informace, že jde o poslední počin tohoto druhu. Co od něj lze čekat? Předpokládám, že docela neotřelou muziku, alespoň zveřejněná ukázka zní docela překvapivě… Každopádně „album posluchači odhaluje fascinující životní pouť Velkého mága, kterou sleduje od útlého dětství, mapuje časy veselejší i smutné, vypráví o příbězích, jež jsou pro většinu smrtelníků jako z jiného světa, a pokračuje až do současného bodu, v němž píše svůj vlastní epilog“. Což jsou slova vydavatelova a trochu z nich mrazí, stejně jako z Jirkových: „Myslím si, že budete spokojeni a nadšení. A ujišťuji vás, že budete brečet, všichni. Jak jste tvrdí metalisti a metalistky, pokérovaní od hlavy až k patě, tak tady poznáte můj život v devíti skladbách od A až do Z.“

Tipy na koncerty:
7. 12. OCCULTA, MALOKARPATAN, GOATCRAFT, SNĚŤ, THE TOWER, Písek – Divadlo Pod Čarou
14. 12. MORTIFILIA, SORATH SHAMPOON KILLER, AMOK, Sušice – Tradiční Kloub
29. 12. SATAN KLAUS FEST (SINIESTRO, VALGRIND, GRIDE, BOHEMYST…), Volyně – Na Nové

 

Kubina

OAK – „Lone“
Atmospheric death/doom metal, Transcending Obscurity 
Prosinec? Bída, co se týče nových thrashmetalových nahrávek. Hlavní důvod, proč ve svém jediném tipu vstupuju na neprobádaná území. O muzikantech z Portugalska toho moc nevím. Působí ještě v blackmetalové bandě GAEREA; taky nemá velkou historii. Zpět k čerstvému projektu. Záznam „Lone“ obsahuje čtyři vály – dva jsou volně k poslechu na Bandcampu. Konkrétně skladba „Mirror“ trvá těžko uvěřitelných bezmála dvacet minut. Rozlehlé muzikantské dílo jako krajina, kterou nakreslil Paolo Girardi na přebal. Z hlavy vím minimálně o dalších dvou nosičích ve své sbírce (WITCHUNTER, BLACKEVIL), kde je podepsán. Dovedu si představit, že při malování měl nahrávku k dispozici. Hudba připomíná pomalé a zničující kroky obra v dálce. Vše umocňují poníženě sklánějící stromy před monumentální velikostí, jíž se vyrovnávají akorát hory olizující nebe. Zapisuji do diáře datum 20. prosince, kdy vyjde atmosferický opus celý.

Tipy na koncerty:
3. 12. M.O.D., CBF, BEAST WITHIN THE SOUND, Praha – Futurum 
5. 12. DESTRUCTION, NAHUM, FINAL BREATH, Ostrava – Barrák
9. 12. GWAR, VOIVOD, Praha – MeetFactory
14. 12. MUNICIPAL WASTE, TOXIC HOLOCAUST, ENFORCER, SKELETAL REMAINS, Praha – MeetFactory
18. 12. KRYPTOR, 1000 BOMBS, Praha – Modrá Vopice
28. 12. ELEPHANTS, SECOND BREATH, Klatovy – Falcon


Zveřejněno: 02. 12. 2019
Přečteno:
3860 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář