Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD 2019, Czar of Crickets / post rock/metal / Švýcarsko

ORSO (italsky medvěd), pocházející ze švýcarského města Lausanne, zaťali drápy v severských chladných dálavách, přičemž svoji experimentální post metalovou duši sdílí se skupinami TERRA TENEBROSA, CULT OF LUNA nebo NEUROSIS, kteří jsou velkou inspirací pro pětici muzikantů vzešlých z trosek sludge metalových KRUGER a rockové kapely JUNE DEVILLE. ORSO se sešli ve složení třech kytar, basy a bicích a vsadili na ryze instrumentální produkci. Za necelý rok po založení vydali ve vlastním nákladu v roce 2016 třískladbové EP „Primi piatti".

Švýcarský medvěd má hlad. A protože při prvním záseku se pánové točili kolem jídla, i při tom druhém museli pro lačné zvíře něco naservírovat. A tomu nasvědčuje i název alba „Paninoteca". Z italštiny přeloženo jako rychlé občerstvení se sendvičemi - bageterie, nebo jestli chcete doslovně sendvičotéka či bagetéka. (úsměv)  Takže ve zkratce: ORSO nám nabízí v 70 minutách deset skladeb rychlého občerstvení. A jen samotný obal „digi" kapsy naznačuje, že půjde taky o chléb. Doufejme, že nebude tvrdý. Hm, hudba tvrdá může být, ale ne ve smyslu starého chleba. (úsměv)

„Sloppy Joe" je bageta s mletým masem a takové „mleté maso" je nejen tato skladba, ale vlastně i celé album. Je to víceméně jeden základ se spoustou různých směsí koření a různých pochutin. Podladěný stoner zvuk basy vytlačí v druhé skladbě „Jambon-beurre" atmosférická rychlost a v rockovějším kabátě se ženeme kamsi do ztracena. Nakonec, i když skladba zvolní, máte tendenci pořád někam utéct. Naoko se uleví v houpavé skladbě „Choripán", která je zpočátku otevřena, ale časem stejně zamotá hlavu. Není to prostě jednoduchý hod dog, jak jej známe od nás, ale argentinský chorizo se salsa omáčkou. Ale jakási melodičnost zůstane i v živější skladbě „Horseshoe". Těžká skladba jako samotné jídlo. Toast, hamburger, přelitý sýrovou omáčkou s hranolky. Zatěžkaný zvuk, přičemž v mezičase a volnějších momentech přemýšlíš a funíš, zda pokračovat dál. (úsměv) „Mitraillette" je sice komplikovaná skladba s psychedelickým kytarovým motivem, ale kupodivu pozvedne náladu a zlepší chuť. No nevím, kdybych měl sníst vše, co jsem doposud slyšel... Sendvič a arašídové máslo, to je opět těžký základ, a marshmallow, sladká poleva. Brrr... „Fluffernutter". Základním pilířem nejen této skladby jsou rytmy bicích, kolem kterých proplouvá kytarový motiv.

Jen pro představu vlastně celé album je takový velký vír, jakási černá díra, v jejímž středu je buben a v těsné blízkosti krouží zatěžkaná basa a na samém okraji proplouvá kytarová sekce, která je ve velkém napětí a všemi silami se drží na zmíněném povrchu, okraji a to tak, aby hudba nepropadla až ke špinavému sludge tématu, ke kterému má blízko nejedna skladba včetně songů „Monte Christo" nebo „Dagobert". „Smörgåstårta", to je komplet obložená mísa. Souhra basy a kytary, vně této mísy jsou mohutné bicí, které trpělivě ženou vše dopředu a ke gradaci. Uspořádané melodické části skladeb střídají disharmonické motivy. Je zde metalová náročnost i rocková střídmost. A je dobře, že touto mohutnou skladbou album končí, protože kdyby to bylo naopak, tak každý sendvič, byť by byl sebevíc hutnějš, už by byl jen pouhým doplňkem této obložené mísy.

Frederyk Rotter (ZATOKREV) se svým labelem Czar of Crickets vydává možné a nemožné nahrávky, ale nikdy prachbídné. Aspoň tak jej registruji, nikdy jsem od něj vyloženě špatnou nahrávku neslyšel. A to samé platí i o albu „Paninoteca“ švýcarských ORSO. Možná v případě tohoto instrumentálního alba platí osvědčené méně znamená více a nejsem si zcela jistý, zda bych v tomto duchu unesl celý koncert, byť nahrávku jsem vždy poctivě doposlouchal do konce. Poslechů nebylo mnoho, protože to není příklad alba, hudby, kterou protočíte v přehrávači víckrát, ale nikdy jsem i přes hudební náročnost neřekl dost a konec. A nakonec jen dodám zajímavost, že album se nahrávalo ve Švýcarsku v Blend Studio, Lutry (bicí) a ostatní v No Sun Records Studio v La Sarraz. Mix proběhl v Salemu v USA a mastering ve Stockholmu ve Švédsku.

Seznam skladeb:

  1. Sloppy Joe
  2. Jambon-beurre
  3. Choripán
  4. Horseshoe
  5. Mitraillette
  6. Fluffernutter
  7. Jucy Lucy
  8. Monte Cristo
  9. Dagobert
  10. Smörgåstårta

Čas: 1:13:04

Sestava:

  • Raul - kytara
  • Margo - kytara
  • Blaise - kytara
  • Etienne - basa
  • Thomas - bicí

 

Bandcamp


Zveřejněno: 12. 12. 2019
Přečteno:
3868 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář