Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

6. 11. 2019, Praha - 007 Strahov

Můžete poslouchat thrash, black, death, hardcore, rap nebo dechovku, ale nepochopím, jak se někomu může nelíbit heavy metal. Hlavně naživo se jedná o nejpřirozenější metal, jaký existuje…

Pravověrnej 80´s heavy metal děláme v ČR jen my v Písku a Kreas Promotion v Praze. A právě této sympatické pražské crew se podařilo stáhnout evropské turné vycházejících amerických hvězd undergroundu HAUNT a švédských SCREAMER. Naprostá povinnost pro každého, kdo miluje džísky, melodie, kytarová sóla, čistý zpěv a NWOBHM. Skoro jsem nemohl dospat!

Po pondělním rouhavém nášupu konečně přišel na řadu středeční heavy program, kde jinde než na milované Sedmičce. Vyrážím záměrně brzy, abych nasál atmosféru chystajícího se koncertu a v klidu pokecal s klukama z Kreas. Hned po příchodu potkávám mistra všech pódií Daneczka a obě hlavní kapely. Po chvíli přichází i zbytek Kreas, potloukám se klubem a nabízím pomoc, kterou každý odmítá. (smích) Je to paráda, když konečně člověk není v roli pořadatele, haha! Postupně se trousí první příchozí a probíhá zkouška hlavní kapely večera. Už tady tuším, že dnes to bude velký!

Přesně v 19:20 do toho praštili CBF neboli COLDBLOODED FISH. Letos na jaře jsem si pořídil jejich první velkou desku „Malvarma“, která se zkrátka povedla. Naživo jsem CBF dlouho neviděl, a přestože v kapele zbyli jen tři mušketýři, nabývám dojmu, že právě teď CBF našli svůj ksicht. Otevřeně přiznávám, že mě minulá tvorba kapely nebavila a ani živou produkci jsem nepovažoval za nijak ohromující, i když to bylo koncert od koncertu lepší. Tentokrát jsem ale zažil kurva skok! CBF mě během svých třiceti minut slávy svírají pevným thrashovým stiskem. Parádní kytarové riffy, výrazná basa, nekompromisní bicí a hlavně neskrývaná surovost. Nakonec i v pasážích (zejména při sólech), kde bych dříve uvítal přítomnost druhé kytary, jsem naprosto spokojen. Kluci jsou sehraní a svůj thrashing vyšperkovali i v okleštěné sestavě. A já bych chtěl, aby to tak zůstalo. Když k tomu přidáte Kryštofův štěkavý vokál, který doplňuje Jenda svým grindovým growlem, skvělý zvuk a cover od CELTIC FROST na závěr, dostanete parádní thrashovou show. A o tu se starali i sami muzikanti svým pohybem. Především pak Kryštof, který podle mého názoru před spaním sjíždí na YouTube živáky MIDNIGHT a ráno si to trénuje před zrcadlem (smích). Výborný set a skvělý start večera!

Krátká pauza, pivo a hurá do první lajny. Sedmička se už slušně zaplnila a nakonec si cestu na koncert našlo kolem osmdesáti heavy metalu chtivých fans. Švédští SCREAMER jedou turné hlavně na podporu své nové a skvělé desky „Highway to Heroes“. Od prvního momentu vládne klubem tradiční heavy metal, který vychází z legend britské scény, ale vždy jsem ve tvorbě SCREAMER slyšel i staré dobré kapely ze Švédska. Naživo tento namíchaný koktejl funguje skvěle. Všechny skladby jsou založeny na chytlavých a zapamatovatelných riffech a vlastně vůbec nevadí, že tvorba SCREAMER je dost předvídatelná. Je to klišé, ale zatraceně skvělé! Oba kytaristé se poctivě střídají v sólech, vypíchnutá basa tvrdí muziku, bicman má snad 2,5 metru a má problém se na malé pódium klubu vejít, ale sype to znamenitě jak ve středních tempech, tak při skoro až speedmetalových vypalovačkách. Vládcem pódia je zpěvák Andreas. Tento rozený frontman disponuje výborným hlasem, jehož polohy i barvu dokáže v průběhu skladeb citlivě měnit. Zároveň umí skvěle a bez trapných gest komunikovat s publikem. Odměnou celé kapele je, že osazenstvo klubu zobe pětici z rukou každou vteřinu jejich setu. Během padesáti minut nedocházelo k téměř žádným pauzám a zaznělo mnoho skladeb, z nichž mezi top řadím hlavně „Ride On“, „Shadow Hunter“, „Out of the Dark“, „Keep on Walking“, „Highway to Heroes“, „Hell Machine“ a závěrečnou „Can You Hear Me“. Propocenej to odcházím rozdýchat na bar. Perfektní!

Chvíli kecám u baru s kamarády a zapomínám, že na pódiu už je vše připraveno pro hlavní tahák večera. Za tónů prvního songu rychle mířím do první řady a okamžitě se nechávám unášet na vlnách neskutečně pozitivního heavy metalu. Kalifornští HAUNT působí na nahrávkách poměrně jemným dojmem, co se v porovnání s ostatními kapelami týká, ale naživo je jejich heavy metal tvrdý jako ocel. Ústřední postavou je Trevor William Church (jinak taky BEASTMAKER), kterého je i v Praze plné pódium. Z rukávu tasí jeden sexy riff za druhým, v sólech se střídá společně s Johnem Tuckerem, ale hlavně se stará o prvotřídní vokál. Čistý, civilní zpěv jen místy přitlačený na čepel ostrého nože, sedí k hudbě HAUNT dokonale. Skvěle zapamatovatelné refrény za chvíli zpívá celý klub, Vejška je v rauši, plazí se přítomným po džískách s pusou od ucha k uchu… tohle je čirá oslava heavy metalu! Napadá mě paralela s kanadskými CAULDRON. Tyto dvě kapely k sobě mají hudebním projevem poměrně blízko, nicméně každá má svůj ksicht. Koncert HAUNT je strhující. Mám pocit, že kapela čím dál víc přitápí pod kotel a celá show nabírá na síle a dostává neskutečné grády. Opět žádné dlouhé proslovy mezi songy, prostě přímočarost je až na prvním místě. Zvuk jak víno, a to mám hlavu v jednom kole. Členové HAUNT hecují publikum, ale vlastně vůbec nemusí. Kapele to vracíme sami a dle jejich slov jsou z atmosféry nadšení. Jak by taky ne, vždyť je středa a v naší malé zemi hrají vůbec poprvé. Trevor nezapomíná ani projevit svůj úžas nad tím, že strahovský klub slaví letos neskutečných pět křížků na krku. Setlist je složen z největších pecek. Velkou část tvoří songy z aktuální desky „If Icarus Could Fly“, ale nejvíc pod kůží mám hitovky z debutového EP „Luminous Eyes“ a hlavně z velké fošny „Burst into Flame“. Tady dochází na totálně syrový heavy metal, který rozpoutá i circle pit a stage diving. Masakr! Celý koncert vrcholí skladbami „Crystal Ball“ a „Burst into Flame“. Pokud ani tady HAUNT někoho nepřesvědčili, ten neměl na Sedmičce co dělat. Excelentní a strhující show!

Krátce po koncertě zvedáme kotvy a míříme domů. Cestou v autě ve mně pořád rezonuje heavy metal. Ne jen tak ledajaký. To, co se odehrálo na Strahově, je už nyní legendární. Lepší atmosféru tady na jiný styl nezažijete. Díky kapelám, díky Kreas za organizaci. Na příští heavy metal si musíme nejspíš počkat do jara, kdy pro změnu my pořádáme v Písku druhý ročník festivalu Heavy Metal Thunder. Tak si přijeďte vytřepat palice.

Fotky: Skalík

Kompletní galerie


Zveřejněno: 09. 11. 2019
Přečteno:
3815 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář