Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
HUSMAN FEST

CD 2019, Slovak Metal Army / rock/metal / Česko

Brněnská skupina HEFAISTOVA LYRA (dále HL) u mě poměrně slušně zabodovala svým debutovým albem „Kostnice sv. Eleutheria“ z loňského roku, tím pádem mám její tvorbu stále v docela živých vzpomínkách. A to nejen díky kvalitnímu hudebnímu projevu, ale hlavně kvůli neotřelé textové stránce. Od vydání prvotiny uběhl zhruba rok a půl a Brňané jsou tu s novým materiálem, který na ni v podstatě volně navazuje a byl nazván „Přeludy“.

O tom, že HL se svou hudbou pravděpodobně oslovuje čím dál větší množství posluchačů svědčí i fakt, že zatímco „Kostnice…“ vyšla na fyzickém nosiči v podstatě vlastně díky podpoře kamarádů a fanoušků kapely, tak aktuální desku si pod svá křídla vzalo slovenské vydavatelství SMA. To podle mě tímto krokem získalo do své stáje zajímavého a perspektivního koně, který má i do budoucna velký potenciál.

Sama HL sice na webu uvádí, že její muzika se pohybuje někde na pomezí metalu a hard rocku (vydavatel hovoří dokonce o bigbítu), ale já osobně bych ten druhý styl spíše vypustil, jelikož si pod ním při jeho vyslovení spousta lidí mylně vybaví nějakou úplně jinou hudbu, která k této skupině vůbec nebude pasovat (snad vyjma části songu č. 7). Asi bych ho spíše nahradil pouze prostým pojmem rock, který chvílemi může znít až jako alternativní. Stejně jako v případě recenze debutu bych ale znovu napsal, že základem je metalová složka, do níž jsou vhodně naroubované další žánrové elementy, vytvářející ve výsledku velice povedený a zajímavý celek. Tentokráte je sice na CD o jednu píseň více než v případě prvotiny (intro nepočítám), ale jelikož kapela trochu ubrala na délce svých songů, tak je ve finále celková stopáž o něco kratší. 

Jako náměty pro textovou složku vyvedenou v mateřském jazyce a prezentovanou čistou vokální polohou HL znovu ve většině songů použila různá díla světové literatury. A vězte, že v tomto případě opravdu stojí za to si texty pečlivě naposlouchat, jelikož jsou nedílnou součástí tohoto hudebního díla. Kdo by je přesto při přehrávání nestíhal plně vnímat, má možnost si je podrobně prostudovat v bookletu, kde jsou k některým z nich uvedeny i krátké glosy osvětlující jejich podstatu.

Stejně jako u prvního alba využila HL pro natočení skladeb služeb Dejana Petkoviče, který se o ně ve svém studiu po zvukové stránce kompletně postaral.

Rovněž, co se výtvarné podoby týče, má CD stejného autora jako minule, konkrétně se jedná o Aleše Navrátila staršího, který svým dílem opět krásně dotváří atmosféru nahrávky.

Řekl bych, že HEFAISTOVA LYRA novou řadovkou více než zdatně navázala na svůj zajímavý debut a věřím, že se jí i díky záštitě vydavatelské firmy povede přilákat ke své tvorbě další fandy, kteří ji dostatečně ocení.

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Přeludy
  3. Předčasný pohřeb
  4. Zahrada
  5. Král mor
  6. Ve starém mlýně
  7. Vlčí stisk
  8. Kázání o Jonahovi


Čas: 28:46

Sestava:

  • Aleš Navrátil – kytara, zpěv
  • Jan Deutscher – basa, zpěv
  • Pavel Kvarda - bicí
     

Web
Bandzone 


Zveřejněno: 26. 11. 2019
Přečteno:
4185 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 11. 2019 20:23 napsal/a Garfield
HL
Solidní návaz na minulou desku. Možná by stálo za úvahu přibrat další nástroje (napadá mě např. flétna, housle), které by hudební možnosti kapely ještě rozšířily. A kvalitní texty jsou zřejmě již pravidlem.