Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

CD/LP 2019, Les Acteurs de L\'Ombre Productions / black metal / Španělsko

Pure basque cult black metal without compromise since 1997. Tak asi takhle. Ta první věta, kterou ke kapele přidal její vydavatel, není náhodná. To jsou prostě fakta. Minimálně vztaženo k aktuální desce „Iluntasuna besarkatu nuen betiko“, která doopravdy obsahuje black metal bez příkras a je věrna té razantnější a přímočaré odnoži tohoto dnes už tak do všech stran rozestoupeného stylu. Jak  je to s tím kultem jinde než za hranicemi Baskicka, to už si netroufám posoudit. Nedávno jsem na toto téma slyšel reagovat jednoho muzikanta hrajícího přes třicet let, který se vyjadřoval, že každá kapela, která se přehoupne přes deset let, se už dnes automaticky nazývá jako kultovní. Tím pádem asi kult.

NUMEN na většině hrací plochy valí bomby. Bubeník sází blast beaty, kytary vrčí a zpěvák skřehotá, jak černé řemeslo káže. Kapele ty vyhlazováky jdou. Není to vyloženě první liga zla, na to už je doba jinde, a dělat, že jsme podobně znějící devadesátkové kapely neslyšeli, jaksi nejde, ale je jasné, že kvalitně zvládnuté řemeslo, hlásící se k dobám dávným, se na téhle desce prostě odehrává.

„Iluntasuna besarkatu nuen betiko“ (google překladač říká, že to znamená: „navždy jsem přijal tmu“) není ale jen o pekelném tempu. Při poměrně dlouhé stopáži jednotlivých skladeb, kdy většina z nich přesahuje pět minut, je jasné, že se songy často ukolébají ve středních tempech, které NUMEN ovládají taky celkem slušně. Navíc se nebojí pracovat s melodiemi, které ale nejsou nijak vlezlé. Nejvíc mě zaujala chytlavá kytarová linka ve čtvrté „Behin hilko naiz“.

Jak už jsme zmínil v předchozích řádkách, NUMEN mi přijdou zábavnější v těch nejrychlejších momentech. Přispívá k tomu i poměrně surový zvuk a nevědět odkud vítr fouká, tipoval bych, že se tenhle vichr zrodil v severní Evropě. Jednoduše řečeno, příznivci black metalu v podání IMMORTAL či MARDUK budou vědět své. A to i přesto, že je v kapele klávesák, jehož práci pocítíte ale jen při hodně velkém soustředění a možná ani to vám nebude platné.

NUMEN se hlásí k Baskicku a i se jako Baskové charakterizují. Většina členů kapely jsou Španělé, ale v NUMEN působí i Francouz. V momentálně napjaté situaci v tomto regionu, kterou si netroufám hodnotit a hlavně se v ní neorientuju, tady nehodlám vynášet nějaké moudra, chci jen zmínit, že kapela používá texty právě v baskičtině. Texty, těžko říct o čem jsou, ale pravděpodobně se zaobírají místním životem v dávných letech, protože jsou s kapelou v recenzích spojována slova jako folk a pagan… což z hudby samotné moc vycítit nejde. Samozřejmě je potřeba zmínit poslední akustickou skladbu, s kterou by kapela mohla přes léto hrát na kdejakém hradě a do klobouku by jí patrně někdo nějaké drobné hodil, ale… jestli to stačí k tomu spojovat NUMEN se slovem folk, toť otázka.

Seznam skladeb:

  1. Iluntasuna soilik
  2. Lautada izoztuetan
  3. Pairamena
  4. Behin hilko naiz   
  5. Nire arnasean biziko da gaua
  6. Itzaletan solasean     
  7. Iraganeko errautsak     
  8. Itzaltzuko bardoari     

Čas: 46:37

Sestava:

  • Aritz - vokál
  • Jabo - kytara
  • Xabi - kytara
  • Lander - basa
  • Eol - klávesy, vokál
  • Eihar - bicí

Bandcamp


Zveřejněno: 07. 11. 2019
Přečteno:
3600 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář