Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Souhrn zajímavých alb, které vychází v listopadu 2019 + tipy na koncerty.

Bury

ČAD (Slovensko) – „Zabi ma“ 
Metal, vlastní náklad 
První listopadový den vychází další, hodně očekávané album, tentokrát zabývající se zbojnickou tématikou, což naznačil nadmíru povedený videoklip ke skladbě „Zbojnícke móresy“. Slyšel jsem ještě další čtyři skladby a vypadá to, že to zase bude deska plná hitů. Ať už je to dynamicky temný titulní song nebo svižný „Ludia smrdia“, ke kterému se chystá další klip. Vypadá to, že nový basák Kněží, který nahradil (toho času na mateřské) Bašku, do kapely skvěle zapadl. Navíc tady jsou osvědčené atributy, jako je netradiční obal, který dělal bubeník Valér Tornád a především Pišta Vandal si v textech udržel svůj nadstandard, i když je psal více méně až ve studiu (Aby som prekryl hlas na svitaní, v studniach i vo vani topím mórske panny. Sa tvárim, že nepočujem ten hlas, tak prečo ma tá britva v ruke zas a stále omína? Na dobré časy nespomínam si. Si chlap, si stroj či hrdina? Tak zabi ma!). Navíc i zvuk ze studia Sono bude mít určitě pořádné „gule“. Takže se máme na co těšit, ČAD jsou konečně tady, hu ha ha! 

SILVERTOMB (USA) – „Edge Of Existence“ 
Stoner metal, Long Brand Records 
Kapela, ve které figurují zpěvák a kytarista Kenny Hickey (TYPE O NEGATIVE, SEVENTH VOID), bubeník Johnny Kelly (TYPE O NEGATIVE, DANZIG), kytarista Joseph James (AGNOSTIC FRONT), basák Hank Hell (SEVENTH VOID) a klávesák a kytarista Aaron Joos (EMPYREON) vznikla v roce 2017. Ale teprve letos 1. listopadu přichází s debutním albem „Edge Of Existence“. Podle ukázky a prvního singlu by mělo jít o pomalý retro metal v Black Sabbathovském duchu. I texty ke všem devíti skladbám by měly být temné, protože konceptem alba je Hickeyho osobní boj se závislostí, láskou, sebevraždou a smrtí  Petera Steela v roce 2010 a následný rozpad TYPE O NEGATIVE. 

CUNTS (USA) – „Cunts“ 
Punk/thrash, Ipecac Recordings 
Nový projekt z Los Angeles, fungující od loňského roku, vydá svůj debut první listopadový den u labelu Mika Pattona. A protože on sám tvoří tu nejroztodivnější muziku, ve výběru kapel do své stáje nikdy nesáhne vedle. V CUNTS se sešli muzikanti z kapel DEAD CROSS, QUI či RETOX, kteří dali dohromady třináct skladeb a podle jediné skladby, kterou jsem slyšel na jejich Bandcampu, by mělo jít o pořádnou jízdu. 

KAM LEE / FALSE PROPHET (USA) – The End Divine“ split 7“EP 
Death metal, Nuclear Blast Records 
Toto vinylové splitko s kresleným obalem od famózního Edwarda Repky, obsahující po jedné skladbě na každé straně, bude zajímavé pro pamětníky především díky jménu KAM LEE, což je zpěvák legendárních MASSACRE a kdysi dávno bubeník DEATH. Aktuálně tedy má svůj sólový projekt, ve kterém krom murmuru hraje i na basu. Zatím má venku jen pár krátkých nahrávek, tak uvidíme, jestli toto nebude předzvěstí dlouhohrajícího alba. Na druhé straně mu sekundují thrash/deathoví FALSE PROPHET, kteří sice vznikli už v roce 1988, ale od té doby moc aktivní nebyli a vydali a vydali pouze jedno album. Sám jsem zvědavý, jak to celé bude znít. Vychází 1. listopadu. 

AGNOSTIC FRONT (USA) – „Get Loud!“ 
New York Hardcore, Nuclear Blast Records 
Legenda newyorského hardcore, hrající bezmála 40 let, vydá své dvanácté studiové album 8. listopadu. Na něm se bude nacházet 14 skladeb jejich klasické muziky, která formovala nejen žánr, ale i spoustu dalších kapel od punku po thrash metal. Podle dříve uvolněné ochutnávky „Spray Painted Walls“ to vypadá, že duo staříků Roger Miret a Vinnie Stigma má stále spoustu elánu do tvorby pořádně naštvané hudby. A to je jen dobře. 

WOLFBRIGADE (Švédsko) – „The Enemy: Reality“ 
Crust, Southern Lord Recordings 
8. listopadu vyjde nové album švédských WOLFBRIGADE, které bude obsahovat deset skladeb plných špinavého crustu a smrdících politým pivem. Nejen fandové žánru by měli být ve střehu, protože podle poslechu na kapelním Bandcampu tito veteráni dokazují, že stále nepatří do starého železa. Severská syrovost, hardcoreová hrubost, punková primitivita, ale i death metalová agresivita vás zničí. Vlci jsou zpět a nemilosrdně lační po krvi! 

DIE KRUPPS (Německo) – „Vision 2020 Vision“ 
EBM/Industrial metal, Oblivion/SPV 
Jedni z pionýrů industriálního metalu, kteří se do hudebních kronik zapsali především v 90. letech, vydají 15. listopadu své desáté album. Že ani jedna ze třinácti skladeb neuhne ani o píď z vytyčeného žánru doložil nedávno zveřejněný videoklip ke skladbě „Welcome To The Blackout“. Navíc, kdo si pořídí digipackovou edici, dostane jako bonus DVD se záznamem z Wacken Open Air 2016. Osobně očekávám jedno z nej alb letošního roku, ke kterému kapela vyrazí i na turné. Loňskou koncertní zastávku v Praze vyprodali, proto 10. 12. zahrají ve větším Futuru. 

STRIGOI (UK) – „Abandon All Faith“ 
Old-school death metal, Nuclear Blast Records 
Kytarista PARADISE LOST Greg Mackintosh ukončil v roce 2018 činnost svého projektu VALLENFYRE po osmi letech a třech albech. Nyní se ale spojil s basákem Chrisem Casketem (koncertní hráč ve VALLENFYRE, ex-EXTREME NOISE TERROR) a dali dohromady kapelu STRIGOI, kterou pojmenovali podle neklidných duchů z rumunské mytologie, kteří mohli povstat z hrobu a vzít na sebe jakoukoli podobu. S bubeníkem Waltteri Väyrenenem (PARADISE LOST) nahráli dvanáct skladeb, které vyjdou 22. listopadu jako debutní album „Abandon All Faith“. Žánrově by mělo jít o mix old-school death metalu, grindcore a punku, což potvrdily první singly. 

LINDEMAN (Německo/Švédsko) – „F & M“ 
Industrial metal, Nuclear Blast Records 
22. listopadu vyjde po čtyřech letech druhé album projektu, ve kterém společně figurují zpěvák Till Lindemann (RAMMSTEIN) a multi-instrumentalista Peter Tägtgren (HYPOCRISY, PAIN). Podle nedávno zveřejněného singlu „Ich weiß es nicht“ můžeme opět čekat strojové bicí, chytlavé kytarové i elektronické melodie a především Tillův klasický vokál v Němčině. Některé z jedenácti skladeb byly napsány už dříve pro divadelní představení Hänsel und Greten (Jeníček a Mařenka). 

SODOM (Německo) – „Out Of The Frontline Trench“ MCD 
Thrash metal, Steamhammer 
Dříve, než v příštím roce thrashová legenda vydá své další album, mohou se její fanoušci těšit 22. listopadu alespoň na jednu ochutnávku, která se objeví na novém MCD. Dále si budou moci vyslechnout dvě skladby exkluzivně nahrané pro tuto příležitost, znovu-nahraný hit „Agent Orange“ v současné sestavě a vše zakončí jeden živý song. SODOM si od začátku 80. let hrají pořád to svoje a ne jinak tomu bude i nadále. Vždyť v aktuální sestavě figuruje kytarista Frank Blackfire, jež kapelu opustil v roce 1989. Vychází i na 12“ bílém nebo zaleném vinylu. 

PRONG (USA) – „Age Of Defiance“ MCD 
Thrash/hardcore, Steamhammer 
Kapela, míchající hardcore, thrash, ale i industrial, vydá 29. listopadu pětiskladbové minialbum, na kterém budou k zaslechnutí dvě nové studiově nahrané skladby v jejich typickém stylu. PRONG bodovali hlavně v polovině 90. let, z čehož samozřejmě těží dodnes. I proto bude MCD obsahovat další tři živáky z vystoupení v Berlíně v roce 2015. Konkrétně se jedná o dva songy z jejich přelomového alba „Cleasing“ (1994) a titulní věc z „Rude Awakening“ (1996). 

FEASTEM (Finsko) – „Graveyard Earth“ 
Grindcore, LIXIVIAT Records (LP), EveryDayHate (CD) 
Jedna z nejlepších grindcore kapel vydá své už čtvrté album, které vyjde na LP, CD i MC. Už podle videa k úvodní skladbě „The Rope Calls Your Name“ je jasné, že se můžeme těšit na explozivní nálož plnou krátkých, ale zato úderných songů. Tato kapela prostě fandy žánru nemůže nikdy zklamat. 

Tipy na koncerty:
8. 11. Metalurgia festival (PRŮMYSLOVÁ SMRT, STOLEN LIVES, KAOSQUAD atd.), Polná u Jihlavy – Polenský klub 
11. 11. SICK OF IT ALL, Praha – Meet Factory 
13. 11. LIFE OF AGONY, Vídeň – Flex 
14. 11 SACRED REICH, Praha – Futurum 
16. 11. Power Grindcore 7 (PSYCHONEUROSIS, NEEDFUL THINGS, ADACTA atd.), Brno – Melodka 
22. 11. Max & Iggor Cavalera, Zlín – Masters of Rock Café 
25. 11. M:40, ENCORE, Praha – Eternia 
28. 11. DEVIN TOWNSEND, Praha – Roxy 

 

Kubina

SODOM (Německo) – "Out Of The Frontline Trench" (EP)
Thrash metal, Steamhammer
Představovat jednu z nějvětších legend thrash metalu netřeba. Snad jen připomenu, že loni Tom Angelripper vyměnil komplet sestavu a z tria se stal kvartet, protože přibyl druhý kytarista. Vrátil se po spoustě letech Frank Blackfire, který má na svědomí dvě nejslavnější desky z kapelní diskografie – "Persecution Mania" (1987) a "Agent Orange" (1989). Možná proto velká očekávaní. Hned první rok v nové sestavě vyšlo kladně přijaté EP "Partisan". Němci jako by testovali posluchače, co si mohou dovolit dát na dlouhohrající záznam. Ten je v plánu příští rok. Ještě před tím vyjde 22. listopadu další EP "Out Of The Frontline Trench". Na něm, kromě nových třech věciček, bude živá verze "Bombenhagel" i přenahraná písnička "Agent Orange"! Čekání si můžeme krátit poslechem válu "Down On your Knees". Oproti novodobé tvorbě je zvuk více archaický, možná i odkazující na úplné prvotiny. Vypadá to, že díky dvěma kytarám budou skladby více neučasné a přesto působit celistvě. Trocha muzikantské rebélie neuškodí. Co zůstává, je hitový potenciál. Sám jsem zvědavý, jestli SODOM prostřednictvím kratších nahrávek nepřipravují fanoušky na nějaké hodně retro album...

SARKE (Norsko) – "Gastwerso"
Black/thrash metal, Indie Recordings
To můj další tip je taky pěkné retro. Před jedenácti lety založili Nocturno Culto z DARKTHRONE a Sarke z KHOLD kapelu. V ní vzdali hold svým vlivům (dost možná) už na pěti dlouhohrajících záznamech. Prehistorický black metal hodně zapáchá tvorbou CELTIC FROST. Mísí v sobě prvky okultního hevíku, rock´n´rollu a thrashe ve středních tempech. Jako osvěžení se používají synťáky, které dokreslují ponurou atmosféru. Nedá se zrovna říci, že by kapela SARKE měla 1. listopadu na novince "Gastwerso" přijít s něčím převratným. Spíše půjde o kvalitně odvedené řemeslo pro lidi libující si ve starých pořádcích. Tři ochutnávky v tom jen utvrzují.

Tipy na koncerty: 
1. 11. LORD SKULL, LIQUID JESUS, Brno – Stará Pekárna
4. 11. DESTROYER 666, HOUR OF PENANCE. NOCTURNAL GRAVES, Praha – Futurum Music Bar
5. 11. FREAKINGS, REFORE, SADISTIC HANIBAL, Praha – Modrá Vopice
6. 11. HAUNT, SCREAMER, CBF, Praha – Strahov 007
12. 11. SWALLOW THE SUN, OCTOBER TIDE, OCEANWAKE, Plzeň – Divadlo pod lampou
14. 11. SACRED REICH, NIGHT DEMON, Praha – Futurum Music Bar
15. 11. KAAR, EXORCIZPHOBIA, SOULUTION OF PANIC a další, Brno – Melodka
23. 11. VULCANO, NIFELHEIM, DECISION, ASGARD, Praha – Rock Klub Nová Chmelnice

 

Opat

NILE (USA) - "Vile Nilotic Rites"
Brutal/Technical death metal, Nuclear Blast
První deska NILE bez dlouholetého kytaristy a zpěváka Dallase Toler-Wadea. Musím říci, že jsem z toho měl trochu strach, protože tento borec patřil k mým oblíbencům i pro svoji charakteristickou barvu hlasu. NILE jsou jednou z mých nejoblíbenějších kapel v death metalovém ranku, nesouhlasím s těmi, kdo tvrdí, že už deset let nemají co dát a podobně. Já si užíval poslech každé dosavadní desky. A zejména ukázka titulní skladby z novinky "Vile Nilotic Rites" mi dokázala, že ani po odchodu Dallase by se to nemuselo měnit. Nečekejte ani přes personální rošády žádnou změnu nastoleného kurzu, nýbrž necelou hodinu poctivého nilotického deathu. Album vychází už dnes na CD a digitálně, o týden později se dočkáme i vinylu.

BÖLZER (Švýcarsko) - "Lese Majesty" (EP)
Black/death metal, Lightning & Sons
Švýcarské duo BÖLZER je odborníkem na krátkometrážní počiny. Za víc než deset let existence má na kontě jedinou řadovku "Hero", ale obšťastní nás už třetím EP. I když téměř půlhodinová stopáž je někde mezi obvyklou délkou EP a řadového alba. Dvojice KzR / HzR se na "Lese Majesty" představí se čtyřmi songy vydanými pod vlastní značkou Lightning & Sons. Jeden z nich - "A Shepherd in Wolven Skin" - už je nějakou dobu k poslechu a osobně musím říci, že jej považuji za jeden z nejlepších tracků, se kterými se BÖLZER v historii vytasili. Nechybí nic, čeho jsme byli svědky na předchozích počinech, ale máme tu k dispozici i další polohy čistého vokálu, větší důraz je kladen na atmosféru. Za mě skutečně výborná věc a jsem zvědav na celé EP, které vyjde 15. listopadu digitálně a o dva týdny později fyzicky.

SCHAMMASCH (Švýcarsko) - "Hearts of no Light"
Avant-Garde black metal, Prosthetic Records
Ve Švýcarsku ještě chvíli zůstaneme. S tamními SCHAMMASCH mám poměrně složitý vztah - některé věci mě velice baví, jako například první ze tří dílů "Triangle", některé mě naopak velice nudí, jako zbytek "Triangle" a ani poslední EP "The Maldoror Chants: Hermaphrodite" mi nepřirostlo k srdci. Tak nějak si myslím, že SCHAMMASCH občas zbytečně natahují stopáž, než aby zcedili zrno od plev a dali na nahrávku jen to nejlepší. Přesto jsem na novinku "Hearts of no Light" zvědavý, o to více, že jediná vypuštěná skladba "Rays Like Razors" mě opravdu hodně chytla. Na SCHAMMASCH určitě cením svojský přístup a vynikající čisté vokály, které si právě ve zmíněném songu užívám dosytosti. Děsím se ale 67minutové stopáže, to nezakrývám. Uvidíme, každopádně "Hearts of no Light" vyjde 8. listopadu na CD, LP i digitálně u amerických Prosthetic Records.

Tipy na koncerty:
9. 11. LONE WANDERER, ET MORIEMUR - Plzeň, Parlament
10. 11. IMPERIAL TRIUMPHANT, FALSE, DAWN RAY'D - Praha, Underdogs'
15. 11. MAYHEM, GAAHLS WYRD, GOST - Praha, MeetFactory
21. 11. PROFANATICA, DEMONONANCY, BAHRATAL - Praha, 007
25. 11. VULCANO, BOHEMYST - Volyně, KD Na Nové
27. 11. IMMOLATION, RAGNAROK, MONUMENTS OF MISANTHROPY - Praha, Nová Chmelnice

 

Coornelus

ESOTERIC (Anglie) – „A Pyrrhic Existence“
Funeral doom metal, Season Of Mist
Jestli na nějakou desku platí rčení, že se na ni dlouho čekalo (a nutno zmínit, že v žánrových kruzích opravdu netrpělivě), tak to platí bezezbytku na novinku ESOTERIC. Angličtí nekorunovaní vládci funeral doom metalu přicházejí po osmi! letech s novou nahrávkou. Žánrově se kapela, dle uvedených ukázek, drží stále svého pochmurného kopyta, tak jako v letech minulých. ESOTERIC tak dlouhou dobu čekání na nový materiál vynahrazují stopáží, která tentokrát bude atakovat 100minutovou hranici. Tento fakt se promítne i do vydání, kdy „A Pyrrhic Existence“ vyjde jako 2CD a 3LP. Tohle ale není u ESOTERIC nic nového.

ULTHA (Německo) – „Belong“
Black metal, Vendetta Records
ULTHA patří ke generaci mladších kapel, které naskočily na trend moderněji znějícího black metalu, který se vyžívá v dlouhých atmosférických kompozicích. Nicméně tahle německá parta se svou pracovitostí a zarputilostí s každou nahrávkou posunuje a stoupá tzv. výš. ULTHA jsou fachmani a své nahrávky doslova chrlí. Po loňském velmi povedeném velkém albu přicházejí s formátem EP. To bude obsahovat pouze dvě skladby, ale v případě téhle skupiny jsou dva songy svou délkou v podstatě plnohodnotným albem. EP je totiž téměř 40 minut dlouhou záležitostí.

Tipy na koncerty:
10. 11. DOPETHRONE, GOSPEL OF THE FUTURE – Praha, Strahov 007
16. 11. VENKU JE HEZKY – Praha, Letná
20. 11. Mark Lanegan - Praha, Lucerna Music Bar
20. 11. LYSSA, OR – Praha, Strahov 007
27. 11. EARTH – Praha, Futurum

 


Zveřejněno: 01. 11. 2019
Přečteno:
3507 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 11. 2019 20:49 napsal/a immortal
Dík Opatovi
Pochválen buď Satan, Čert i Lucifer (a Opat za tipy). Až na věky - plamen! Na Mayhem se jede.
03. 11. 2019 11:41 napsal/a Helvetes
ULTHA
Uz jsem z novych desek slysel vsechno mozne ale nic me nezaujalo tak,jako nove \"ep\"ULTHA-BELONG..Dve naprosto paradni hypnoticke skladby.Poslechl jsem zbezne,Teitanblood,Mayhem,BAN,1349 ale vzdy se radeji vratim k tomuto ep.Uz jsem ho slysel asi 50x a stale se ho nemuzu nabazit.Genialni.!!Ostatne jako vse od ULTHA