Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

CD 2019, Les Acteurs De l´Ombre Productions / black & doom metal / Chile

Francouzský label zaměřující se na black metal v podání kapel z vlastní země se tu a tam poohlédne jinde. Sporadicky pravda, ale když už, tak to většinou bývá ve státech, které nejsou považovány za metalu zaslíbené, respektive se z nich nerekrutují velké kapely. Napadají mě Litva, Jihoafrická republika… a teď je na řadě Chile, z jehož hlavního města Santiaga de Chile pochází DECEM MALEFICIVM. Kapela, o níž jsem, předpokládám jako většina fanoušků v České republice, neměl dosud ponětí. Přitom nejde o žádné nováčky, vznik pánové datují do roku 2000, kdy taky vydali první demo, o tři roky později EP a pak klasika – od roku 2007 skoro desetiletá odmlka. Po návratu v roce 2016 nejprve vyšly předchozí nahrávky na společném nosiči, magnetofonové kazetě, následně se Chilané prezentovali novou skladbou „The Ceremony“, jež uvozuje první full album vydané právě v těchto dnech. Předcházela mu digitální edice, na jejímž základě se asi uskutečnila dohoda o fyzické emisi – a nutno dodat, že francouzský label, většinou sázející na neotřelé kapely, se vrátil do hluboké minulosti.

Při prvním poslechu „La Fin de Satan“ jsem si připadal jako v devadesátých letech, v časech, kdy se začal do blacku míchat doom a gothic metal. Bylo to cosi nového, tehdy neotřelého, dnes to ale působí obehraně. Kapel, které bych mohl coby inspirační zdroj Chilanů uvést, je celá řada a napadnou asi každého, když dodám, že se kapela hlásí k avantgardnímu black metalu. Určitě ARCTURUS, ENSLAVED, mě při poslechu úvodní kompozice napadli i našinci EUTHANASIA, když se začalo doomovatět a zpívat čistě, místy pak i MOONSPELL. DECEM MALEFICIVM disponují dvěma vokalisty, hlavní řve a skřehotá, druhý pěje civilním melodickým hlasem a prvního jen tu a tam doplňuje, většinou v melodičtějších pasážích.

První song je každopádně učebnice onoho míchání, přičemž dnešním pohledem je to zároveň i hodně naivní. Na druhou stranu – kdysi se nám tohle pojetí zamlouvalo a nostalgická nálada se u mě pere s pocity „tohle jsem už slyšel mnohokrát“, resp. „koho to dnes zaujme?“. Přechody mezi blackovou neurvalostí a melodičtějšími či pomalejšími pasážemi působí poněkud krkolomně, chvíli je to celkem jízda, následně gotikou načichlý melodický doom a nechybí ani ony avantgardní pasáže typu ARCTURUS či VULTURE INDUSTRIES, samozřejmě s o poznání méně charismatickým vokálem. Jako kdyby toho Jihoameričané chtěli do sedmiminutového songu nacpat co nejvíc bez ohledu na kontinuitu. 

Podobně se odvíjí i další skladby, některé momenty jsou povedené, kytarové kudrlinky fanoušky lehce avantgardního blacku s výše popsanými ingrediencemi určitě potěší. Škoda, že některé songy nesetrvají v oné avantgardní rovině déle, začátek takové „After the Chaos“ naznačuje potenciál,  nervní kytary navozují atmosféru strachu a očekávání ještě větší divočiny, která žel posléze nabere obyčejný ráz; klávesista odehraje svou pasáž naprosto sterilně, přitom v jiných úsecích taky dokáže vymyslet zajímavé motivy a divnozvuky. 

V nahrávce se vlastně nevyznám… což je asi z předchozích slov celkem zřejmé. Chvílemi se dokáži do muziky „dostat“, chvílemi mi přijde plytká, celkově takový solidní průměr. 

Pochválit určitě musím velmi pěkně zpracovaný obal, šestistránkový digipack je doplněný osmistránkovým bookletem, vše graficky sladěné a velmi hezky zpracované. Nechybí nic podstatného – texty, info o kapele i nahrávání, fotka… výborná práce.

Seznam skladeb:

  1. The Ceremony
  2. Instinct
  3. La Fin de Satan
  4. After the Chaos
  5. The Birth of the Cursed Book
  6. Denial Tragedy
  7. Before the Chaos

     
Čas: 43:46

Sestava:

  1. Pedro Fontecilla - guitars 
  2. David Zambrano - guitars 
  3. Daniel Araya - synths and vocals 
  4. Magus Umbra Nox - grunts 
  5. Christian Rojas - drums
  6. Rodrigo Díaz - bass 

Facebook
Bandcamp

www.lesacteursdelombre.net


Zveřejněno: 27. 11. 2019
Přečteno:
3484 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář