Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD/LP 2019, Massacre Records / thrash metal / USA

Psal se rok 2011, když thrashmetalový veterán a jeden z nejoriginálnějších hlasů této hudební škatulky Steve „Zetro" Souza založil společně s kytaristou Kostou Varvatakisem kapelu HATRIOT. Do plného stavu těleso doplnili na druhé kytaře Kevin Patterson a Souzovi synové Cody (basa) a Nick (bicí).

Dobrý vítr v podobě kladně přijatého debutu „Heroes Of Origin“ (2013) duje mocně do plachet a druhé album „Dawn Of The Centurion" se drápe na svět hned další rok. Tím Zetrova otcovská role končí. Kluci se staví na vlastní nohy a táta se může naplno (znova – tuším potřetí) věnovat své domovské kapele EXODUS. 

Po letech koncertování došlo na další práci ve studiu a letos se do rukou lačných fandů dostává třetí řadovka „From Days Unto Darkness“. Po zmáčknutí tlačítka play mě okamžitě praštily do uší dvě věci – parádní zvuk nahrávky a zpěv. Znovu se dívám do kolonky zpěvák a opravdu tam je basák Cody Souza. Tady geny zafungovaly perfektně a mladej je od Zetra téměř k nerozeznání. Krom štěkotu naštvané krysy umí i pěkně deathově zavrčet a osobně bych tento zpěvákův projev přivítal ve větším množství. 

Co se týká hudební náplně nahrávky, tady není třeba dlouze spekulovat, jaký že styl a za jakým vzorem chlapci vykročili. Mlaďáci měli tvorbu EXODUS vlastně pod střechou rodného obydlí a její D.N.A. jim vstoupila nesmazatelně do krve. S trochou nadsázky lze „nové“ HATRIOT přirovnat k zahradnickému procesu roubování. Na starém pahýlu (opravdu nadsázka) se větvička krásně uchytila a první plody nechutnají vůbec špatně. Krom mému uchu libému zpěvu a skvěle fungující rytmic musím vyslat velikou pochvalu směrem ke kytarové sekci, jak Patterson, tak hlavně Varvatakis odvedli na albu pořádný kus práce. Obzvlášť Kostova sóla jsou opravdovou lahůdkou a pro novinku nezbytným kořením.

Po slovech spíše pochvalných je načase zmínit i mírné neduhy. Tím největším je délka alba a hlavně písní samých. Na ploše padesáti dvou minut je celkem devět písní. Například hned úvodní zásek „One Less Hell“ je parádní ukázka toho, o čem píšu a co vystihuje plus-minus celé album. Je to super nářezová věc s tahem na bránu jako prase, ale je to dlouhééé. Skladba má přes sedm minut a děje se toho tolik, že v její poslední třetině už nemáte tucha, jakým riffem vlastně začínala. Kdyby se deska ve finále o patnáct dvacet minut osekala, tak věřím, že energie v ní ukrytá by s přehledem zdemolovala nejeden obývák.

Zkrátka a dobře, pro všechny maniaky milující thrash metal made in USA a alba kapely EXODUS, která vyšla po roce 2001, je poslech „From Days Unto Darkness“ milá povinnost. Pro ostatní metalový lid se může stát příjemnou jednorázovkou. 

Sám za sebe hodnotím palcem nahoru a jsem ukrutně zvědavý, jak se kariéra těchto borců bude dál vyvíjet. 

Seznam skladeb:

  1. One Less Hell
  2. Daze Into Darkness 
  3. Carnival Of Execution 
  4. Organic Remains
  5. World, Flesh & Devil 
  6. Frankenstein Must Be Destroyed
  7. In The Mind Of The Mad 
  8. Delete 
  9. Ethereal Nightmare

Čas: 52: 40

Sestava:

  • Cody Souza – bass, vocals
  • Nick Souza – drums 
  • Kosta Varvatakis – guitar 
  • Kevin Patterson – guitar 

Facebook


Zveřejněno: 11. 11. 2019
Přečteno:
4125 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář