Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

MC 2019, Lycanthropic Chants / old school death metal / Česko

Zdá se to jako zjevení, ale přesto je to pravda.

Řeč je o zalepené díře na tuzemské deathmetalové scéně. V našich luzích a hájích nikdy nebyla nouze o death metal tzv. švédského střihu, poměrně hojně narazíte i na kapely znějící po „Floridě“, ale chorobné bahno, zmar a zoufalost, které v roce 1987 vyzvraceli na zemský povrch legendární AUTOPSY, tady zkrátka a jednoduše chyběly.

S tím je nyní konec, protože si jedna undergroundem protřelá pětice, která jinak působí v různých hnilobných formacích, mj. MORKHIMMEL, KAOSQUAD či BAHRATAL, umanula, že bude hrát přesně ten death metal, který je samotné nejvíc baví. A tím vznikla léta páně 2018 kapela SNĚŤ. Název velmi trefně vybraný, protože při poslechu jejich tvorby vám budou odumírat buňky i na prdeli. Nebo především právě tam, protože první demo, chcete-li promo, mě posadilo na zem. Ale nepředbíhejme…

První počin kapely SNĚŤ vyšel na kazetě u německého labelu Lycantrophic Chants, který vlastní Steffen z u nás dobře známých CRYPTIC BROOD, v nákladu 100 ks. Provedení kazety je strohé, leč výstižné a plně dostačující. Černobílý přebal svou hnusnou (pozitivně myšleno) kresbou dává tušit, co se bude linout z magneťáku. V bookletu najdeme texty jak v češtině, tak i v angličtině, což považuji za dobrý tah směrem do příštích dnů. Nechybí ani informace o sestavě, labelu a kapele. Kazeta je křiklavě žluto-zelená. Na první demo naprosto nadstandardní!

Na první straně demokazety najdeme dva vály. První z nich je „Intoxikace“, která vás praští přes rypák svým těžkotonážním a hutným soundem. Rozjezd je pomalý, plíživý a navozuje správně tísnivou atmosféru. Tady mám pocit, jako bych poslouchal staré dobré BOLT THROWER nebo MORGOTH. SNĚŤ nemusí rubat, stačí, když jen lehce kope a i tak drží posluchače pevně v okovech. Tato úvodní instrumentálka volně přechází v druhou skladbu „Obří kat“. Tady už naplno otevírá hrdlo Turmentor a chorobným vokálem plive hanebné texty, ze kterých ve Vatikánu určitě radost nemají. Musím říct, že po textové stránce je song „Obří kat“ spíše úsměvný. Já chápu, že k tomuto typu death metalu prostě mrtvoly, zvratky a krev patří, nijak mě to nepohoršuje, ale preferuji spíše texty se sdělením. Naštěstí jim není rozumět (úsměv). „Obří kat“ nabízí změny rytmiky i tempa. V jednu chvíli je to pravý švédský kolovrátek, pak zase drtivá nálož se sólem po vzoru zmiňovaných AUTOPSY. A to je naprosto v pořádku. Velmi příjemně mě překvapil taky zvuk nahrávky. Na to, že se jedná o demo, je zvuk parádně čitelný, přesto si udržuje onu špinavost, bez které by to nebylo ono. Kluci dosáhli přesně toho zvuku, který musí tento death metal mít. Respekt! Druhá strana kazety obsahuje amatérsky nahraný živák z prvního koncertu kapely, který proběhl v květnu na pražské Sedmičce společně s finskými KRYPTS.

Z výše uvedených řádků vyplývá, že tady máme kapelu, která v sobě skrývá obrovský potenciál. Je vždycky těžké psát recenzi kapele, v jejíž řadách mám několik kamarádů. Jenže hodnocení demáče SNĚŤI by dopadlo úplně stejně, jako kdyby tam hrál Jožo Ráž, Kolinss nebo kterýkoliv jiný šašek. Tohle demo představuje jasně vyprofilovanou kapelu, která ví, co chce, jakým směrem se vydává a dělá pro to maximum. Pokud se nic neposere, SNĚŤ je kapela, ve které vidím vývozní artikl českého death metalu. Už nyní začíná být kolem pražské pětice rušno, tak jim držme palce a dejme čas, prostor i podporu, a třeba jednou uvidíme jejich parádní logo v line-upu festivalů typu Kill Town Death Fest, Black Silesia nebo Neatherland Death fest. SNĚŤ se totiž může stát tím nejlepším, co tady bylo od konce slavné éry KRABATHORU. Ne, nepřeháním…

Demo - nehodnoceno.

Seznam skladeb:

  1. Intoxikace
  2. Obří kat

Sestava:

  • Krütorr - bicí
  • Hnisatel - kytara
  • Leproduktor - baskytara/vokály
  • Ransolič - kytara
  • Turmentor - vokály

Bandcamp a Facebook


Zveřejněno: 15. 10. 2019
Přečteno:
6261 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 10. 2019 09:54 napsal/a Jeff
Snet
Jo, o tomhle mi uz kamos referoval. Zni to moc dobre! Kapku ta slysim i Mortician. Skoda, ze jen dva valy. Necitelny logo, proste klasika demo. Hezka vec!
15. 10. 2019 14:03 napsal/a Asura
Pravopis
Sorry, za to patlání textu. To psaní je tady takový nepřehledný :-)
15. 10. 2019 14:02 napsal/a Asura
To Peťan
Pokud jde o UG tak tam je to asi OK, hlavně kvůli kontaktům, která mají díky KREASu. Jo, tak to půjde. Krabathor byli někde jinde. Ale jeto spousta dřiny, času a odříkání a obětování a oddanosti atd :-). To, znám sám :-) A jak říkáš, nebát se jezdit a jezdit ven. To naprostý souhlas.
15. 10. 2019 12:46 napsal/a Peťan
Vývozní artikl
Asura: Je to myšleno v rámci undergroundu samozřejmě. Vezmi si kapely typu Undergang, Krypts atd. Ti v podstatě začínali obdobně, měli kontakty a nebáli se zvednout prdel a vyrazit ven. V undergroundu si tím udělali jméno. Sněť funguje rok, koncertuje půl roku a zahráli si po boku známých undergroundových kapel, díky pořádání koncertů mají venku kontakty, čekají je akce v Německu a Rakousku... myslím, že toho za tak krátkou dobu existence stihli mnohem víc, než spousta dalších cz kapel. LTW jsou skvělou kapelou, která by klidně mohla ven jezdit, ale asi tomu chybí drive a snaha se ven dostat. Bohužel, nestačí jen hrát skvělou hudbu :-( To je ale případ mnoha českých jmen.
15. 10. 2019 11:04 napsal/a Asura
Demo
V podstatě se skoro se vší shodnu, co je napsáno v recenzi. Včetně textové vložky, která je úsměvná. Pro mě spíš dětinská. Něco jako: \"za každou cenu z toho musí bejt hnus\". Tady kladivo nepadlo na kovadlinu. Budiž. Jinak zvuk paráda. Neviděl jsem Sněť živě, ale usuzovat ze dvou skladeb, že jde o vývozní artikl. Možná jo. Přeju to každý CZ/SK kapele, která má kvalitu a potenciál. Tady je je to na dobrý cestě. Taky k tomu člověk potřebuje notnou dávku štěstí. Si vem třeba LTW, ty už jsou hudebně světovou extratřídou. Žel pokud neodehraješ 180 koncertů za rok, větší label to nezajímá. ale to už je business a ne radost.