Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
LLYR

Souhrn zajímavých alb, které vychází v říjnu 2019 + tipy na koncerty.

V říjnu letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Coornelus

LIFE OF AGONY (USA) – „The Sound of Scars“
Alternativní metal/rock, Napalm Records
K třicátému výročí založení kapely si LIFE OF AGONY udělají radost a vydají svoji šestou řadovku. Otázka zní, jestli tu radost udělají i fanouškům, protože od dob zásadních devadesátkových desek je jejich forma o mnoho slabší a z mého pohledu přežívají jen díky minulosti. Možná přísná slova, ale k „River Runs Red“, „Ugly“ a „Soul Searching Sun“ se vracím velmi často, novějším věcem jsem se věnoval pouze v době jejich aktuálnosti a to vlastně jen kvůli jménu kapely. Novinka mnoho optimismu nedává. Představený klip jede na vlně přesně toho, co už dělá kapelu průměrnou. Esence původního výrazu vyluhovaná minimálně tak dvakrát, navíc postrádající ten mladiství elán a energii a to není narážka na to, že se ze zpěváka Keitha Caputa v roce 2011 stala zpěvačka Mina Caputo. Byl bych rád potrestaný za svá slova deskou, která mi vyrazí dech, ale…
 
ALCEST (Francie) – „Spiritual Instinct“
Post metal/shoegaze, Nuclear Blast Records
Neige a Winterhalter to spolu táhnou už pěkných deset let a evidentně nehodlají ustupovat ze svých vydobytých pozic. Svědí o tom i fakt, že se upsali mnohem většímu hráči mezi labely - Nuclear Blast, kteří jsou oproti skromnějším, ale velmi pracovitým Prophecy Records přece jen jiná liga. Při vyslovení jména ALCEST asi každému naskočí jejich zasněné hudební plochy a Neigeho éterický hlásek. V dřívějších dobách byla kapela spojována s black metalem a vznikly z toho tři skvělé desky. Po čtvrté řadovce a nepříliš povedeném koketování s post rockem – album „Shelter“, se na minulé desce „Kodama“ skupina vrátila do své typičtější polohy, která jí prostě sluší nejvíc. Z uvedené klipovky „Protection“ je jasné, že ALCEST se stále věnují tomu, co je vždy zdobilo a jestli budou všechny skladby na novince takhle „hitové“, bude se jednat o skvělý podzimní materiál.

Tipy na koncerty:
5. 10. DOG EAT DOG – Praha, Meetfactory
5. 10. SPECTRAL WOUND, AFSKY – Vernéřovice, Soulkostel
6. 10. SEKEROMLAT, BAHRATAL, PLEŠATÁ ZPĚVAČKA, OČI VLKA –  Praha, ústavní hřbitov Bohnice
7. 10. Aaron Turner – Praha, Potrvá
8. 10. LINGUA IGNOTA – Praha, Strahov 007
8. 10. PELICAN – Praha, Futurum
22. 10. INTER ARMA – Praha, Strahov 007
 

Bury

EXHUMED (USA) – „Horror“ 
Death/grind, Relapse Records 
4. října vyjde deváté album v bezmála třicetileté historii těchto zvrácených maniaků z Kalifornie. Bude na něm 18 krátkých skladeb ve stylu krvavého death/grindu, pořádně syrového a agresivního. Kapela poprvé nahrávala ve svém domácím studiu a pod následnou produkcí je podepsán Alejandro Corredor, jež spolupracoval třeba s BRUJERIA. Tak uvidíme, ale pro grindery to bude určitě povinnost! 

GATECREEPER (USA) – „Deserted“ 
Death metal, Relapse Records 
Všichni fanoušci pomalého death metalu by měli 4. října rozhodně zpozornět. Vychází totiž druhé album GATECREEPER, kteří vsadili na valivé tempo, chrastivý zvuk kytar á la švédský death 90. let a kytarové vyhrávky. Už podle ochutnávek „Boiled Over“ a „Everlasting“ je jasné, že všichni, kterým se stýská po BOLT THROWER, by měli být uspokojeni. Album mixoval kytarista CONVERGE Kurt Ballou a vychází na všech možných nosičích v nejrůznějších barevných variantách a návdavkem si můžete pořídit i skateboardové prkno. (úsměv) 

HELLOWEEN (Německo) – „United Alive“ 
Power metal, Nuclear Blast Records 
K 35. výročí existence této legendární kapely vyjde 4. října našlapaný živák z Madridu, který bude obsahovat rovných 24 tracků těch největších a zároveň nesmrtelných hitů (vyjde jako 3CD, 5LP, 3DVD nebo 2bluray). Audio záznam bude trvat 140 minut + 4 bonusy, video pak navíc spoustu bonusů, včetně rozhovorů nebo fotek. Během masivního světového turné Pumpkins United kapela odehrála 69 koncertů pro více než milion návštěvníků ve 32 zemích tří kontinentů. Navíc se na pódiu sešli oba zpěváci spjatí s touto kapelou – Michael Kiske a Kai Hansen. Jejich duety zabíjí, alespoň co jsem viděl ve videu k otvíráku „Halloween“. Je to hodně povedená podívaná s výpravnou pódiovou show. Stačil jeden poslech a vrátil jsem se časem na základní školu. Pro pamětníky takřka nutnost. 

William DuVall (USA) – „One Alone“ 
Rock, DVL Recording 
Zpěvák a kytarista grunge legendy ALICE IN CHAINS William DuVall vydá své první sólové album, které bude na míle vzdáleno o tvorby jeho domovské kapely. Budou na něm jen obyčejné emotivní písničky od srdce, postavené na jednom člověku, jednom hlasu a jedné akustické kytaře (jak už nedávno naznačil první singl a videoklip „´Til The Light Guides Me Home“). Poslech této intimní zpovědi bude jako soukromý koncert ve vašem obýváku během nadcházejícího podzimu. Vychází 4. října. 

LIFE OF AGONY (USA) – „The Sound Of Scars“ 
Alternativní rock, Napalm Records 
Toto je jedno z nejočekávanějších alb roku, na kterém se LIFE OF AGONY vrací na začátek své cesty, protože „The Sound Of Scars“ má být koncepční album navazující na kultovní debut „Rivers Run Red“ z roku 1993 nejen textově, ale i hudebně. Takže můžeme 11. října čekat těžké riffy, depresivní melodie, temnou atmosféru a charismatický zpěv Miny Caputo. Prostě jejich typický alternativní rock vycházející z newyorského hardcoru. Pod produkci se podepsala Sylvia Massy, která dříve spolupracovala s TOOL nebo SYSTEM OF A DOWN. Skvělou formu kapely naznačila už dříve zveřejněná skladba „Empty Hole“ a hlavně videoklipy „Scars“ a „Lay Down“. Na podporu alba vyrazí kapela na turné na podzim, ale se zastávkou u nás se nepočítá (nejblíže bude 13. 11. Vídeň). 

DEEZ NUTS (Austrálie) – „You Got Me Fucked Up“ 
Punk/hardcore, Century Media Records 
Australští DEEZ NUTS chystají na 18. října vydání nového alba „You Got Me Fucked Up“ u Century Media Records. Už dříve zveřejnili videoklip ke skladbě „Crooked Smile“, ze kterého je jasné, že i zbývajících devět skladeb se ponese v jejich klasickém hardcoru šmrncnutém punkem, vhodným především na večírky. Přesně tohle tato veselá sebranka miluje, ale nemyslím, že ještě někdy překoná hit „Band Of Brothers“. 

ALTER BRIDGE (USA) – „Walk The Sky“  
Post-grunge, Napalm Records 
Pohrobci CREED vydají 18. října už své šesté album, na kterém se bude nacházet 14 skladeb, vycházejících z blues, klasického rocku, metalu a grunge. Takže budou tvrdé, ale zároveň melodické, přesto propracované a progresivní. Mělo by se jednat o kreativní vrchol tohoto kvarteta. Samozřejmostí bude i evropské turné na podporu alba, ovšem zastávka u nás v plánu není. 

THE RESTARTS (UK) – „Uprising“ 
Punk, Pirate Press Records 
25. října vyjde u kalifornského Pirate Press Records nové album anglických THE RESTARTS. V pořadí šesté studiové album bude obsahovat 12 rozbušek jejich klasického mixu starého punku a ska refrénů, jak už naznačila ochutnávka v podobě songu „Black Dog“. I po textové stránce budou skladby opět politicky nabité, protože budou komentovat Brexit, konflikty v Palestině nebo uprchlickou situaci. Zároveň se bude jednat o první album s bubeníkem Jeremy Hayatem, jež v roce 2015 nahradil Brama Provoosta, působícího v kapele od roku 2008. 

Phil Campbell (Velká Británie) – „Old Lions Still Roar“ 
Hard rock, Nuclear Blast Records 
Bývalý kytarista MOTÖRHEAD, v jejichž řadách působil třicet let, nyní chystá své první sólové album. Co lze čekat od šedesátníka, pohybujícího se na scéně tak dlouho, jiného než poctivý rock´n´roll? Navíc se na desce objeví pár zajímavých hostů, jakými jsou třeba Alice Cooper, Dee Snider, Joe Satriani nebo Rob Halford. Vychází 25. října. 

Tipy na koncerty: 
2. 10. PROTECTOR, DENET, Ostrava – Barák 
2. 10. CRO-MAGS, Praha – Futurum 
5. 10. Shitfest #33 (HAEMORRHAGE, ABORTION, SANATORIUM atd.), Žilina – Smer Klub 77 
8. 10. PIXIES, Praha – Forum Karlín 
16. 10. MACHINE HEAD, Vídeň – Planet TT Austria Bank Halle Gasometer 
21. 10. ENTOMBED A.D., Praha – Futurum
23. 10. A PALE HORSE NAMED DEATH, Ostrava - Barrák
28. 10. VICTIMS, Praha – 007
 

Kubina

MUNICIPAL WASTE (USA) – "The Last Rager" (EP)
Crossover thrash metal, Nuclear Blast
Jednu z nejpopulárnějších thrashmetalových band 21. století netřeba příliš představovat. Za bezmála dvacet let existence stihla nahrát šest full alb i nespočet dalších nahrávek. Kapela kolem Ryana Wasteho a Tonyho Foresty si vybudovala pověst párty thrash metalu. Charakteristickým rysem jsou krátké vtipné písně ovlivněné dinousary jako SUICIDAL TENDENCIES nebo NUCLEAR ASSAULT. Od roku 2016 přibyla druhá kytara, která především zvedla zvukovou kvalitu na koncertech. Přesvědčit se budeme moci 14. prosince na Chmelnici v Praze, kde vystoupí s TOXIC HOLOCAUST, mimochodem mým dalším tipem, hehe. Nicméně už teď v říjnu se můžeme těšit na EP "The Last Rager". Na něm budou čtyři nové písničky. K instrumentálce "Wave of Death" byl natočen videoklip. Buďme 11. října ve střehu!

TOXIC HOLOCAUST (USA) – "Primal Future: 2019"
Blackened thrash metal, eOne
Dalším novodobým thrashmetalovým velikánem jsou TOXIC HOLOCAUST, jež ve svém středu mají ikonickou postavu. Není řeč o nikom jiném než o Joelovi Grindovi, kterého každý pozná podle šátku a blond vlasů. Jeho dítěti 4. října vyjde šesté plnohodnotné album. Nalezneme na něm bezmála 40 minut metalu. Jako ochutnávka byla zveřejněná otevíračka "Chemical Warlords". Nutno podotknout, že od dob desky "Evil Never Dies" (2003) se zvuk dost změnil. Je méně špinavý, spíše uhlazený. Ani kompozice není moc agresivní. Zazní i kytarové sólíčko. Dokonce se v tom dost zpívá, proto by z toho mohl být hitový záznam. Uvidíme, jestli vyzrálejší hudba nebude na škodu, ale rád si budu myslet opak.

Tipy na koncerty:
2. 10. PROTECTOR, DENET, Ostrava – Barrák
4. 10. FUSION BOMB, REFORE, KAZGAROTH, TENDR Ostrava – Chlív
11. 10. EXORCIZPHOBIA, BEAST WITHIN THE SOUND, NIHIL, Dačice – Hospoda na Sádkách
12. 10. INSANITY ALERT, EXORCIZPHOBIA, I AM PENTAGON, MERESIEW, České Budějovice – MC Fabrika
19. 10. Thrash Nightmare festival vol. 7 (IRON ANGEL, ABIGAIL, VULTURE,...), Písek – Divadlo Pod čarou
21. 10. DEATH IN YOUR YARD, COMANDER, Praha – Balada Bar
22. 10. DEATH IN YOUR YARD, BRAINDEAD, Liberec – Zkušebna Široká
23. 10. DEATH IN YOUR YARD, PRŮMYSLOVÁ SMRT, DEATH SADISTIC EXPERIMENT, Brno – Bajkazyl
24. 10. GRINDPAD, BLOODY MADNESS, Děšín – Eldorado
25. 10. GRINDPAD, 1000 BOMBS, COMANDER, UNITED CORPSES, Plzeň – Parlament
26. 10. GRINDPAD, KAAR, EXORCIZPHOBIA, ENDLESS DRAIN, COMANDER, Litoměřice - Baronka


Opat

MAYHEM (Norsko) - "Daemon"
Black metal, Century Media Records
Po pěti letech od vynikajícího alba "Esoteric Warfare" se legenární Norové vytasí s novinkou, pojmenovanou jednoduše "Daemon". A podle dvou dosud vypuštěných ukázek "Worthless Abominations Destroyed" a "Of Worms and Ruins" se zdá, že se MAYHEM částečně vrátí do minulosti. Atmosférou a poměrně hrubou black metalovou základnou novinky velmi evokují čtvrt století staré "De Mysteriis Dom Sathanas". Attila, zdá se, za mikrofonem tentokrát tolik neexhibuje jako na předchozí nahrávce, vypadá to skutečně na poměrně přímočarou a dost zlou nahrávku. Přispívá k tomu i sound z věhlasného studia Necromorbus ve Stockholmu. Nechci předbíhat, ale podle mě jeden z aspirantů na umístění v top deskách roku. Více se dozvíme 25. října.

1349 (Norsko) - "The Infernal Pathway"
Black metal, Season of Mist
Další norská black metalová legenda, další nové album po pěti letech. 1349 je další z mých žánrových favoritů, album "Hellfire" bych zařadil mezi pět vůbec nejzásadnějších v black metalu, ale i poslední "Massive Cauldron of Chaos" mám velmi rád. Ta agrese a neurvalost alb z první dekády tohoto tisíciletí už tam není, 1349 se posunuli do stravitelnějších vod, ale stále jsou jednou z určujících kapel v daném ranku. Skladby "Through Eyes of Stone", "Enter Cold Void Dreaming" a "Striding the Chasm" ukazují, že čtveřice bude pokračovat v cestě nastolené posledním albem, zatímco song "Dødskamp" se trochu vymyká, což je ale logické. Vznikla totiž v podstatě na žádost norských institucí, které poprosily čtyři zástupce různých žánrů, aby zhudebnily svoji vizi libovolného díla malíře Edvarda Muncha. 1349 si vybrali obraz stejného názvu, jaký nese skladba. Po jednoalbové pauze se kapela vrátila také k intermezzům "Tunnel of Set", které se na "The Infernal Pathway" nacházejí tři. Je na co se těšit, album vyjde 18. října.

BLUT AUS NORD (Francie) - "Hallucinogen"
Avant-garde black metal, Debemur Morti Productions
Od Vindsvala jde téměř vždy očekávat posun jiným směrem, nejinak by tomu mělo být i tentokrát, ačkoli jsem dosud četl rozporuplné reakce. Na novinku BLUT AUS NORD se těším vždy, ač ne všechno v diskografii se mi zarylo do paměti. Například poslední "Deus Salutis Meæ" mi úplně k srdci nepřirostla, zatímco předcházející splitko s ÆVANGELIST bylo perfektní. Hodně se mi líbí obal novinky, který předjímá psychedelický trip někam do neznáma. Mnoho z vás jistě "Hallucinogen" již slyšelo, Debemur Morti jej už online vypustili. Fyzicky ale deska vyjde 11. října.

SAMMATH (Nizozemsko) - "Across the Rhine is Only Death"
Black metal, Hammerheart Records
Chcete nasraný, nekompromisní, agresivní válečný black metal? Nizozemští SAMMATH jsou jasná volba. Jejich předchozí deska "Godless Arrogance" mě naprosto rozkopala, řezničina jako hajzl. A podle ukázky "Bitter Fighting Amongst the Dead" z novinky to nebude ani v tomto případě jinak. Občas mi při poslechu Nizozemců v hlavě naskočí "Blizzard Beasts" od IMMORTAL. Po dlouhých letech opustil SAMMATH bubeník Koos Bos, ale očividně je Wim van der Valk důstojnou náhradou. Nevím, jestli bude každému po chuti spíše grindcore vokál, ale docela se mi k SAMMATH hodí. Nizozemsko poslední dobou vypouští docela zajímavé black metalové artikly, ať jsou to třeba VERWOED, KJELD nebo právě SAMMATH. Nová rubačka vyjde 7. října.

DYSANGELIUM (Německo) - "Death Leading"
Black metal, World Terror Committee
Na závěr nějaký ten okultně-satanistický rituál z Německa. Po deseti letech existence vydávají DYSANGELIUM teprve druhou řadovku, z níž už vypustili skladbu "Homo Larvalis". Ta mi hudebně dost sedí, vokálně už méně, ale snad si postupně zvyknu. Pokud bych měl (vokálně) přirovnat, občas mi Sektarist 0 připomíná Cpt. Estrellu Grasu z norských NIDINGR. Tam jsem si na takový trochu hospodsky znějící hlas musel také zvykat, ale podařilo se. DYSANGELIUM se s čtyřicetiminutovou náloží vytasí 8. října a sám jsem zvědavý, jak mě novinka chytne. Zatím jsem na vážkách.

Tipy na koncerty:
1. 10. IN OBSCURITY REVEALED, BRUTALLY DECEASED - Praha, Modrá Vopice
7. 10. CORPSESSED, GRAVEYARD, LIE IN RUINS - Praha, Underdogs'
26. 10. SATOR MARTE, DEPTHS ABOVE, MALLEPHYR, DARK SEAL, SADISTIC HANNIBAL - Hradec Králové, Restaurace U Letců
27. 10. VARATHRON, LUCIFER'S CHILD, BARBARIAN SWORDS, HNUS UMÍRAJÍCÍ - Praha, Underdogs'
27. 10. KHORS, PANYCHIDA - Plzeň, Parlament


Zveřejněno: 01. 10. 2019
Přečteno:
3560 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 10. 2019 11:59 napsal/a prepil
...
25.10. vychází nové album DENIAL OF GOD (Osmose)