Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

MCD 2019, Godeater Records / black metal / Německo

Na nedávném koncertě mi přistálo v kapse cédo a vlastně následně i MCD poslední mini desky těchhle chuligánů z Zschorlau, které jsem viděl prvně už před více než rokem a byl jsem zvědavý na novou tvorbu. Kapela existuje od roku 2010, kdy ji založil DS. Od 2013, kdy bylo vydáno první demo, se připojil MS a od 2017 jsou členy také TF a BS. Kapela tak mohla začít i hrát živě.

Hudebně se připravte na black metal primárně středního tempa. „Influxus Reciprok“ hraje hodně na melodie a střídající se dominanci jednotlivých nástrojů. Prim hraje zboostřená kytara, ale občas vybublá více na povrch jiný prvek. Třeba basa. Té patří celé intro ve čtvrté skladbě. Vlastně celkově není utopená, naopak je většinou pěkně čitelná. Jindy je dán větší prostor klávesovým samplům, které jsou sice téměř všudypřítomné, většinou však harmonicky v pozadí. Melodickou část podporuje lehce i druhá kytara, která se s tou „sólovou“ někdy střídá a necítím z ní pouhý, čistý nudný doprovod. Bicí jsou úderné, většinou rovné. Žádná akrobacie se nekoná, ale účel plní v pořádku a není si na co stěžovat. V daném žánru určitě. Posledním nástrojem je hlubší havraní vokál MS. Působí přirozeně a autenticky bez nějakých umělých teatrálních prvků či levné šokové hodnoty. Jdou z něj cítit emoce. Dovolil bych si ho nazvat krásně a příjemně hnusným. Občasně se objeví i jeho čistá, naturální varianta. Zajímavostí může být i minulá antagonisticky působící „lounge“ tvorba MS, která se jeví jako opak toho, čemu se věnuje i nyní.

Každý materiál NOTORIUS je koncepčním počinem a „Influxus Reciprok“ na tom není jinak. Obsahovým středobodem posledního alba je Aleister Crowly či horalství.

Odkaz myslitele je nejsilněji a explicitně cítit u klávesového intra ve třetí skladbě, kdy je ze samplu souběžně puštěna krásná stará recitace jeho básně „The Poet“. Zmínit musím použití německého dialektu v druhé skladbě. Inspirací byl dědeček zpěváka a basisty MS, který se o starou němčinu zabýval. Pokud se u kluků nic výrazně nezmění, další album bude využívat tento element kompletně a album bude plnit i funkci odkaz a pocty.

Hudebně je album velmi chytlavé a stále se mu rád věnuji svou pozornost. Kdo by chtěl špínu starých GORGOROTH nebo DARKTHRONE, bude zklamán čistotou nahrávky. Kdo ujíždí na vlně okultních moderních počinů z Islandu, či hledá technickou dokonalost DEATHSPELL OMEGY, uspokojený také asi nebude… Těm deska přijde možná moc obyčejná…

„Influxus Reciprok“ pro mne představovalo velmi příjemné překvapení a jednu z nejlepších desek, které se ke mně za minulý rok dostaly, byť je to EP. I tak věřím, že toho umí říct víc než hodinové nahrávky jiných. Hudba německého kvartetu si drží svůj ksicht, nesnaží se jet nějakou konkrétní trendy vlnu, působí upřímně a silně. Umí pracovat s tenzí, eskalací hudebních prvků a kontrastem klidných a rychlejších momentů. Je vidět, že do toho dávají kluci velký kus ze sebe. Pokud by měl někdo pocit, že desku nadhodnocuji, ať si klidně odečte bod. Mně se trefila do vkusu perfektně.

Seznam skladeb:

  1. Do What Thou Wilt
  2. Grâe Wolkn
  3. Knowledge Is Precious!!
  4. Wisdom Is Holy!
  5. Black Blood Upon The Altar!

Čas: 29:42

Sestava:

  • DS – kytary
  • MS – zpěv, basa
  • TF – bicí
  • BS – kytary

https://notorius.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/notorius666/


Zveřejněno: 12. 03. 2020
Přečteno:
4036 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Pavel | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář