Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

2CD 2019, Stars Agency / power/speed metal / Česko

Ve druhé polovině letošního roku se s novým studiovým albem znovu přihlásila o slovo stálice domácí metalové scény, poděbradská power/speed kapela RIMORTIS. Jestliže jsem v recenzi na předchozí řadovku „Ozvěny minulosti“ z roku 2017 psal, že se na ni muselo čekat vůbec nejdelší dobu v historii skupiny, celých 5 let, tak tentokrát to Vašek a spol. stihli velice brzy a aktuální placku „Dvacet černých růží“ vydávají zhruba po dvou letech. A jelikož RIMORTIS letos zároveň slaví krásných 20 roků své existence, tak se pánové rozhodli (stejně jako při výročí 10 let) přidat k novým skladbám ještě dalších 10 písní z minulosti, které znovu nahráli v současné sestavě a připravili tak z mého pohledu velmi zajímavý dárek pro své věrné fanoušky.

Mezi desítkou novinek, o jejichž výbornou textovou náplň se opětovně postaral basák Vašek a na jejichž hudební složce se vyjma něho podíleli i kytarista Martin (4 věci) a klávesák Jirka (3 kousky), najdeme tradičně i jednu předělávku, tentokrát, se jedná o materiál řeckého skladatele a multiinstumentalisty známého pod jménem Vangelis, s českým textem Zdeňka Borovce, nazvaný „Ráj“. V něm si pohostinsky zapěl i samotný Daniel Hůlka (interpret půvůvodní domácí verze), což asi pro mnohé čtenáře bude dosti překvapivá, ale zároveň i zajímavá informace.

Ale pojďme se vrátit na úplný začátek CD, které otevírá velice zdařile postavená skladba „Starý dům“, jenž po úvodní, až orchestrálně znějící části, přináší dvě rychlejší pasáže, které jsou rozdělené jednou poklidnější vsuvkou. Následně přichází na řadu dvě velmi úderné a rychlé věci „Za horizontem“ a titulní „Dvacet černých růží“, které představují RIMORTIS v tom nejlepším světle. Pod číslem čtyři můžeme najít, řekl bych, takovou klasickou power baladu „Hledání“, jenž je velice příjemným zpestřením alba. Po ní už však skupina znovu zařazuje vyšší rychlostní stupeň a prostřednictvím songů „Havran a vlk“ a „Kletba rodu“ rozjíždí power/speedmetalovou smršť. Lehčí zvolnění přichází se sedmičkou „Pramen řeky“, která je spíše zatěžkanější a temnější a velkou roli v ní hrají klávesy. Další dva vály „Vlak života“ a „Brána noci“ se odehrávají více ve speedmetalovém tempu (hlavně druhá zmiňovaná) a nekompromisně uhání směrem k závěrečnému vyvrcholení CD, jímž je už zmiňovaná, a myslím si že i všem dostatečně známá, píseň „Ráj“, tady však samozřejmě v úpravě, která zapadá do hudebního stylu RIMORTIS.

Jak jsem napsal hned v úvodu, tak na druhém disku nalezneme 10 skladeb pocházejících z let 2004-2012, které přetočilo aktuální složení skupiny. Zařazené jsou osvědčené kousky „Zvony fantazie“, „Vesmírem plout“ nebo „Peklo, co si říká svět“, ale v podstatě každý song z této desítky má své pevné místo v repertoáru RIMORTIS a zřejmě i proto je kluci vybrali. (úsměv) Znalci starší tvorby tak mohou porovnat původní verze s těmi aktuálními a sami posoudit, které z nich jsou lepší. (úsměv) Samozřejmě, že pokud radikálně přísaháte pouze na starší podobu skladeb, tak vám asi bude chvíli trvat, než si na jejich současné verze zvyknete (především na zpěv), ale já osobně si myslím, že se povedly.

Nahrávka vznikla v domácím studiu RIMORTIS v průběhu července a srpna letošního roku, výsledný mix a mastering potom proběhnul v Hollysound studiu v Nymburku a za dohledu kapely ho vytvořil Martin Hollandr. 2CD je opatřeno velmi hezky zpracovaným bookletem s povedenou titulní stranou.

Můj finální názor je ten, že skupina bez problémů potvrdila svou velmi dobrou formu z předchozího alba a v konečně snad ustálené sestavě předvedla parádní výkon hodný svého jubilea.

Hodnocení 8 a půl bodu.

Seznam skladeb:

CD I

  1. Starý dům
  2. Za horizontem
  3. Dvacet černých růží
  4. Hledání
  5. Havran a vlk
  6. Kletba rodu
  7. Pramen řeky
  8. Vlak života
  9. Brána noci
  10. Ráj (cover – Vangelis)


Čas: 45:50

CD II

  1. Zvony fantazie
  2. Buď vůle tvá
  3. Vesmírem plout
  4. Nepřítel s úsměvem
  5. Deset kroků zpět
  6. Opera v plamenech
  7. Peklo, co si říká svět
  8. Ve smečkách
  9. Pod gilotinou
  10. Stín křídel – medley


Čas: 52:52

Sestava:

  • Láďa Spilka – zpěv
  • Martin Čermák – kytara
  • Jirka Vrba – klávesy
  • Vašek Mrzena – basa
  • Vojta Zapadlo – bicí


Web
Facebook
 


Zveřejněno: 24. 10. 2019
Přečteno:
4673 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář