Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

LP 2019, PHR Records / hardcore punk / Slovensko

Slovenská TENDENCIE dovršila v roce 2018 deset let existence, ale v souvislosti s albem „Nedajme šancu beznádeji zmariť naše životy“ jsou signifikantní roky 2017 a 2019. V tom prvním kapela album nahrála, v tom druhém pro něj našla vydavatele. Tím je Papagájův Hlasatel, a jak je u tuzemské punkové jedničky zvykem, edice obsahuje všechny potřebné záležitosti, tudíž kromě vlastní (černé) gramodesky o průměru dvanáct palců je k dispozici i textová příloha se sestavou, portréty muzikantů, informacemi o nahrávání a kapelní proklamací na téma společenských nešvarů, respektive možných úniků od nich. O grafiku a zřejmě i kresbu na přebalu se postaral Roman Láriš, na obrázku nějaká šelma požírá mírumilovného holuba, zřejmě jde o asociaci k textu skladby „Modrá krv“, možná ke zmiňované proklamaci. Texty jsou obecně zaměřené proti nepravostem současného i minulého světa, ať už jde o preference negativních zpráv médiích, masakr v Babím Jaru, násilí, neonacismus, honbu za majetkem, neúctu ke starým lidem, ničení životního prostředí… prostě typická žánrová témata. Trochu se vymykají apely na rodinné hodnoty, které mi ve finále přijdou nejzajímavější, to ostatní už každý slyšel v různých podobách nesčetněkrát. 

Nesčetněkrát každý taky slyšel podobně laděnou muziku, klasický hardcore punk ostřejšího střihu, sem tam ve středních tempech, většinou ve svižných, nechybí ani melodie, které mi přijdou povedené a lehce netypické – slovenské kapely s melodikou většinou pracují jinak, snaží se o větší chytlavost, která TENDENCII sice taky nechybí, ale není tak okatá, spíše mi připomíná staré anglické kapely a nejednou našince TELEX. 

Skladby mají švih, tah na branku, prospívá jim, že nejsou dlouhé (v průměru necelé dvě minuty) a že se v nich toho celkem dost děje (není to opakování stejných motivů a dvou akordů). Mně jako obvykle sedí hlavně vypalovačky, hardcorová jízda „Tiene“, HC/grind/thrash rotyka „Evolúcia zániku“ či podobně laděná „Modrá krv“, která v druhé polovině ale ztrácí dech. Po dvou nářezech logicky následuje pomalejší záležitost, u které se naplno ukazuje to, co mi u nahrávky/kapely překáží – hlavní vokál. Jakmile se Majto pustí do civilních poloh, je pro mě takřka neposlouchatelný. Jeho hrubý hlas mi prostě nesedí a i když jsem to zkoušel několikrát překousnout, nepodařilo se. Když řve, často ve dvojici s Martinem (případně se střídají), nepůsobí to na mě tak protivně, jinak… je mi líto… 

Přitom i druhá strana nabízí zajímavou muziku, k výrazným skladbám patří hned první „Čakáreň na konečnej“, zpočátku spíše rocková pocitovka, ve které se místo zpěvu objevuje recitace, nebo „Boh majetku“, což je cover slovenské kapely JUNK, skladby „God Of Property“ z alba „The Fire Of Retribution“ z roku 1994, navzdory názvu už v originále ve slovenštině, a v přepracované verzi o poznání živější. „Tri morové rany“ připomínají výše uvedený TELEX, ale ten humpolácký zpěv… určitě mi víc sedí doprovodný křik, což platí i na následující „Ľudskosť“. Další závan grindu se objevuje v songu „Babyn Jar“, kde zpěvák text chrlí tak, že mu není rozumět, což je na jednu stranu dobře (protože mi tahle poloha nevadí), na druhou škoda (protože text popisuje nechvalně známý masakr Židů na Ukrajině). 

Celkově považuji první velkou gramofonovou desku kapely z Nového Mesta Nad Váhom jako průměrnou žánrovou práci – zajímavější hudebně než vokálně.

Strana 1:

  1. Nádej
  2. Tiene
  3. Cesta pokroku
  4. Dnes (v uliciach)
  5. Evolúcia zániku
  6. Modrá krv
  7. Väzni cudzích cieľov

    

Strana 2: 

  1. Čakáreň na konečnej
  2. Boh majetku
  3. Tri morové rany
  4. Ľudskosť
  5. Babyn Jar
  6. Nič
  7. Otvorené oči

Čas: cca 26 min.

Sestava:

  • Majto – hlasy
  • Martin – basa, hlas
  • Lubo – gitara
  • Andy – bicie

Facebook
Bandcamp
www.phr.cz

 


Zveřejněno: 15. 11. 2019
Přečteno:
3970 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář