Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

Jak už to u nás bývá železným zvykem, na tento festival vyrážíme s Jirkou již ve čtvrtek. On-line report, stále aktualizován...

Intro:

Jako obvykle se v podvečer koná v hostinci na Nové before party a tu si již hezkých pár let nenecháme ujít. Musím konstatovat, že tento rok se opravdu povedla a v řadě předešlých akcích se umisťuje na krásném 2. místě. Nutno podotknout, že nádražní restaurace, která se v průběhu noci měnila na peklo, je v rekonstrukci, takže jsme byli nuceni zůstat na Nové po celou dobu konání..tzn. asi do 3.00.

Servírky si tuto šichtu budou určitě pamatovat a my jsme si v paměti osvěžili veškeré kultovní šlágry z dob dávno minulých. Po odchodu spát jsme naopak byli osvěžení mírným deštíkem, který nás trápil až prakticky do oficiálního zahájení a první kapelky nastupovali "za mokra". S návštevností je to hnedle od začátku výborné a areál je hodně zaplněn. (Corbow)

Pátek:

První kapelou, která se vyškrábala na místní stage, byli moravští SATOR MARTE. Jejich severský black bych přirovnal k tvorbě norských Darkthrone anebo Mayhem. Za orginálem ovšem do železa zakutá čtveřice silně pokulhávala - z pódia se na posluchače valil metalový instrumentální bordel, z kterého vyčuhoval akorát tak zpěvákův skřehot. Žel, žel až ke konci kapela do toho víc šlápla a začala předvádět větší techniku na kytarách a bicích. (Marquise)

Dalším na řadě jsou Táborští F.O.B., kteří nedávno vydali svoje novinkové album "Default". Jejich specifický death není na poslech právě jednoduchá záležitost, nicméně Bendis, byť je v kapele jediným kytaristou, dokáže zahrát našláplé, surové riffy i pěkná, rychlá sólíčka, která zdobí tenhle už tak chutěmi kypící dort. Kapela sází na rytmickou nadupanost a instrumentální techniku, což je jen dobře a na své si přijdou všici - milovníci poctivé palby i fajnšmekři, kteří zase ocení sóla, promakané, výrazně sekané riffy a lehký jazzový nádech předváděných kompozic. (Marquise)

Dobrou náladu mezi námi podpořila taky Plzeň - TROLLECH se tím moc nepárali a kromě svého posledního alba hodili do placu taky své nejnovější přírůstky v lese písní. Zatímco "Zelená ruka jara" zněla trochu utahaně a křečovitě, tak druhá novinka měla naživo o poznání větší šťávu a taky ohlas. Trollech jsou už zavedená kapela, a tak jí pod pódiem fandil solidní dav fans, hrály se vesměs samé dobré fláky, a tak si Plzeňáci můžou připsat k dobru další úspěšný "gýg". (Marquise)

KRYPTOR...žije a rychlost pořád vítězí...to vám ale musej vlasy vlát. Kryptor by v tu chvíli dohnal i invalidní veterán 1. světový. Vystoupení mi spíše přišlo jako parodie sebe sama. Chlapík, co substituoval Pípu předváděl komická gesta a pohyby. Naivní hecování davu se ujmulo především u návštěvníků ze zahraničí, našinec spíše kroutil hlavou. Na náš vkus opravdu asi moc kult. (Corbow)... TY vole Korba, tak takhle teda ne. Na KRYPTORu jsem vyrůstal a rozhodně mi dnes nepřišel špatnej. Pamětníci zavzpomínali na Genocidu, Klášterní tajemství, Rychlost vítězí, Vraždící řetězy a další kusy starý víc než 15 let. Nejnovější song - Hooligans z Time 4 Crime ... Zpěv opravdu trochu jinde než býval Pípa, ale zbytek kapely solidně sehranej, takže u mě dobrý. (Johan)... Kryptor=průser. (Goro)

Němečtí SOUL DEMISE se pokusili navázat na předchozí (až nečekaně dravý) úspěšný set Kryptoru a Volyňskému publiku předvedli svoje pojetí melodic deathu s nezbytnými "brutal" ingrediencemi. Jejich vály ale nakonec, přes veškeré nasazení a rychlost, vytvořily jakousi amorfní kupu, z které nic extra zajímavého nevyčuhovalo a kapela předvedla spíše deathový průměr. (Marquise)

Death poté vystřídal true black v podání hordy ZARATHUSTRA (Německo). A tady budu opět (ač nerad) kritický. Pod scénu jsem lezl s očekáváním nemislosrdné sněhové vánice, jenže z "dechberoucího koncertu" se vyklubala utahaná záležitost bez šťávy s minimem invence, ale zato s hojnými kily, obyč vokálem a poněkud tuctovými ledovými riffy a la Norge. Kapele nepomohl ani namíchaný zvuk, který obě silně nakreslené kytary slil do těžko zřetelných výšek. Přesto si Zarathustra své obecenstvo našla a předlouhý koncert měl důstojný ohlas u roztančených fans. Dobrá nálada je ostatně všudypřítomná a zasáhla už i naše "virtuální studio" přímo z dějiště koncertu, kde se teď ostošest paří a začíná se nám to solidně rozjíždět...:-) (Marquise)

Deathová PANDEMIA vlítla na pódium se svojí typicky energickou show s rozevlátými páči a rychlým death metalem. K jejich vystoupení můžu říct snad jen to, že mě jejich technický death tentokrát zrovna dvakrát nezaujal a podobně jako u Soul Demise vystoupení Pandemie chyběl náboj a něco, co by vám nakopalo zadek. (Corbow)

MISTROVO KLADIVO sklidilo zatím největší ohlas u davu pod pódiem. Po intru slepeném z otvíráků z Finished a Pádu modly odehráli pánové velice podařený set. První třetina z období do Ritual s hitovkami Pád modly či Zapálili jsme Onen svět byla vystřídána obdobím Jilemnického okultisty (Mezi kopci, Ten dvanácterák), kterému vévodila skladba Já mizérií osudu jsem pronásledován s dalším členem v sestavě hrajícím brouskem na kosu. Závěrečná fáze a opět návrat k starším věcem, dokonce až k Luciferovi. A protože fans rozhodně nechtěli Kladivo pustit, zavelel Honza k návratu a loučení obstaral Můj hejtman a vládce panství jilemnického... Pro mě zatím vrchol festu a nepředpokládám, že by mohl být překonán. (Johan)

Přes půlnoc jsme se přehoupli opět s deathem - KAAMOS přivezli ze Švédska pěknou jízdu a ve čtyřech lidech předvedli prosólovaný, melodický death. Hutné, valivé riffy a kulometné tempo bicích vytvářely dokupy solidní nářez s hlavou a patou, rozjetá kapela se dobře poslouchala a i když ne právě nejlepší nazvučení trochu rušilo tu správnou smrtící hutnost, rozlícený Kaamos odehrál povedenou řezničinu! (Marquise)

To DARK STORM tak povedený setík neměli; kapela sice hrála pěkně divoce a většina písní byly pěkně zběsilé řežby, jenže dojem z výkonu Dark Storm srážel do omrzení opakující se rytmus bicmena v rychlých pasážích a zvukově nevýrazná kytarová sekce. (Marquise)

RAYS OF THE SUN byli totální peckou a jako poslední kapela sedla na festival jak prdel na hrnec. Pohodovka, která mě i přes pokročilou hodinu a melancholické pasáže donutila hýbat hlavou do rytmu a pěkně zařízlé elasťáky do předku slečny vokalisty (tzv.kravské kopyto), které mě přinutily jít si stoupnout co nejblíže k pódiu, udělaly důstojnou atmosféru k ukončení prvního festivalového dne. (Corbow)

Sobota:

Den druhý začal zase deštíčkem, ale naštěstí se brzy docela vyčasilo a na návštěvníky dopadly i sluneční paprsky:))

Nevděčnou úlohu otvíračů vzali díky pořadatelům :)) na své bedra ARACHNE ze Soběslavi, kteří se na probouzející se metloše vytasili s brutálním old school death/thrashem, který neurazil a potěšil. Dřevní death s jednou kytarou se vyznačoval ohromnou hutností a silou a jejich nátěr bych s klidem přirovnal ke zrychleným Obituary. Prostě nářezová klasika, která zabere vždycky! :-) (Marquise)

WITH CARE z nedalekých Strakonic vsadili víceméně na tutéž kartu a jejich přitvrzený thrash/core se nesl ve znamení energie a řádně nadupané kytarové řežby. Kapela, na pohled trochu legrační a místy trochu rozhozená, zahrála nebojácný koncert, v kterém byla poznat americká škola melodického HC, nechyběly ani sóla a "hardcorovské" uvádění skladeb (vo co vlastně gou). Podtrženo, sečteno, With Care příjemně překvapili! (Marquise)

Tak jsem si řek, že taky přispěju troškou do mlýna a asi ne zrovna ve šťastnou dobu. Západočechy ANIMAL HATE znám z koncertů dost, na CD je jejich muzika super, naživo umí také zahrát, ale dnesky bych řek, že se jim to moc nepovedlo. Jejich set dneska dost nudil a  i jinak dobrý teď horší zvuk jim nepřidal. (Márty)

GELIDA OBSCURITAS z Ruska nepřijeli, prý nedostali víza...

DECISION TO HATE z Německa překvapili solidním zvukem a slušnou pódiovkou. Trošku oldschool deathmetal s thrashovými prvky, který energickou pódiovkou napumpovali do lidí, okořenili četnými covery, jako např. Troops Of Doom od Sepultury, či Morbid Angel. (Bendis) A já jen dodávám, že kapela měla mimořádně dobře naostřené fošny a zpěváka, kterýžto stačil předvést hned několik hlasových poloh - od čistě deathového ryku do blackem řízlého skřehotu. Konečně, nakonec kapela sáhla do prehistorie a vytáhla do poslední skladby spolehlivé motorkářské riffy, které i dnes zabraly spolehlivě a Decision To Hate se loučili k oboustranné spokojenosti. (Marquise)

S menší časovou prodlevou konečně nastupují na pódium MORTIFILIA ze Sušice a naprosto splňují má očekávání. Rychlý death metal, plný melodických riffů a ještě k tomu s přehledem zahraný. Myslím, že Mortifilia dokáže být kvalitním konkurentem zahraničních, zejména severských, deathmetalových formací. Pozn. autora: "Užil jsem si je na max a Franta má stále velké ruce". (Bendis)

Právě se dovídáme nemilou zprávu - byl ohlášen předčasný konec festivalu!!! V blízkosti areálu došlo k násilnému trestnému činu - došlo k pořezání člověka a proto Policie doporučila ukončení festivalu!!! (Manafob)

!!!ZMĚNA!!! Bude se hrát dále s určitým omezením, ale hlavní kapely dle sobotního rozpisu zahrají!!! Pokud však dojde k dalším problémům, bude fest okamžitě ukončen. (Manafob)

Situace se dál vyvíjí příznivě, nakonec bude festival pokračovat, od hlavního pořadatele se dovídáme, co se skutečně stalo - mimo areál festivalu u hlavní silnice zastavil kolemjedoucí auto muž ozbrojený bajonetem a rozbil mu přední sklo, světla a pořezal řidiče. Policie doporučila pořadatelům ukončení festivalu, ale po vyjednávání se nakonec bude hrát a festival tak pojede dál s mírnými škrty v programu - vystoupit by měly kapely Asmodeus, Debustrol, Sear Bliss, Hypnos a Dissection. (Márty)

Další absencí je GALADRIEL ze Slovenska, kteří dorazili se zpožděním a tudíž jim nebylo umožněno vystoupit, navíc to bylo v době výše uvedeného průšvihu. (Johan)

A tak po delší pauze vystupují ASMODEUS. Trošku zakřiknuté publikum ale dostávají rychle na svou stranu melodickým heavy thrash metalem. Sází hlavně na skladby z posledního alba Sabbat v Carnegie Hall, které mají silné melodie, chytlavé refrény a nechybí ani nářezové pasáže. Kapela je výborně sehraná, nad vším ční výborný Milošův vokál. Pro mě zatím nejlepší band ndeška. (Johan)

A další upřesnění programu - kromě uvedeného naposledy by měla hrát ještě skupina Immortal Rites. Vše se ale může změnit, protože na cestě do areálu je starosta města Volyně a náčelník policie.

Nyní vystoupil starosta města Volyně. Požádal všechny návštěvníky o klidný průběh do konce festivalu, zároveň také o spolupráci při vyhledání výše zmíněného bajonetu. Diváci starostův proslov ocenili potleskem! (Manafob) Pan starosta dorazil do areálu a jeho vystoupení na pódiu bylo plné laskavého grindu :-). Každopádně dobrá a důležitá zpráva pro všechny návštěvníky je, že show normálně pokračuje a k hledání přemětu doličného (onoho bajonetu) nám bude hrát muzika. Huráááá. (Bendis)

IMMORTAL RITES zahráli svůj střednětempý death a Hypocrisy-neHypocrisy pořádného ohlasu se dočkali až úplně na konci setu. Hosté z Německa sice hoblovali fošny se znatelným nasazením, ovšem slabinou kapely byl vokalista, který měl co dělat, aby instrumentální lomoz přeřval. To Debustrol bude, doufám,"iné kafe"... (Marquise)

DEBUSTROL sice moc neposlouchám, ale naživo jsou tihle veteráni skvělí a dosud víceméně poloprázdný prostor pod pódiem se zaplnil a thrasheři měli pro svů gig vpravdě pekelný kotel plný dychtivých fans, kteří znali texty nazpaměť. Co říct k jejich hudbě? Debustrol hrají hodně agresivní thrash plný jasně srozumitelných a vcelku jednoznačných sloganů v písních jako Antikrist, Svět co zatočí s tebou, Údolí hádu a novinkového Přerushit (sekerou na dvě části). Úspěch legendy byl ohromný (a po zásluze zasloužený) a v kotli bylo přímo zdraví nebezpečnoo! :-)) Přidávalo se celkem dvakrát a Debustrol si rochnil :-). Jestli budou naživo předvádět pořád tak, v dobrém slova smyslu, agresivní muziku, budu na jejich sety chodit čím dál častěji! (Marquise)

Co čert nechtěl, vetřel se na pódium HYPNOS. Nemůžu si pomoct, ale muzika kolem mě plyne a plyne a stále mě nijak nedokáže oslovit. Oči mi padají na Igora (nového kytaristu), který svou holou lebkou hází zrcátka na publikum a občas i zahraje pár riffů. Snad je to časem, snad atmosférou, ale očekávajíce kolosální zážitek, odcházím spíše zklamaný z jejich produkce. Snad jen Journey into doom na mě nechalo trochu pozitivní naladění, jinak kolem mě HYPNOS prosvištěli a nezanechali většího zážitku. (Bendis) mnoo, ja bych řekl, že nezahráli kluci až tak špatně, ale dost je srazil zahuhlanej zvuk,.... (Márty)

Dlouhá ale opravdu dlouhá pauza, při které všichni spekulujeme, kdo vlastně teď vystoupí, odpadnul Avenger, zbývají Sear Bliss, Abusiveness a samozřejmě DISSECTION. Backstage se uzavírá a nám je už jasné, že DISSECTION jdou na to. Kapela je prý v životní formě po návratu frontmana Jona Nodtveidta z lapáku a po prvních tónech poznávám hned intro z desky STORM OF THE LIGHT'S BANE a pak i další kusy z týhle vynikající desky. Životní forma se potvrzuje, DISSECTION hrajou jak o život! Ze začátku ne zrovna vyrovnaný zvuk jdu zkontrolovat přímo před pódium, kde je všechno jak z desky a tak i super zvuk umocňuje můj zážitek. Dvakrát přídavek a šlus...(Márty) Jen a jen souhlas s Martym, Dissection jsou prostě při vší úctě ke všem vystupujícím jiná třída. Skvěle sehraní, výborná muzika oscilující mezi black, thrash a death metalem plná změn. Některé skladby v apokalyptickém tempu, některé v pomalém hypnotickém. Spousta vyhrávek, sól a klepaček. Snad všichni návštěvníci festu oči upřené na kapelu, kolem stánků pusto prázdno. Vynikající zážitek. (Johan)

Po hlavní hvězdě a opět pochopitelně trošku delší pauze je tu Maďarsko - SEAR BLISS. Měl jsem tu čest už jednou právě tady na Open Hellu tuhle kapelu vidět a už tenkrát mě zaujali. Úderný black, místy i dost rychlý a kterému dodává skoro až pagan náboj vskutku originální nástroj pro tento styl - pozoun. Super muzika... (Márty)

ABUSIVENESS z Polska měli vděčnou i nevděčnou úlohu - uzavřít pravděpodobně poslední ročník volyňského Open Hellu. Zhostili se toho se vší black métlovou vervou i když lidí pod pódiem už značně ubylo. Opravdu hodně rychlý black s náznaky melodií jsem si došel také poslechnout přímo pod pódium. Po chvíli zírání s otevřenou pusou jsem zašel mrknout zezadu i přímo na bubeníka, protože to opravdu stálo za to! Masakrózně rychlý týpek a dobrá pecka nakonec pro některé již usínající přítomné... (Márty)

Osmý ročník je za námi a já se s vidinou, že už další nebude nějak nemůžu ztotožnit. I přes problémy, které tento ročník doprovázely bych si ho dovolil hodnotit jako zatím nejvydařenější. (Márty)

A ještě na závěr bilance, nejlepší kapely festu podle:

  • Márty: Soul Demise, Kaamos, Mistrovo Kladivo, Mortifilia, Decision To Hate, Debustrol, Dissection
  • Corbow: Dissection, Rays of the Sun, Mistrovo Kladivo, Asmodeus, Decision to Hate
  • Manafob: Mistrovo Kladivo, Dissection, Debustrol, Soul Demise, Rays of the Sun
  • Hanka: Mistrovo Kladivo, Dissection, Mortifilia, Trollech, The Rays of the Sun
  • Johan: Dissection, Mistrovo Kladivo, Debustrol, Asmodeus, Rays of the Sun, Trollech
  • Marquise: Mistrovo Kladivo, Dissection, Rays Of The Sun
  • Goro: Dissection, Mistrovo Kladivo, Debustrol (!!!), Rays Of The Sun, Soul Demise
  • Ifa: Debustrol, Dissection
  • Bendis: Dissection, Mortifilia, Debustrol
  • Kury: Soul Demise, The Rays of the Sun, With Care, Debustrol

Zveřejněno: 22. 07. 2005
Přečteno:
3570 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 08. 2005 14:36 napsal/a marty
listy ST
hmmm, nuda, takze nejvetsi bulvarek jsme tu my :)))
01. 08. 2005 13:27 napsal/a Johan
Listy ST - pro Corbowa
Corbow se ptal na Listy ST - takze v pondeli kratky clanek s fotkou With Care. Redaktorka asi odjela drive, nez zacal binec s tim vypatlancem, takze tam o tom neni ani carka. V utery pak jeste kratsi clanek o napadeni auta, ale bez uvedeni napojeni na OHF - proste jako klasicka zprava o trestnem cinu.
29. 07. 2005 12:11 napsal/a marty
krypta
pro fsechny fanousky kryptoru, na metal manovi je report z open hellu!
29. 07. 2005 12:02 napsal/a bendis
dost uz :-)
sakra kluci, vy se ale rozjizdite. ja myslim, ze Aldagautr FOB asi moc nevidel a ma problem uplne nekde jinde. Konstruktivni nazor bych si rad poslechl a vyvodil z nej nejake dusledky. Takhle jenom musim predpokladat, ze jde jen o nejaky vyblitek a smeju se tomu. BTW. Kryptor byl fakt hodne spatne interpretovanej oldschool a pokud slo o recesi, tak se nepovedla.
29. 07. 2005 11:34 napsal/a Ifa
2 Aldagautr
Tak si to zkus.