Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

CD 2019, vlastní náklad / groove/thrash metal/core / Česko

Ač se o tuzemskou metalovou scénu docela zajímám, MENTALLY CORRUPTED z Jalubí (nedaleko Uherského Hradiště) se mi zatím vyhýbali. Přitom jde o partu fungující zhruba patnáct let, mající za sebou čtyři nahrávky (včetně té aktuální) a ročně cca 10 koncertů (pokud mají na Bandzone pravdivou evidenci). Ale jejich revírem je především Morava, do Čech nakukují jen občas a do jižních asi nejezdí vůbec. Na druhou stranu – po poslechu „Síly duše“ – i kdyby v okolí vystupovali, asi bych na ně nešel, leda by hráli s nějakým mým oblíbencem. Ono „na ně nešel“ není myšleno tak, že by byla tvorba Jihomoravanů tak žalostná, ale tak, že se pocitově míjíme.

MENTALLY CORRUPTED hrají přesně ten mix thrashe, groove & core, který je mému uchu vzdálený. Řežba ve středních tempech, zahuštěná masa riffů, dusot bicích a hrdelní řev. Podobně hraje řada kapel, tudíž tahle muzika své publikum má; a ono publikum asi ocení právě onu valivost, nesmlouvavost, tah na bránu… Mně v téhle muzice chybí nějaké záchytné body, nějaké pasáže, které bych si zapamatoval, které by se zaryly do paměti. Přitom kapele vlastně není co vytýkat, deska drží pohromadě, hráčsky je to standardní práce, nahrávka netrpí dětskými kompozičními neduhy… a díky optimální stopáži nedosahující půlhodiny se poslech nevleče a těch osm věcí uteče jako voda. 

Prim ve finále nehrají kytary ani rytmika, ale vokál. Raudis sice nemá výjimečný hlas, ale pracuje s ním nadstandardně, v první řadě pečlivě artikuluje a sdělení, jež jsou pro kapelu evidentně důležitá, podává tak, že je mu rozumět každé slovo. Sem tam hlas trochu ohne, hned v první písni nechybí recitace, tu je řev ostřejší, tu hlubší, stejně jako myšlenky v textech. Kapela v přiloženém info textu uvádí, že v textech vyzdvihuje ryze lidské hodnoty nad těmi materiálními a povrchními, zdůrazňuje důležitost planety jako základního životního elementu a hledá vlastní vědomou cestu životem. Tyhle fráze zná každý, ale v případě MENTALLY CORRUPTED nepůsobí texty přihlouple (jak se to často stává), ale vcelku sympaticky, napsané sice nejsou jako od nějakého poety, ale smysl jim nechybí a k nějakému tomu zamyšlení určitě poslouží. 

S hudbou se ale pořád tak nějak peru, a to jsem poslech neodbyl… Časem alespoň vykrystalizovaly dva tři songy, které mě dokázaly zaujmout silněji. Prvním je „O krok blíž“, která má vcelku zajímavý vývoj, sem tam okořeněný kytarovou vyhrávkou lehce nervního charakteru a taky hardcore pasáží, v níž kytary opouštějí groove náhul a hudba je tím pádem jednodušší. Ne že by šlo o cosi převrtaného, ale jako osvěžení to funguje, stejně jako další ne úplně tradiční (na tento žánr) vyhrávky. Ty se objevují i v „V srdci hledej odpověď“, která se taky nebojí změn tempa, od pomalého po thrashové, to druhé pak vládne v titulní skladbě, která při troše dobré vůle připomíná novodobější DEBUSTROL. Další věci mají pocitově cosi společného třeba se SOULFLY nebo LOCOMOTIVE, takže pokud vyhledáváte tyhle party, budete asi „Sílu duše“ poslouchat s větším zaujetím než já. 

Poslech navíc trochu ztrpčuje zvuk. Ten je tak ohulený, že nastavit optimální hlasitost pro pokojový poslech je práce hodná hodináře. Na rozsahu zesilovače se pohybuju tak do 5 % a jakékoliv lehounké pootočení kolečkem hlasitosti znamená ticho nebo strašný hluk. Nevím, kdo tohle vymyslel, jestli pánové (pán?) ve studiu Davos, nebo na tom trvala kapela, ale rozum mi to nebere. Ostatně zvuk je celý takový plochý, zahuštěný, nepříjemný… 

Obal CD taky příliš krásy nepobral, ale na druhou stranu to není grafická patlanina, vše je na svém místě, texty na světlém podkladu. Chybí fotka a taky mi není jasné, kdo nakreslil titulní obrázek… (úsměv) V bookletu je uvedeno, že obal dělal Michal Hladík a design plus grafiku Juan Hernandez, tak si to přeberte… 

Seznam skladeb:

  1. Kotvy minulosti
  2. Nadechni se
  3. Marné hledání dokonalosti
  4. O krok blíž
  5. Fabrika
  6. V srdci hledej odpověď 
  7. Síla duše
  8. Barvy mého srdce

Čas: 27:44

Sestava:

  • Raudis – hlas
  • Jářek – kytara
  • David – kytara
  • Filip – baskytara
  • David – bicí

Facebook
YouTube
Bandcamp


 


Zveřejněno: 05. 12. 2019
Přečteno:
3577 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář